Epres-mentás panna cotta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
- 1% Fehérje
- 85% Szénhidrát
- 2% Zsír
Panna cotta
-
63g habtejszín183 kcal
-
63g tej35 kcal
-
2g lapzselatin7 kcal
-
1000g cukor3870 kcal
-
0g vanília0 kcal
Eperpüré
-
125g eper38 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
3g menta2 kcal
-
1g lapzselatin4 kcal
Összesen
4188
kcal
- 1% Fehérje
- 85% Szénhidrát
- 2% Zsír
Panna cotta
-
250g habtejszín730 kcal
-
250g tej140 kcal
-
8g lapzselatin28 kcal
-
4000g cukor15480 kcal
-
0g vanília0 kcal
Eperpüré
-
500g eper150 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
12g menta8 kcal
-
4g lapzselatin14 kcal
Összesen
16748
kcal
- 1% Fehérje
- 85% Szénhidrát
- 2% Zsír
Panna cotta
-
4.9g habtejszín14 kcal
-
4.9g tej3 kcal
-
0.2g lapzselatin1 kcal
-
78.5g cukor304 kcal
-
0g vanília0 kcal
Eperpüré
-
9.8g eper3 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
-
0.2g menta0 kcal
-
0.1g lapzselatin0 kcal
Összesen
329
kcal
- 1% Fehérje
- 85% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 317.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 151 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1026.5 g
-
Cukor 1021 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 153.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 182 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
4188
kcal
- 1% Fehérje
- 85% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.2 g
Zsír
-
Összesen 83.8 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 278 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1270.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 604 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 276 mg
-
Nátrium 265 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4105.9 g
-
Cukor 4083 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 614.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 728 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 289 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 140 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 685 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 183 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
16748
kcal
- 1% Fehérje
- 85% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 24.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 5 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.6 g
-
Cukor 80 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 12.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
329
kcal
Hozzávalók
Panna cotta
-
250 ml habtejszín
-
250 ml tej
-
4 kg cukor
-
1 késhegynyi vanília
Eperpüré
-
500 g eper
-
50 g cukor
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
1 marék menta
-
2 db lapzselatin
Elkészítés
Panna cotta
- A tejszínt és a tejet egy kis lábasba öntjük és összemelegítjük. Kikaparjuk a vaníliarúdból a magokat és hozzáadjuk a tejes tejszínhez, a kikapart hüvellyel együtt.
- Ezután beleszórjuk a cukrot és még pár percig kevergetve melegítjük.
- Eközben a zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízben, majd miután megszívták magukat, jó alaposan kinyomkodjuk belőlük a nedvességet. A zselatint is a tejes keverékhez adjuk és simára keverjük.
- Végül levesszük a tűzről és átszűrjük egy mérőkancsóba. Szétadagoljuk 4 kis pohárkában, és hűtőbe tesszük 2-3 órára kidermedni. Amíg dermed az alap, elkészítjük a epres-mentás pürét. (Lásd: Eperpüré)
Eperpüré
- Az epret alaposan megmossuk, megpucoljuk, összevágjuk és egy kis lábosba tesszük a cukorral és a citrom levével együtt. Jól összeforraljuk, majd ízlés szerint hozzáadjuk a mentaleveleket.
- Levesszük a tűzről, óvatosan lepürésítjük és hozzákeverünk két beáztatott, kinyomkodott zselatinlapot (hogy ne legyen nagyon folyós az állaga). Egy mérőkancsóba öntjük és hagyjuk kihűlni felhasználásig.
- A kidermedt panna cották tetején egyenletesen elosztjuk az eperpürét, majd visszatesszük a hűtőbe még egy 1 órára.
- Ízlés szerint eperszeletekkel és mentalevéllel díszítjük.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 210
- Feltöltés dátuma: 2023. június 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1465 recept
A panna cotta egy Észak-Olaszországból származó könnyed, nyári desszert. Igazán könnyed, és krémes, remegős állagú, kissé pudingszerű. Csak néhány egyszerű összetevőből áll, nem igényel se tojást, se sütést csak némi türelmet, amíg dermed. Az alapja tej és tejszín egyvelege, amit cukorral édesítenek és zselatinnal szilárdítanak. Illetve egyéb, illatos fűszerrel lehet még fokozni a krém ízét. Például vaníliával, fahéjjal, kardamommal vagy citrushéjjal. Társulhat még hozzá kísérőnek valamilyen szósz vagy püré, ami az adott évszakhoz illik, például koranyáron egy kellemesen hűs eperszósz. Amit még akár egy kis mentával még izgalmasabbá tehetünk.