r
Nosalty Logó

Tökfőzelék paprikásan, ahogy nagymamám készíti

Rosanics Petra
Tökfőzelék paprikásan, ahogy nagymamám készíti
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

279
Kalória
5.1g
Fehérje
22.1g
Szénhidrát
20g
Zsír
340.7g
Víz
34.4g
Koleszterin
3.2g
Élelmi rost
9.9g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 279 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 836 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 58 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    20 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    340.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    244 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    697 micro
Összesen 279 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    15.4 g

Zsír

  • Összesen
    60.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1038 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    349 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    411 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    66.4 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    1022 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    278 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    169 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    165 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    212 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    731 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2091 micro
Összesen 836 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    71.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    70 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    143 micro
Összesen 58 kcal

Elkészítés

  1. Ha egész, friss zöldséget használunk, akkor a tököt megpucoljuk és lereszeljük/gyaluljuk. A lereszelt tököt ezután besózzuk és állni hagyjuk 10-15 percet.
  2. A hagymát lereszeljük, majd az olajon üvegesre pároljuk. Megszórjuk liszttel, összeforgatjuk, majd rászórjuk a pirospaprikát is és azzal is átkeverjük.
  3. A lisztes alapra aztán rádobjuk a besózott tököt (a zöldség által engedett lével együtt!) és a fél TV-paprikát, alaposan átforgatjuk, majd alacsony lángon főzzük kb. 20-25 percet. Ha azt látjuk, hogy nem elég leves a tök, akkor adjunk hozzá egy kevés vizet is.
  4. Amikor már puhára főtt a tök, kiszedjük a paprikát a főzelékből, majd belekeverjük a tejfölt, és ezzel kész is a főzelék. (Nem, nem kell kihabarni, így is tökéletes lesz!)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 30 p

Tökfőzeléket is sokféleképpen főzhetünk, nálunk azonban ez a recept a családi klasszikus. Én nagymamámtól ismerem ezt a receptet, aki a mai napig így készíti, mamám pedig a saját anyukájától tanulta, aki szintén az édesanyjától leste el a tökfőzeléknek ezt a receptúráját. Kapor nálunk nem szokott belekerülni, helyette azonban pirospaprikával és tv-paprikával is megbolondítjuk ezt az amúgy végtelenül egyszerű főzeléket, amit aztán sok-sok tejföllel elkavarva teszünk tökéletessé.

További receptek

Címlapról ajánljuk

5 kiváló étterem, ami igazságot szolgáltat minden olyan ételnek, amit...

Az iskolai menzákról a legtöbben csak rossz emlékeket őrzünk, legyen szó akár a vakolóanyagra emlékeztető főzelékekről, akár a különféle tokányokról, amik legtöbbször mócsingos húsok voltak valamilyen nyálkás szószban. De tényleg rosszak ezek a menzás kaják, vagy csak rosszul voltak elkészítve? Most ajánlunk öt éttermet, ahol több menzás mumusnak szolgáltatnak igazságot, és bebizonyítják, lehet ezt jól is csinálni.

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...