adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
12 db fürjtojás
-
100 g ricotta
-
50 ml olívaolaj
-
1 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
6 db orgonavirág (az apró orgonavirágokat használjuk díszítéshez, hiszen az ehető virágok közé tartoznak ők is)
414
Kalória
17.9g
Fehérje
19.1g
Szénhidrát
32g
Zsír
234.3g
Víz
249.4g
Koleszterin
7.4g
Élelmi rost
6.2g
Cukor
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
100g zöldspárga14 kcal
-
30g fürjtojás44 kcal
-
30g retek4 kcal
-
25g pisztácia143 kcal
-
25g ricotta38 kcal
-
25 kcal
-
13g olívaolaj111 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
90g snidling27 kcal
-
43g citrom7 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
15g orgonavirág0 kcal
Összesen
414
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
400g zöldspárga56 kcal
-
120g fürjtojás174 kcal
-
120g retek17 kcal
-
100g pisztácia572 kcal
-
100g ricotta150 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
50g olívaolaj442 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
360g snidling108 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
60g orgonavirág0 kcal
Összesen
1647
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
26.5g zöldspárga4 kcal
-
8g fürjtojás12 kcal
-
8g retek1 kcal
-
6.6g pisztácia38 kcal
-
6.6g ricotta10 kcal
-
1.7g parmezán sajt6 kcal
-
3.3g olívaolaj29 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
23.9g snidling7 kcal
-
11.3g citrom2 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4g orgonavirág0 kcal
Összesen
109
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.9 g
Zsír
-
Összesen 32 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 249 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 917.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 283 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 91 mg
-
Foszfor 360 mg
-
Nátrium 157 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 19.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 234.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 312 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 73 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 232 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 173 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 2722 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1185 micro
Összesen
414
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.8 g
Zsír
-
Összesen 127.8 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 998 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3669.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 1134 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 363 mg
-
Foszfor 1441 mg
-
Nátrium 627 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrát
-
Összesen 76.3 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 29 mg
Víz
-
Összesen 937.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1249 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 292 mg
-
D vitamin: 75 micro
-
K vitamin: 929 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 690 micro
-
Kolin: 459 mg
-
Retinol - A vitamin: 338 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 10888 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4739 micro
Összesen
1647
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 243.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 62.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 722 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 314 micro
Összesen
109
kcal
Elkészítés
- Kezdjük a krém elkészítésével! Tegyük a ricottát, pisztáciát, snidlinget, parmezánt, fokhagymát, olívaolajat, a citromlevet, egy kevés sót és feketeborsot a turmixgépünkbe, majd dolgozzuk össze az alapanyagokat kenhetően krémesre. A snidlingtől és a pisztáciától élénkzöld színű kencét kell hogy kapjunk.
- Forraljunk fel egy főzőedénybe vizet egy kevés sóval. Amíg melegszik a víz, mossuk meg, majd karikázzuk fel a retket, vágjuk finomra a maradék snidlinget.
- Tegyük a forrásban lévő, enyhén sós vízbe a spárgát, majd közepes hőfokon blansírozzuk, maximum 5 percig. Ezután tegyük át jeges vízbe pár perce, majd a hideg vizes fürdőből kivéve hagyjuk őket szobahőmérsékleten megszáradni.
- Melegítsünk vizet a tojásfőzéshez, majd a forrásba lévő vízbe óvatosan tegyük bele a fürjtojásokat, majd mindössze 1,5-2 percig főzzük őket. Ekkor a fürjtojások belseje még enyhén folyós sárgáját, de már szilárd, megfőtt fehérjeállagot rejt. A főzési idő lejárta után tegyük át őket is a jeges fürdőbe, majd pár perc eltelte után nagyon óvatosan pucoljuk meg őket. A legjobb módszer, ha a víz alatt pucoljuk őket, így könnyebben megtörhető és lehúzható az apró tojások héja és hártyája.
- Jöhet a tálalás! Vegyük a lapostányérokat, majd kenjük meg őket maximum két evőkanál ricottakrémmel. A krémre óvatosan helyezzünk rá nagyjából 6 szál spárgát, a retekszeleteket, a félbevágott fürjtojásokat, majd szórjuk meg a maradék snidlinggel, sópehellyel, frissen őrölt fekete borssal, díszítsük orgonaszirmokkal.
- Végezetül pirítsunk mellé friss bagettkarikákat, locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal vagy fehér balzsamecettel.
- Kenjük meg a bagettszeleteket a frissítő ricottakrémmel, és fogyasszuk mellé a blansírozott spárgát, folyós fürjtojást és a ropogós retekszeleteket.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 7 p
Ez a tavaszi spárgasáláta tökletes választás lehet a hétvégi, ráéérős reggelikhez, könnyű vacsorákhoz, vagy a grillezős balkon- és kertipartik kísérőjeként. Nemcsak hogy nagyon friss és nagyon egészséges alapanyagokból készül, de ugyanennyire szemet gyönyörködtető látványt is nyújt az orgonavirágokkal díszített salátakompozíció. Gyönyörködjünk benne, amíg lehet, majd élvezzük a frissítő ízeit!