Így tartsd frissen a kekszeket, ha előre sütöttél húsvétra

Sokan nem akarjuk az utolsó pillanatra hagyni a húsvéti készülődést, például a sütemények megsütését. Azonban az előre elkészített édességek gyakran veszítenek puhaságukból és ízükből, ha nem jól tároljuk őket. Nézzük, mit tehetünk ez ellen!

Aki előre süt húsvétra kekszet, megúszhatja az utolsó pillanatos kapkodást és sürgető készülődést, azonban ők sem nyerhetnek meg mindent: foglalkozniuk kell ugyanis a sütemények frissen tartásával az ünnephez vezető hetekben. Ugyanis a kekszek nem maradnak örökre frissek, kivéve, ha bevetjük a lenti tárolási módszerek egyikét.

Így tartsd frissen a kekszeket, ha előre sütöttél húsvétra

A friss kekszek legnagyobb ellensége

Ahhoz, hogy megtaláljuk a tárolás tökéletes módszerét, először azt kell megértenünk, hogy mitől kell megvédenünk a kekszeket. Amikor frissen elkészítünk egy tepsi süteményt, a zsiradékból és más hozzávalókból kinyert nedvesség még 100%-ban benne van a tésztában.

Azonban idővel – főleg, ha a szabad levegőn hagyjuk a desszertet – ez a nedvesség elpárolog a tésztából, szárazabban és keményebben hagyva azt.

Egyszóval a levegőn hagyva kiszáradnak a süteményeink (a kekszek kifejezetten hajlamosak erre), akár egy nap alatt is. Ezért gondoskodnunk kell az olyan tárolásról, amelynek során minimális mennyiségű levegő ér el a süteményhez.

Szobahőmérsékleten

Amennyiben 3-4 napon belül elfogyasztjuk a kekszeket, tarthatjuk őket szobahőmérsékleten. Ezt azonban egy légmentesen zárható dobozban vagy üvegben kell megtennünk. A dekoratív dobozok és üvegek annyira nem alkalmasak a tárolásra.

Ha mégis ez utóbbi díszes módszert választanánk, először tegyük a süteményt fagyasztózacskóba, zárjuk le levegő nélkül, és így tegyük a kekszes üvegbe.

Hűtőben

Előfordulhat, hogy egy kicsit hosszabban kell elraknunk a kekszet, ebben az esetben pedig a szobahőmérsékletről át kell tennünk őket egy hidegebb helyre, nevesen a hűtőbe. A kulcsszó itt is a légmentesség lesz, mivel nemcsak a kiszáradástól, hanem a hűtőszekrényben lévő fura szagoktól is meg kell védenünk a kekszeket.

Ezért tegyük jól záró műanyag dobozba, zacskóba a süteményt: így akár két hétig is eláll majd a hidegen. Húsvétra ugyanolyan friss marad, mint az elkészítés napján.

Fagyasztóban

Amikor pedig extrán hosszú időre tervezünk (netán jövő húsvétra?), lépjünk még egy fokozattal feljebb, és nyissuk ki a mélyhűtő ajtaját. A fagyasztóban egy bő évet is adhatunk a kekszeknek, nem lesz semmi bajuk a fagypont alatt.

A felhasználás előtt tegyük át a sima hűtőbe, majd hagyjuk ott szépen felengedni. A tálalás napján tegyük szobahőmérsékletre, hogy teljesen visszanyerje eredeti pompáját.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg ezeket a konyhai technikákat is:

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek