Ezzel a módszerrel lesz a legropogósabb a tepsis sült zöldség

A sült zöldség kiváló köret lehet bármilyen főételhez, azonban minden sütés előtt felmerülhet bennünk a kérdés, hogy milyen módon tegyük a tepsire a felkockázott alapanyagokat. Nos, erre a kérdésre érkezik most válasz, nézzük a tényeket.

Ugyan mindenkinek mást jelent az a fogalom, hogy tökéletes sült zöldség, vannak univerzális jellemzők, amelyek igazán finommá teszik ezt az ételt. A krémesen puha belső, az enyhén karamellizált, ropogós külső például ilyenek: ezt az állagot célozzuk meg általában, amikor sült zöldséget készítünk. Ennek elérésében pedig kritikus pont, hogy mit teszünk a zöldségkockák alá: sütőpapírt, alufóliát vagy egyszerűen semmit?

Ezzel a módszerrel lesz a legropogósabb a tepsis sült zöldség

Csupasz tepsi

Szerencsénkre a „leglustább” módszer egyben a legjobban működő is: a csupaszon hagyott tepsi közvetlenül át tudja adni az összes forróságot, amit magába gyűjt a sütőben. Ez azt jelenti, hogy alaposan karamellizálódnak majd a zöldségek, a külsejük ropogós lesz.

A csupasz tepsi egyik hátulütője ugyanúgy ebből az erőteljes forróságból ered: előfordulhat, hogy nem lesz egyenletes a darabok átsültsége.

Lehetnek a tepsin jobban megsült (sőt, megégett) darabok, és kevésbé puha részek, így ha fontos számunkra az egyenletes textúra, használjunk valamilyen szigetelő réteget. Szintén problémát jelenthet a gyengédebb zöldségek elkészítése: ha nem figyelünk rájuk, könnyen odakapnak.

Sütőpapír

Minden olyan anyag, amit a forró tepsi és a rajta sülő dolgok közé teszünk, egyrészt megvédi az ételt a túlzott hőtől, és emellett a meleg eloszlását is segíti. Vagyis ugyanúgy átsül majd a zöldségünk, de minden darab többé-kevésbé hasonló állagú lesz, és nem fog annyira lepirulni.

Ez utóbbi hátránynak is tűnhet, de van helyzet, amikor épp ez a cél: puhára sült, de nem ropogós zöldséget készíthetünk így.

Alufólia

A fényes fólia valahol középen helyezkedik el: ugyan szigetel, de átenged annyi hőt, hogy a zöldség enyhén megpiruljon. Ez sokkal egyenletesebb pirulás lesz, mint ha béleletlen tepsit használnánk.

Az alufólia az egyetlen, ami nem tapadásmentes: a tepsit olajozzuk, ezért nem ragad, a sütőpapír alapból olyan anyagból van, amire nem ragadnak a dolgok. A fóliára azonban könnyedén letapad bármi a sütőben. Kerüljük ezt el, olajjal kenjük át vékonyan a teljes felületét.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvass még több konyhai praktikáról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...