Egy szokatlan edényben készülnek a tökéletesen kerek kekszek

Szeretnénk tökéletesen kerek, kívül ropogós, belül pedig omlós kekszeket sütni? Nos, ehhez nem egy szupertitkos recept vagy egy spéci sütő kell, hanem egész egyszerűen egy szokatlan sütőedény. De mi lehet az?

Lehull a lepel: a legkerekebb kekszek érdekében tepsi helyett egy muffinformát vegyünk elő. Ebben süthetjük tökéletesen ropogósra, mégis omlósra a kedvenc süteményünket. A módszer ugyanis szinte az összes keksz esetében működik, csupán néhány dologra kell odafigyelnünk.

Egy szokatlan edényben készülnek a tökéletesen kerek kekszek

Tökéletes forma

Valószínűleg sokunkkal megesett már az, hogy a tepsin gondosan elrendezgetett kekszek valahogy mégis összesültek a sütőben töltött idő alatt. Ez a baki egy sor dolog következménye lehet a hűtőben való pihentetéstől a vaj és a cukor arányáig.

Annyi biztos, hogy ha egy muffinformába tesszük a tésztát, nem kell amiatt aggódnunk, hogy a kekszek elveszítik szép kerek alakjukat.

Kifejezetten jól jön ez akkor, ha fontos számunkra a sütemények kereksége: ha szendvicset akarunk belőle csinálni, esetleg ha ajándékba akarjuk adni.

Ropogós külső, omlós belső

Szintén nagy előny, hogy a muffinformában sütött kekszeket olyan vastagra vagy vékonyra csinálhatjuk, amilyenre csak akarjuk. A körbezártság miatt ugyanis a sütemény vastagsága csak minimálisan változik majd a sütőben.

Ha vastagabb kekszeket szeretnénk, tegyünk több tésztát a lyukakba. Ilyenkor a külsejük aranybarna és ropogós, míg a közepük omlós és ragacsos lesz. Ezeket egy kicsit tovább kell sütnünk, de ne aggódjunk, tudni fogjuk, mikor vannak készen: a barna szélek és az enyhén puha kekszközép árulkodnak erről.

A vékonyabb, teljesen ropogós kekszekhez használjunk kevesebb masszát. Vigyázzunk, oda ne égjenek!

Karamellizált aroma

Míg egy lapos tepsin csak a keksz alja érintkezik a forró edénnyel, egy muffinforma majdnem teljesen körbeveszi a süteményt. Így az alja és az oldalai is jobban megsülnek, karamellizálódik ezeken a részeken a cukor és barnul a vaj.

A barnított vaj és a karamellizált cukor két olyan süteményízesítő, amiért általában elég sokat kell szenvedni, azonban ezzel a módszerrel szinte munka nélkül elérhetjük, hogy belekerüljenek a kekszekbe.

Szóval vegyük elő a muffinformánkat, és pakoljuk bele a jobbnál jobb kekszeket: meg fogunk lepődni az eredményen!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Tökéletes sütemények, minden alkalomra:

Címlapról ajánljuk

További cikkek