Sütőpapír, szilikon, fólia – nem mindegy, mit teszel a kekszek alá

Ha kekszet sütünk, nemcsak az ízesítés és a forma terén adott rengeteg lehetőség, de a tepsi kibélelésére is több módszert használhatunk. De melyik süteményhez melyik módszer a legjobb?

Csokis, mogyoróvajas, aszalt gyümölcsös, linzer: a kekszek mindenféle méretben, alakban és ízesítésben készülhetnek, és érdekes módon nem mindegy, hogy a sütőben milyen anyag kerül alájuk. Más hatást érhetünk el egy csupasz tepsivel, alufóliával vagy szilikonból készült sütőpapírral. Nézzük, melyik keksznek melyik bélelés a legjobb barátja.

Sütőpapír, szilikon, fólia – nem mindegy, mit teszel a kekszek alá

Csupasz tepsi

A logikával szembemenve, nem minden csupasz tepsibe ragad bele a sütemény. A kekszek különösen strapabíróak, egy jó minőségű tepsiben nem kell amiatt aggódnunk, hogy benne marad a sütőedényben az édesség.

Sőt, a közvetlen érintkezés a forró fémmel csak jót tesz egyes kekszeknek: alaposabban karamellizálódnak, ropogósabb lesz az aljuk.

Persze a módszer csak akkor működik, ha a tepsink nem elkopott, nagyon megégett, ebben az esetben ugyanis biztosan beleragad majd a sütemény. A tapadásmentes alumínium tepsi a legjobb választás, ha ezt a módszert alkalmaznánk.

A kekszek közül a következőknek tesz jót a csupasz tepsi: csokidarabos keksz, zabkeksz.

Sütőpapír

Talán az összes módszer közül a sütőpapír viszi a pálmát: nem kell takarítani utána, és könnyen kiemelhetjük a süteményeket a tepsiből. Azonban nem mindenben nyerő a papír: az enyhe szigetelés némileg gátolja a pirulást, amitől bizonyos kekszek alulsültek maradhatnak.

Olyan esetben használjunk sütőpapírt, ha vékonyabb, gyengédebb kekszeket sütünk. Ezeket megóvja a forró tepsi erős hőjétől, mégis marad hely a pirulásnak, karamellizálódásnak. Csokoládés sütik esetében kifejezetten ajánlott a papír, mert nem hagyja, hogy megégjen a tésztában a kakaó.

Alufólia

Talán kevésszer használjuk a fóliát sütésre, pedig nagyon sok lehetőség rejlik benne. Ötvözi ugyanis a sütőpapír és a csupasz tepsi előnyeit: könnyű utána eltakarítani, mégis átengedi a hő nagy részét, így a süteményeink alja jobban pirul majd, ropogósabb lesz.

Az egyedüli nagy hátrány a fólia esetében, hogy ez a legkevésbé fenntartható választás. A koszos alufóliát nem lehet újrahasznosítani, és nem is bomlik le. Ezért, ha tehetjük, kerüljük.

Szilikon sütőpapír

Bizonyos szempontból a legelőnyösebb, egy másikból azonban kevésbé: a szilikonból készült sütőpapír egy megosztó konyhai téma. Mivel elég vastag, kevés hőt enged át, ami lelassíthatja a kekszek aljának sülését, és ettől akár meg is éghet a tetejük.

Ezzel szemben azonban muszáj elismernünk, hogy újrahasználhatóság miatt a szilikon a leginkább fenntartható választás. Ha épp nem egy nagyon kényes süteményt sütünk, használjunk minél többször szilikont, hogy ezzel is csökkentsük a hulladéktermelésünket.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Süss tökéletes süteményeket ezekkel a tippekkel:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...