4+1 fűszer, amitől ezerszer finomabb lesz minden húsmentes étel

A fűszerek minden ételt finomabbá tesznek, ez nem vitás. A húsokat is istenien ízesítik, azonban kétszer olyan fontos a használatuk a húsmentes főzésben, mivel gyakran ezek adják az ízek fő alapját. Nézzünk pár kiváló példát.

Fűszerek nélkül elég szomorú képet mutatna a legtöbb étel, nem lennének ugyanolyan finomak, aromásak vagy színesek. Amikor pedig hús nélkül alkotunk a konyhában, ezekre bizony mind szükségünk van, tehát nem engedhetjük meg magunknak az egyszerű sóval, borssal való ízesítést. Sőt, vannak olyan fűszerek, amelyek kifejezetten jól jönnek a zöldséges ételek főzése során, nézzük is, melyek ezek.

4+1 fűszer, amitől ezerszer finomabb lesz minden húsmentes étel

Fűszerkömény

A kömény az egyik legerőteljesebb fűszer, amit bevethetünk annak érdekében, hogy „húsosabbá” tegyük a zöldséges ételeinket. Persze nem konkrét húsízről van itt szó, csupán egy mély, karakteres aromáról, amit szinte lehetetlen nem felismerni.

Nem véletlen, hogy rengeteg konyha alkalmazza a kömény erejét a magyartól kezdve a közel-keletieken át egészen az indiaiig.

Tegyük bőségesen ragukba, zöldséges pörköltekbe, de használjuk fűszerkevérekben, amikor grillzöldséget vagy salátát ízesítünk. A hummuszba és más krémekbe mindig kerüljön. Használhatjuk az egyszerű fűszerköményt, de az egy fokkal erőteljesebb római köményt is.

Füstölt paprika

Szerencsénk van a paprikával, hogy szinte a legtöbb magyar ételben szerepel, ugyanis fantasztikus ízt képes átadni bármilyen ételnek. Akár egy kevés is elég belőle ahhoz, hogy magasabbra emelje az ételek élvezetét (még egy egyszerű rántotta esetében is).

Ugyanezek mind elmondhatók a füstölt paprikáról is, csupán kétszeres intenzitással. A füstös íz, a harsány szín elengedhetetlen akkor, ha komoly ízeket szeretnénk a zöldséges ételeinkbe csempészni. Kifejezetten érdemes grillételekre tenni, mert extra füstösséget ad nekik.

Kurkuma

Nemcsak az íze, hanem a fantasztikus színe miatt is imádott fűszer, amivel feldobhatunk rengeteg fogást. Mert míg az íz nagyon fontos, közben ugyanolyan fontosságot élvez az étel színe is.

Indiai és más ázsiai receptekben gyakran találkozunk vele, csakúgy, mint egyes észak-afrikai leírásokban. De használjuk bátran bármilyen, ahol szerintünk jól mutatna a fűszer íze és rikítóan sárga színe.

Fahéj

A fahéj sok mindenhez kötelező: ilyen a mézeskalács, almás pite, fahéjas csiga. Mind sütemények, nemde? Nos, igen, azonban az édességek világán túl is akadnak olyan receptek, amelyekből nem hiányozhat az „édes” fűszer.

Ilyen például a chilis bab, ami egy egészen kevés fahéjtól teljesen más világba lép, a gyakran vegetáriánus indiai raguk egész jelentős mennyiségeket alkalmaznak a fahéjból, de ázsiai levesekben is találkozhatunk vele. Olyan ételekbe tegyük, amelyekben viszonylag sok más, erőteljesebb ízesítő található, és mindig csak fokozatosan adagoljuk, mert nagyon erőteljes.

A fűszerpaprikának és köménynek a fahéj kiváló barátja.

Fokhagyma

Ugyan technikailag nem egy fűszer, de mindenesetre hasonló célzattal főzünk a fokhagymával: ez nem más, mint az erőteljes, karakteres ízesítés. Nem is kell magyarázni, hogy milyen ételbe tehetünk fokhagymát, mert a válasz csupán egy szó: mindenbe.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Itt megtalálod az összes segítséget a húsmentes főzéshez:

Címlapról ajánljuk

További cikkek