Nemcsak a karácsonyi hangulatot, a testedet is felpezsdíti a FAHÉJ

A fahéj olyan fűszer, amelyet vagy imádni, vagy utálni lehet. Sokan a karácsonyhoz kötik az illatát, ízét. Az almás pitétől a palacsintáig számtalan étel és ital meghatározó ízesítője. A fűszer a fahéjfa kérgéből készül, és egész, tört vagy őrölt formában érhető el a boltokban.

Többféle fahéj létezik, vannak fahéjfák Indiában, Srí Lankán, Indonéziában, Brazíliában, Vietnamban és Egyiptomban. A legnépszerűbb a ceyloni fahéj és a cassia fahéj. A ceyloni fahéj, amelyet gyakran az igazi fahéjnak is neveznek, a legdrágább fajta. A sötétebb és keményebb cassia fahéj a legelterjedtebb az élelmiszerboltokban.

A fahéjat a sütés és főzés mellett gyógyászati célokra is használják

Az alternatív orvosláshoz értők úgy vélik, hogy a fahéj kezelheti a felszíni gombás fertőzéseket, és csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat. A kutatások továbbra is megosztottak arról, hogy a fahéj valóban képes-e minderre. A fahéjat évszázadok óta használják a népi gyógyászatban is. A kínai orvoslásban a Cassia fahéjat megfázás, puffadás, hányinger, hasmenés és fájdalmas menstruáció esetén alkalmazzák. Úgy gondolják, hogy javítja az energiaszintet, növeli a vitalitást és a keringést is - különösen hideg lábú embereknél.

Az ayurvédikus orvoslásban is kedvelik

Ezen a területen a fahéjat a cukorbetegség, az emésztési zavarok és a megfázás kezelésére használják, és úgy tartják, hogy a fűszer segíthet egyensúlyba hozni az ember fizikai és érzelmi energiáit. A fahéj jellegzetes íze és aromája az illóolajban találhatón vegyületből származik. A vegyületnek antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, amelyek segíthetnek bizonyos anyagcsere-, fertőző, emésztési vagy légzési rendellenességek kezelésében.

A fahéj illóolaja, ha aromaterápiára használják, segíthet a hangulat javításában és az energiaszint fokozásában. Bár néhány alternatív terapeuta úgy véli, hogy ez az immunrendszert is erősítheti, ezáltal megelőzheti a megfázást és az influenzát, nincs bizonyíték arra, hogy a fahéj bármilyen formában befolyásolja a veleszületett vagy adaptív immunválaszt.

A cassia fahéj, amely általában az élelmiszerboltokban található, nagy koncentrációban tartalmazza a kumarin nevű vegyületet. A vegyület nagy dózisban fogyasztva gyomorégést, emésztési zavarokat és enyhe izzadást okozhat. Idővel, ha a kumarin felhalmozódik a testben, gátolhatja a véralvadást, és májkárosodást is okozhat. A sok fahéj fogyasztását kerülniük kell azoknak az embereknek, akik olyan vérhígítókat szednek, mint a Coumadin (warfarin), mivel az vérzési problémákhoz vezethet, beleértve a zúzódásokat és az orrvérzést. Műtét vagy fogászati ​​beavatkozás előtt érdemes a fahéjat elkerülni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Mit érdemes tudni a köménymagról?

A köménymag intenzív, kesernyés, enyhén diós ízű fűszer. A köménymagot termő növény Közel-Keleten és India területein honos, fűszerként a magokat vagy azok porrá őrölt változatát használjuk. Évszázadok óta ízesítik az emberek az ételeiket köménnyel, többek között levesekhez, salátákhoz, sültekhez használva. A magyaros konyha is előszeretettel alkalmazza.

Jenei Gréta

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

11 egyszerű, BURGONYÁS étel – ebédötletek, ha ihlet nélkül maradtál

Krumpliimádatunk a sírig tart, ez már biztos, és ne hidd, hogy néha-néha nem fér bele akár egy fogyókúrás étrendbe is. Attól függ, hogy készíted el - olaj helyett süsd sütőben, tejföl helyett rakj rá fűszereket, joghurtot, és egyél hozzá mindig friss zöldséget is! Mutatunk pár változatot burgonyára, van köztük egészségesebb és bűnösebb típus is...

Nosalty

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!

20 laktató egytálétel 1 órán belül

Kolbász, sonka, virsli, tejföl, sajt... Ezekkel mind-mind laktatóbbá és ízletesebbé tudjuk varázsolni ételeinket. Mellé egy kis zöldség vagy rizs/tarhonya, és kész is az ebéd!

Ennyibe kerül évente, ha kapszulás kávét iszol

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 148 kapszulás, automata és manuális kávéfőzőt tesztelt. Vizsgálták az elkészített kávé hőmérsékletét, az eszpresszó minőségét, az elkészítési időt, a tejhabosítást, az energiafogyasztást és a tisztítást. Emellett pedig megosztottak pár hasznos tippet is, hogyan spórolj a kávéfőzésen.