8 bizonyíték, hogy szaftos pörkölt bizony nem csak húsból készülhet

A pörkölt szóról nekünk is a csirke vagy a marha ugrik be elsőre, aztán a sertés, és csak utólagosan a gomba, a tojás vaaaaagy a csicseri! Esetleg a bab! És a szója! Vagy a zöldborsó? Szóval ki mondta, hogy csak húsból lehet pörkölt? Mi aztán nem! Tartsatok velünk, főzzünk kevesebb hússal!

Szóval úgy döntöttünk, hogy megmutatjuk nektek, hogy egy patent, ízes, dögös, sokhagymás, paprikás pörköltalap nemcsak a húsok alá tökéletes, hanem zöldségek vagy tojás alá is - bizony, érdemes a zöldségpörkölteket is számításba venni, ha éppen húsmentességben gondolkozunk!

ZÖLDSÉG- és egyéb PÖRKÖLTEK

Tojás

A legegyszerűbbel kezdjük, amit talán mindenki ismer a szegényesebb, hó végi napokról vagy esetleg a menzás emlékeiből. Mi szeretjük, mert könnyebb, mint egy marha- vagy csirkepörkölt, olcsóbb is (legalábbis régen tuti az volt), és elég gyorsan elkészül. Főtt tojás szeletekre vágva, rádobva egy sűrű pörköltalapra, esetleg a végén bele egy kis tejföl, és voilá!

Szója

A '90-es években igen menő volt nálunk a "reformkonyha" egyik alapköveként megismert szójakocka, amiből kezdő és gyakorló vegetáriánusok úgy főztek pörköltet, mint ha nem lenne holnap. Nem állítjuk, hogy hasonlít a húshoz, és állagában is meg kell szokni, de szerethető, további zöldségekkel is feldobható, sőt, keleti irányba is elvihető mondjuk currypasztával, a köret pedig tényleg rajtunk múlik.

A szójapörkölt receptjét itt találod!

Csicseriborsó

Szóval ez már tényleg a haladóbb vegák és vegánok receptje lesz - miért ne lehetne kihasználni a superfood csicseriborsó magas fehérjetartalmát pörköltben is? Extra, hogy még folyékony füst is kerül bele, hogy még hihetőbb legyen a bográcsos-füstös magyaros íz! Nézzétek meg videón, hogy készül:

Bab, borsó, zöldbab, lencse

A csicserit folytatva a többiekről se felejtkezzünk meg: fehérjedús hüvelyesimádó húshagyóként készülhet a pörkölt bármelyik egyéb delikvensből is, így vaj- és zöldbabból, konzerves vagy főtt (vörös)babból, zöldborsóból, barna vagy vörös lencséből, sőt, tojással vagy zöldségekkel vegyítve is: dobjuk fel színes paprikákkal, paradicsommal, répával, cukkinivel, és tálaljuk tésztával, kuszkusszal, bulgurral vagy rizzsel.

Gomba

Azért a gombát hagytuk utoljára, mert teljesen alapvetés a magyar konyhákban, de tökéletes húshelyettesítő fogás, és a legjobb benne, hogy fél óra alatt megvagy vele. Ki ne szeretne főtt csigatésztával vagy nokedlivel, tejfölös ubisalival egy jó gombapörit?

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosalty MENTES rovatát a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Még több húsmentes cikket olvashatsz itt:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek