Nemcsak fűszer, gyógyít is: gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt szeretjük

A köménymag intenzív, kesernyés, enyhén diós ízű fűszer. A köménymagot termő növény Közel-Keleten és India területein honos, fűszerként a magokat vagy azok porrá őrölt változatát használjuk. Évszázadok óta ízesítik az emberek az ételeiket köménnyel, többek között levesekhez, salátákhoz, sültekhez használva. A magyaros konyha is előszeretettel alkalmazza, de nézzük, milyen jótékony hatásai vannak!

Az itthon köménymagként ismert fűszer nem ugyanaz, mint az édeskömény vagy a római kömény. A növényeik „rokonok", de a magok más-más ízűek. Ezúttal a köménymag egészségre gyakorolt rendkívüli hatásait osztjuk meg veletek!

Köménymag
Nemcsak fűszer- , hanem gyógynövényként is kiváló

Az őrölt köménymagban szinte nincs kalória.

Ha általános mennyiségben adagoljuk hozzá a fűszert a receptekhez, akkor a kömény nem tesz hozzá kalóriát, szénhidrátot, fehérjét és zsírt sem az étrendünkhöz.

Egy evőkanál (kb. 6 gramm) köménymag 22 kalóriát tartalmaz. Benne lévő kalória szénhidrátból (3 gramm) származik, elsősorban rost formájában. A köménymagban kis mennyiségű fehérje (1 gramm) és zsír (1,3 gramm) is található. Egy evőkanál köménymag némi vitamint is tartalmaz. A-vitaminból az ajánlott napi bevitel 2% -a, a C-vitaminból az 1%-a, és van benne riboflavin, aniacin és a B6-vitamin (egyenként 1%).

A köménymagban található ásványok közé tartozik a kalcium (56 mg), a vas (4 mg), a magnézium (22 mg), a foszfor (30 mg), a kálium (107 mg), a nátrium (10 mg) és kis mennyiségben a cink, a réz és a mangán.

Köménymag közelről
Nem mindenki rajong a köményért intenzív, kissé kesernyés íze miatt

Élettani hatások

A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák a köménymagot: vannak, akik a menstruációs ciklus serkentését várják tőle, de a csecsemők kólikájának kezelésére is bevetik.

A köménymag segíti az emésztést, gyomor- és bélgörcs ellen is bevethető, valamint a puffadást is enyhíti.

Ez az apró fűszer remek gyulladáscsökkentő, a benne lévő ásványi anyagoknak köszönhetően pedig jótékonyan hat az idegrendszerre, és erősíti az immunrendszert.

Az egész és az őrölt köménymag könnyen beszerezhető a legtöbb élelmiszerboltból. A fűszer mindkét változatát hűvös, sötét, száraz helyen érdemes tárolni, például olyan zárt szekrényben, ami távol esik a tűzhelytől. Míg az őrölt köménynek körülbelül hat hónapig frissnek kell maradnia, az egész köménymag körülbelül egy évig tartja meg a minőségét.

Források: 1., 2.


Ezeket is olvasd el, ha fontos az egészséged:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek