Nemcsak fűszer, gyógyít is: gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt szeretjük

A köménymag intenzív, kesernyés, enyhén diós ízű fűszer. A köménymagot termő növény Közel-Keleten és India területein honos, fűszerként a magokat vagy azok porrá őrölt változatát használjuk. Évszázadok óta ízesítik az emberek az ételeiket köménnyel, többek között levesekhez, salátákhoz, sültekhez használva. A magyaros konyha is előszeretettel alkalmazza, de nézzük, milyen jótékony hatásai vannak!

Az itthon köménymagként ismert fűszer nem ugyanaz, mint az édeskömény vagy a római kömény. A növényeik „rokonok", de a magok más-más ízűek. Ezúttal a köménymag egészségre gyakorolt rendkívüli hatásait osztjuk meg veletek!

Köménymag
Nemcsak fűszer- , hanem gyógynövényként is kiváló

Az őrölt köménymagban szinte nincs kalória.

Ha általános mennyiségben adagoljuk hozzá a fűszert a receptekhez, akkor a kömény nem tesz hozzá kalóriát, szénhidrátot, fehérjét és zsírt sem az étrendünkhöz.

Egy evőkanál (kb. 6 gramm) köménymag 22 kalóriát tartalmaz. Benne lévő kalória szénhidrátból (3 gramm) származik, elsősorban rost formájában. A köménymagban kis mennyiségű fehérje (1 gramm) és zsír (1,3 gramm) is található. Egy evőkanál köménymag némi vitamint is tartalmaz. A-vitaminból az ajánlott napi bevitel 2% -a, a C-vitaminból az 1%-a, és van benne riboflavin, aniacin és a B6-vitamin (egyenként 1%).

A köménymagban található ásványok közé tartozik a kalcium (56 mg), a vas (4 mg), a magnézium (22 mg), a foszfor (30 mg), a kálium (107 mg), a nátrium (10 mg) és kis mennyiségben a cink, a réz és a mangán.

Köménymag közelről
Nem mindenki rajong a köményért intenzív, kissé kesernyés íze miatt

Élettani hatások

A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák a köménymagot: vannak, akik a menstruációs ciklus serkentését várják tőle, de a csecsemők kólikájának kezelésére is bevetik.

A köménymag segíti az emésztést, gyomor- és bélgörcs ellen is bevethető, valamint a puffadást is enyhíti.

Ez az apró fűszer remek gyulladáscsökkentő, a benne lévő ásványi anyagoknak köszönhetően pedig jótékonyan hat az idegrendszerre, és erősíti az immunrendszert.

Az egész és az őrölt köménymag könnyen beszerezhető a legtöbb élelmiszerboltból. A fűszer mindkét változatát hűvös, sötét, száraz helyen érdemes tárolni, például olyan zárt szekrényben, ami távol esik a tűzhelytől. Míg az őrölt köménynek körülbelül hat hónapig frissnek kell maradnia, az egész köménymag körülbelül egy évig tartja meg a minőségét.

Források: 1., 2.


Ezeket is olvasd el, ha fontos az egészséged:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...