r
Nosalty Logó

Köleskörözött

Nosalty vegán
Vegán körözött
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

köles áztatása

körözött

126
Kalória
1.1g
Fehérje
7.2g
Szénhidrát
10.5g
Zsír
12.8g
Víz
-
Koleszterin
983mg
Élelmi rost
348.5mg
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 32% Zsír

köles áztatása

körözött

Összesen 126 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 32% Zsír

köles áztatása

körözött

Összesen 1498 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 32% Zsír

köles áztatása

körözött

Összesen 319 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    43.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    12.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 126 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    125.6 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    519.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    86.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    154.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1229 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    141 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    105 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1152 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    918 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 1498 kcal
  • 3% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    26.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    110.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    32.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    262 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    245 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    195 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 319 kcal

Elkészítés

köles áztatása

  1. A köles hideg vízben többször, alaposan átmossuk. Közben 25 gramm sót feloldunk 1 liter langyos vízben, így 2,5%-os sóoldatot készítve.
  2. A tiszta, lecsepegtetett kölest jól zárható befőttes üvegbe tesszük, és felöntjük a sóoldattal.
  3. Legalább egy éjszakát hagyjuk így pihenni, másnap nagyon könnyen puhára főzhető lesz így. Ha szeretnénk savanyítani (vagyis erjeszteni, fermentálni), hagyjuk 3-4 napot szobahőmérsékleten. Levegőztessük meg naponta kétszer, és készüljünk fel rá, hogy minél tovább erjesztjük, annál büdösebb lesz. Viszont nyugalom: a főzés során elveszti a szagát, az íze viszont csodásan túrószerű lesz!

körözött

  1. Az éjszakáztatott/erjesztett kölest szűrjük le, majd tegyük egy kis lábasba. Öntsük fel nagyjából másfélszeres vízzel, és főzzük puhára, szükség esetén pótolva a vizet.
  2. A megfőtt körözöttet tegyük egy nagy keverőtálba, és adjuk hozzá a margarint. Hagyjuk picit így, a köles jól megolvasztja nekünk a rádobott margarint, majd amikor ez megtörtént, keverjük össze alaposan.
  3. Ha erjesztettük a kölest, lehet elég savanyú magától is. Ha viszont csak egy éjszakát pihentettük, reszeljük bele egy citrom héját és facsarjuk bele a levét is, ettől lesz olyan jó túróízű!
  4. Jöhet a fűszerezés: sok-sok fűszerpaprika, kömény, só és bors dukál bele. Reszeljünk bele egy kisebb fej hagymát is, és ha igazán bitang ízélményre vágyunk, szórjunk hozzá vöröshagymaport is!
  5. Keverjük el jó alaposan az egészet, majd ragadjunk botturmixot, és krémesítsük kb. a felét. Ez persze fakultatív, de szerintünk így lesz olyan jó körözöttes az állaga, hiszen így egyrészt krémes lesz, másrészt viszont a kölesdarabok is érződnek benne, akárcsak a túrós verzió esetében.
  6. Tegyük hűtőbe tálalásig, de legalább 1-2 órát, hogy jól összeérjenek az ízek. Petrezselyemmel, friss borssal és nagyszemű sóval megszórva tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 15 p

A köles a legszuperebb túróhelyettesítő, amit csak el lehet képzelni! Túrógombóc, túrórudi és egyéb édességek is szuperül készíthetők belőle, de a mi legnagyobb kedvencünk a köleskörözött. A kölest alaposan, többször át kell mosni használat előtt, és érdemes a főzést megelőző éjszakára vízbe vagy 2,5%-os sóoldatba beáztatni, így ugyanis pillanatok alatt meg fog puhulni. Ha pedig még savanykásabb, túrósabb ízélményre vágytok, hagyjátok a kölest 2-3 napot szobahőmérsékleten fermentálódni a sóoldatban! A túró kölessel való helyettesítését ráadásul nem csak a vegán és tejmentes étrend követőinek érdemes kipróbálnia, hanem mindenkinek, hiszen egy filléres, alulhasznált alapanyagról van szó, amire biztosan másként tekintetek majd ezután!

További receptek

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek