Őrölt és egész fűszer – így váltsd át őket egyszerűen

Az egész fűszer tagadhatatlanul jobb, mint az őrölt, hiszen aromásabb, erősebb és hatékonyabb. A legtöbb recept mégis por formájában kéri az ízesítőket, ezért tanuljuk meg most átváltani őket.

Az egész fűszer használatát egyre többen ajánlják az interneten és a szakácskönyvekben is, ez pedig teljesen érthető. Hiszen eredeti formájában sokkal jobban megőrzi az ízét a fűszer, nem veszít erejéből olyan sokat, mint porítva. Persze nem lehet minden recept esetében egész borsokat és fahéjrudakat dobálni a többi hozzávalóhoz, ezért valahogy meg kell találnunk az átváltás mértékét az őrölt és az egész fűszer között.

Őrölt és egész fűszer – így váltsd át őket egyszerűen

Miért van különbség?

A legegyszerűbb válasz erre a fahéjrúd. Ha elképzeljük a fűszert, teljesen nyilvánvaló, hogy egy teáskanál őrölt fahéj nem lesz ugyanannyi, mint egy teáskanál egész fahéj. Persze ez egy nagyon extrém példa.

Mondjuk a többi fűszer esetében is ez a helyzet: a borsszemek több helyet elfoglalnak, mint az őrölt bors, ezért nem használhatjuk őket arányosan oda-vissza.

A fűszerek átváltási mennyiségei

Jöjjenek a leggyakrabban használt fűszerek, és a mennyiségek:

  • szegfűbors: 1 tk egész = 1 tk őrölt
  • fekete bors: 1 tk egész = 1.5 tk őrölt
  • kardamom: 12 db egész = 1 tk őrölt
  • fahéj: 1 db 4 cm-es rúd = 1 tk őrölt
  • koriandermag: 1 tk egész = 1.25 tk őrölt
  • köménymag: 1 tk egész = 1.25 tk őrölt
  • édesköménymag: 1 tk egész = 1.25 őrölt
  • szerecsendió: 0.5 db egész = 1 tk őrölt
  • mustármag: 1 tk egész = 1.5 tk őrölt

Mind az őrölt, mind az egész fűszereket tároljuk légmentesen zárható üvegben vagy dobozban. Ugyan az egész fűszerek tovább bírják, ne tegyük ki őket se feleslegesen a levegőnek.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Segítség minden konhyai helyzetben:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...