Őrölt és egész fűszer – így váltsd át őket egyszerűen

Az egész fűszer tagadhatatlanul jobb, mint az őrölt, hiszen aromásabb, erősebb és hatékonyabb. A legtöbb recept mégis por formájában kéri az ízesítőket, ezért tanuljuk meg most átváltani őket.

Az egész fűszer használatát egyre többen ajánlják az interneten és a szakácskönyvekben is, ez pedig teljesen érthető. Hiszen eredeti formájában sokkal jobban megőrzi az ízét a fűszer, nem veszít erejéből olyan sokat, mint porítva. Persze nem lehet minden recept esetében egész borsokat és fahéjrudakat dobálni a többi hozzávalóhoz, ezért valahogy meg kell találnunk az átváltás mértékét az őrölt és az egész fűszer között.

Őrölt és egész fűszer – így váltsd át őket egyszerűen

Miért van különbség?

A legegyszerűbb válasz erre a fahéjrúd. Ha elképzeljük a fűszert, teljesen nyilvánvaló, hogy egy teáskanál őrölt fahéj nem lesz ugyanannyi, mint egy teáskanál egész fahéj. Persze ez egy nagyon extrém példa.

Mondjuk a többi fűszer esetében is ez a helyzet: a borsszemek több helyet elfoglalnak, mint az őrölt bors, ezért nem használhatjuk őket arányosan oda-vissza.

A fűszerek átváltási mennyiségei

Jöjjenek a leggyakrabban használt fűszerek, és a mennyiségek:

  • szegfűbors: 1 tk egész = 1 tk őrölt
  • fekete bors: 1 tk egész = 1.5 tk őrölt
  • kardamom: 12 db egész = 1 tk őrölt
  • fahéj: 1 db 4 cm-es rúd = 1 tk őrölt
  • koriandermag: 1 tk egész = 1.25 tk őrölt
  • köménymag: 1 tk egész = 1.25 tk őrölt
  • édesköménymag: 1 tk egész = 1.25 őrölt
  • szerecsendió: 0.5 db egész = 1 tk őrölt
  • mustármag: 1 tk egész = 1.5 tk őrölt

Mind az őrölt, mind az egész fűszereket tároljuk légmentesen zárható üvegben vagy dobozban. Ugyan az egész fűszerek tovább bírják, ne tegyük ki őket se feleslegesen a levegőnek.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Segítség minden konhyai helyzetben:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

7 szépséges növény, ami kis kaspóban is buján nő

A konténeres kertészkedés ideális megoldás azoknak, akik kis helyen, a teraszon vagy az erkélyen szeretnének zöldellő, virágzó növényeket nevelni. Most bemutatjuk azokat a könnyen gondozható növényfajtákat, amelyek különösen jól érzik magukat kaspókban és virágtartókban.

Nosalty

További cikkek