r
Nosalty Logó

Mentás-borsós rizottó

Nosalty vegán
Mentás-borsós rizottó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Borsó püré

Mentás borsós rizottó

Tálalás

770
Kalória
28.6g
Fehérje
95.8g
Szénhidrát
25.3g
Zsír
247.6g
Víz
23.8g
Koleszterin
16.5g
Élelmi rost
8.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Borsó püré

Mentás borsós rizottó

Tálalás

Összesen 770 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Borsó püré

Mentás borsós rizottó

Tálalás

Összesen 770 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Borsó püré

Mentás borsós rizottó

Tálalás

Összesen 117 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.6 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3498.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    681 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    577 mg
  • Nátrium
    2025 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    95.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    247.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    76 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    359 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    519 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2727 micro
Összesen 770 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.6 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3498.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    681 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    577 mg
  • Nátrium
    2025 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    95.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    247.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    76 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    359 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    519 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2727 micro
Összesen 770 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    527.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    305 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    37.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    411 micro
Összesen 117 kcal

Elkészítés

Borsó püré

  1. A zöldborsót főzzük lobogó, sós vízben 2-3 percet, majd szűrjük le, és tegyük hideg vízbe. Miután lehűlt, öntsük le róla a vizet.
  2. Tegyük a borsót egy mixerbe, adjunk hozzá mentát ízlés szerint és a reszelt vegán parmezánt. Öntsünk hozzá egy kevés zöldség alaplevet, majd turmixoljuk össze.

Mentás borsós rizottó

  1. A finomra vágott vöröshagymát és a szeletekre vágott fokhagymát futassuk meg 2-3 percig olívaolajon.
  2. Öntsük hozzá a fehérbort, amit pároljunk vissza. Ezután szórjuk bele a rizst, egy csipet sót, és kissé pirítsuk át.
  3. A forró alaplevet több részletben adjuk hozzá, mindig amikor már besűrűsödött a rizottó.
  4. Nagyjából 12-13 perc után tegyük bele a borsó pürét is, főzzük tovább 2-3 percet. Lényeg, hogy a rizs már puha legyen, de legyen még egy kis roppanóssága.
  5. Amikor elkészült, fedjük le 2 percre a rizottót, majd tálaljuk. Ennél a fázisnál adhatunk hozzá egy kevés margarint is, hogy még krémesebb legyen.

Tálalás

  1. A fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsuk le, amíg szép aranybarna lesz.
  2. Tálaljuk ki a rizottót, szórjuk meg a fenyőmaggal, néhány levél mentával, és faragjunk rá egy kevés vegán parmezánt is. Végül meglocsolhatjuk extra szűz olívaolajjal is.
  3. Fogyasszuk frissen, melegen. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 15 p

A krémes, mégis enyhén roppanós rizottót, nem is oly nehéz elkészíteni, csupán egy kis odafigyelést, és törődést igényel. A lelke az alaplé, amit érdemes forrón adagolgatni hozzá. Borsóval és friss mentával dobtuk fel, amitől kifejezetten illatos és mutatós is lett.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Címlapról ajánljuk

Top Receptek