r
Nosalty Logó

Mentás-borsós rizottó

Nosalty vegán
Mentás-borsós rizottó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Borsó püré

Mentás borsós rizottó

Tálalás

770
Kalória
28.6g
Fehérje
95.8g
Szénhidrát
25.3g
Zsír
247.6g
Víz
23.8g
Koleszterin
16.5g
Élelmi rost
8.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Borsó püré

Mentás borsós rizottó

Tálalás

Összesen 770 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Borsó püré

Mentás borsós rizottó

Tálalás

Összesen 770 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Borsó püré

Mentás borsós rizottó

Tálalás

Összesen 117 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.6 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3498.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    681 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    577 mg
  • Nátrium
    2025 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    95.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    247.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    76 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    359 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    519 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2727 micro
Összesen 770 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.6 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3498.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    681 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    577 mg
  • Nátrium
    2025 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    95.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    247.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    76 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    359 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    519 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2727 micro
Összesen 770 kcal
  • 7% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    527.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    305 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    37.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    411 micro
Összesen 117 kcal

Elkészítés

Borsó püré

  1. A zöldborsót főzzük lobogó, sós vízben 2-3 percet, majd szűrjük le, és tegyük hideg vízbe. Miután lehűlt, öntsük le róla a vizet.
  2. Tegyük a borsót egy mixerbe, adjunk hozzá mentát ízlés szerint és a reszelt vegán parmezánt. Öntsünk hozzá egy kevés zöldség alaplevet, majd turmixoljuk össze.

Mentás borsós rizottó

  1. A finomra vágott vöröshagymát és a szeletekre vágott fokhagymát futassuk meg 2-3 percig olívaolajon.
  2. Öntsük hozzá a fehérbort, amit pároljunk vissza. Ezután szórjuk bele a rizst, egy csipet sót, és kissé pirítsuk át.
  3. A forró alaplevet több részletben adjuk hozzá, mindig amikor már besűrűsödött a rizottó.
  4. Nagyjából 12-13 perc után tegyük bele a borsó pürét is, főzzük tovább 2-3 percet. Lényeg, hogy a rizs már puha legyen, de legyen még egy kis roppanóssága.
  5. Amikor elkészült, fedjük le 2 percre a rizottót, majd tálaljuk. Ennél a fázisnál adhatunk hozzá egy kevés margarint is, hogy még krémesebb legyen.

Tálalás

  1. A fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsuk le, amíg szép aranybarna lesz.
  2. Tálaljuk ki a rizottót, szórjuk meg a fenyőmaggal, néhány levél mentával, és faragjunk rá egy kevés vegán parmezánt is. Végül meglocsolhatjuk extra szűz olívaolajjal is.
  3. Fogyasszuk frissen, melegen. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 15 p

A krémes, mégis enyhén roppanós rizottót, nem is oly nehéz elkészíteni, csupán egy kis odafigyelést, és törődést igényel. A lelke az alaplé, amit érdemes forrón adagolgatni hozzá. Borsóval és friss mentával dobtuk fel, amitől kifejezetten illatos és mutatós is lett.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...