Krémlevest nyáron is ehetsz frissítő, üde és könnyű formában

A krémleves alapvetően egy olyan fogás, amit leginkább az ősszel és a téllel, egyszóval a hideg, borongós idővel kapcsolunk össze. Pedig nyáron is készülhetnek isteni receptek, nézzük, hogyan!

A téli krémlevesekkel szemben a napfényes, forró évszak fogásainak más tulajdonságokat kell adnunk ahhoz, hogy élvezhetőek legyenek. Télen azért esszük őket, mert sok a gyökérzöldség, amiből krémes, laktató és melengető ételt főzhetünk, azonban jelenleg egyik felsorolt jellemzőre sincs szükségünk. A nyári krémlevesek legyenek könnyűek, frissek és aromásak, valamint hűsítőek, telis-tele a szezon legfinomabb ízeivel.

Krémlevest nyáron is ehetsz, frissítő, üde és könnyű formában

Készítsd hidegen!

Nyáron amúgy is sok étel esetében átváltunk a főzés nélküli technikákra, mert egyrészt nincs kedvünk órákat a forró tűzhely felett görnyedni, másrészt inkább hűsítő fogásokra vágyunk, mintsem melegekre.

A krémlevesek világában szerencsére nagyon sok főzésmentes, hideg recept található, ami nyárra tökéletes választás.

Készítsünk gazpacho-jellegű, turmixolt krémleveseket lédús zöldségekből (uborka, paprika, paradicsom, répa, stb.), vagy keményebb zöldségek (pl. cékla) megsütött verzióiból. A levesek behűtve adják legjobb arcukat, ráadásul gyorsabban el is készülnek, mint főzéssel.

Készítsd gyümölcsből!

Mivel most jóval több gyümölcs elérhető, mint az év összes többi részében, mindenképpen érdemes bevetni ezeket a szezonális alapanyagokat a konyhában. A legtöbbjük ráadásul olyan lédús, hogy kiváló alapja lehet egy-egy krémlevesnek.

Sokak talán nem néznek majd levesként ezekre az ételekre, mert szerintük inkább gyümölcsturmixra hasonlítanak. De semmi baj, ez legyen az ő dolguk. Az a jó ezekben a krémlevesekben, hogy 100 százalékosan csak a gyümölcsök friss, zamatos ízét érezhetjük, semmi mást. Használjunk bogyós gyümölcsöket, meggyet, cseresznyét, sárgadinnyét, barackot, vagy amit csak szeretnénk.

Frissítsd fel az ízeit!

Az első fontos dolog egy krémleves esetében az alap kiválasztása, azonban rögtön ezután ugyanolyan lényeges a különböző ízesítők megtalálása is. Télen nehézkes ízeket használunk, ezeket inkább hagyjuk most hátra, és ízesítsük a levesünket rengeteg nyári aromával.

Válasszunk friss zöldfűszereket az aromákért, ecetet vagy citromlevet a savanykás ízekért, kombináljuk bátran a különböző zöldségeket-gyümölcsöket, és ne féljünk kísérletezni. A nyár sokszínű, legyenek az ételeink is ugyanilyenek.

Válassz jól tejterméket!

Ha szeretjük valamilyen tejtermékkel selymessé és gazdaggá tenni a krémlevesünket, akkor valószínűleg legtöbbször a tejszínért nyúlunk. Ez jó választás akkor, ha éppen hidegebb az idő, nyáron viszont megannyi más lehetőség áll elénk.

Joghurttal szinte minden levest finomabbá tehetünk, savanykás, karakteres íze sok zöldséghez, gyümölcshöz passzol.

Használhatunk még írót, kefirt vagy tejfölt is, de teljesen ki is hagyhatjuk a tejet a receptből. Sok olyan krémleves akad nyáron, aminek abszolút nincs szüksége rá, és ennyivel is csak könnyedebb végeredményt kapunk majd.

Tálald megfelelően!

Nincs krémleves kenyérkocka nélkül, nem? Vagy mégis? Nyáron nem kell annyira laktató leveseket készítenünk, mint télen, ezért bátran elhagyhatjuk a kenyeret, tésztát és más hasonlóan nehéz extrákat.

Persze ne hagyjuk csupaszon a leves felszínét: szórjunk rá apróra vágott zöldfűszert, pirított magvakat, bármit, ami könnyed és frissítő.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári receptek, ötletek és finomságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk