Kevesen ismerik, pedig isteni: ezért használj FÜSTÖLT fűszerpaprikát az ételekbe!

Ha te is szereted a füstölt ízt, akkor ezt a fűszert neked találták ki, izgalmas, sokoldalú, és mindenhova passzol...bemutatkozik a füstölt fűszerpaprika!

Klasszikus társától az különbözteti meg a füstölt fűszerpaprikát, hogy a szárítása és az őrlése után egy tálcán füstölőbe tolják, hogy megkaphassa utánozhatatlan aromáját. Ez a fűszer a spanyol konyha sajátja, de az arab gasztronómiában is felbukkan, viszont csodák csodájára kitűnően illeszkedik a magyar fogások ízvilágába. Hozza a kerti sütögetéskor kapott grillízt és a klasszikus édeskés pirospaprikajelleget.

Kis paprikatörténet

A pirospaprikát még az olyan országok is hozzánk kötik, akik nem is értik pontosan, mi az hogy Hungary, vagy azt, hogy hol van. Magyarország ugyanis a világ egyik meghatározó paprikahatalma. A másik pedig Spanyolország. A füstölt paprika eredetét is arrafelé érdemes keresni. A spanyol pimentón,azaz fűszerpaprika 3 fő alfajjal rendelkezik: az édes dulce, a közepesen édes, fűszeres agridulce és a csípős picante. A magyar paprikakészítési eljárás során a paprikák a napon száradnak, ezután mennek az őrlőbe, és a füstölt ízt mindezek után kapják meg. Hasonlóan füstöljük, mint a kolbászt. A spanyolok eleve szárazra füstölik valamilyen keményfával - La Vera régióban, ahonnan a legtöbb származik, például a tölgyre esküsznek - , ezzel az íz a születés pillanatában ivódik a fűszerbe. A spanyol konyhában ezek után indul hódító útjára. Az igazi sáfrányos, paprikás paella, a chorizo, és minden más szalámi is ettől a fűszertől lesz olyan spanyolos.

Így használd a füstöld paprikádat

Eddig is volt százféle paprika a polcokon, honnan tudd, mibe melyiket kell tenni?Magyarországon az édestől a tüzes csípősig terjed a skála. A füstölt fűszerpaprikát inkább egy magyaros paprikás étel plusz fűszereként használd, ha túl sokat teszel belőle, elviszi az étel ízét, így érdemes úgy gondolni rá, mintha csak egy csíny lenne a pirospaprikás kapcsolatban.

Tejszínes spenótos orzo füstölt paprikás csirkemellel

Hasonlóképpen viselkedik a fazékban, mint az általunk ismert klasszikus párja. Könnyen megég, így érdemes vigyázni vele, lejjebb venni a főzési, sütési hőfokot, mikor szórjuk, nehogy baj legyen. Ez azért is fontos, mert bár nem mindig tűnik úgy, hogy rosszat csinálunk, de a végeredmény keserű lesz, ez szintén az égés miatt történik.

Mibe tedd?

Mindenbe. Tényleg, mindenbe, aminek jól áll a füstölt íz. Ugyanolyan isteni hús pácolásához, mint egy gulyáslevesbevagy paprikás csirkébe. Én a pörköltbe is mindig teszek egy kanálkával. De egy jó paprikás krumpliban, esetleg gombás ételekben is működik. A vegetáriánusoknak, vegánoknak is jó szívvel ajánlom, hiszen egy jó füstölt íz simán kellhet egy chili sin carne-ba is.

Kerti sütögetésnél a zsíros kenyérre, a reggeli vajas kenyérre és rántottára mind-mind szórhatod bátran. Egy jó házi sült krumplit is beleforgathatsz, grillzöldség fűszereként is zseniális, de például hamburgerhúsba is belecsempészheted. A paprika is burgonyaféle, de ne lepődj meg, így minden olyan ételbe illik, amibe fajtársaival együtt teszed. Ilyen burgonyaféle még a paradicsom, padlizsán és nyilván a krumpli, mindegyikkel kitűnően működik a füstölt paprika.

Ha pedig más tájak ízeivel játszanál, akkor melegen ajánlom egy isteni közel-keleti lecsó elkészítését. A shakshukaa mi lecsónktól annyiban tér el, hogy leginkább kápiapaprikával készül, így édeskésebb a végeredmény, a hagymás, fokhagymás alapba pedig remekül passzol a füstölt paprika.

De minden curry-s ételbe is dobhatunk egy picit belőle. Egy szóval, mi, paprikajancsik, legyünk olyan bátrak, hogy ezt az évszázados paprikahagyományt tovább visszük, és beépítünk egy kicsit izgalmasabb ízt is!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...