Nosalty Logó

Vöröslencse főzelék Nicki konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nicki
Vöröslencse főzelék Nicki konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 493 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1968 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 138 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    26 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1072.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    504 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    226.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    218 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    188 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    232 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    2086 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    685 micro
Összesen 493 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    104.1 g

Zsír

  • Összesen
    49.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4290.6 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    445 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    1406 mg
  • Nátrium
    2015 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    291.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    905.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    872 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    92 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    752 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    927 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    8345 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2742 micro
Összesen 1968 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    303.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    53 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    175 micro
  • β-karotin
    591 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    194 micro
Összesen 138 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymákat apró kockára vágjuk, és 3 ek olajon megpirítjuk. Majd hozzáadjuk a felkockázott répát, ezzel is pirítjuk kicsit.
  2. A fűszereket (ha egész) mozsárban megtörjük, majd a répás hagymához adva átpirítjuk, felöntjük fél liter vízzel, és hozzáadjuk a leveskockát, a tisztított és felkockázott burgonyát, sózzuk. 5-6 percig forrásban tartjuk, majd hozzáadjuk a megmosott lencsét, felöntjük még 3 dl vízzel, és főzzük 15-20 percet, közben az elforrt vizet pótoljuk (kb. még 3-4 dl vízzel, főzelék állagúra hígítjuk mindig).
  3. Ha megpuhult a burgonya és a lencse, hozzákeverjük a mustárt és a tejfölt, átforraljuk, ízesítjük sóval, borssal. A végén beletesszük az apróra vágott petrezselymet.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 21
  • 7 napos nézettség: 174
  • Össznézettség: 72471
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 12.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A vöröslencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitívumával, a hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjtól, és a rostanyag tartalma kevesebb lesz, mint a teljes barna vagy zöld lencsének. Főzés előtt nem kell beáztatni, és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek.

Hozzászólások

ZilkaZil

A vöröslencse az egyik legjobb dolog a világon :) Én is gyakran készítek hasonló ételeket bel?le különféle f?szerezéssel, és mindeféle zöldséggel keverve.

Nicki

Így igaz :) ngyon finom, de sajnos kevesen ismerik.

Csorbusz

Nagyon finom lett, ezentúl csak vöröslencsét eszünk és így elkészítve:)

Szityike

Életem egyik legfinomabb (ha nem a legfinomabb) vöröslencse f?zelékét készítettem el a recepted alapján! Nagyon szépen köszönöm! :) Biztosan felveszem a gyakran f?zött ételeink közé!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.