r
Nosalty Logó

Lencsefőzelék ahogy Iluska készíti

Iluska
Lencsefőzelék ahogy Iluska készíti
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

főzelék

tetejére

642
Kalória
27g
Fehérje
76.6g
Szénhidrát
26.6g
Zsír
571.9g
Víz
34.7g
Koleszterin
12g
Élelmi rost
4.8g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 4% Zsír

főzelék

tetejére

Összesen 642 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 4% Zsír

főzelék

tetejére

Összesen 1928 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 4% Zsír

főzelék

tetejére

Összesen 92 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27 g

Zsír

  • Összesen
    26.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    617.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    332 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    76.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    571.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    492 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 642 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    81.1 g

Zsír

  • Összesen
    79.7 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1853.6 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    277 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    193 mg
  • Foszfor
    995 mg
  • Nátrium
    329 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    229.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    1715.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    106 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1475 micro
  • Kolin:
    350 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 1928 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    87 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    80.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 92 kcal

Elkészítés

főzelék

  1. Előző este beáztatjuk a lencsét.
  2. Másnap leöntjük róla a vizet, és kb. 1,5-2 l vízben a babérlevéllel főni tesszük.
  3. Közben apróra vágjuk a vöröshagymát. Mikor ez kész, hozzákeverjük a mustárt, a sót. Néha kóstolgatva ellenőrizzük, megfőtt-e.
  4. Ha igen, a felvágott hagymát a zsírra dobjuk, és megdinszteljük. Belekeverjük a lisztet, amit barna színűre pirítunk folytonos keveréssel. Kis pohárnyi hideg vízzel felengedjük, miután jól elkevertük, besűrítjük a főzeléket vele.
  5. A tejfölt simára keverjük kevés vízzel, és ezt is belecsurgatjuk az ételbe. Borsikafűvel csak a legvégén ízesítjük.

tetejére

  1. A paprikás zsírt elkészítjük. A zsíron az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, majd belekeverjük a piros fűszerpaprikát. A gázt lekapcsoljuk.
  2. A finom lencsét melegen, a paprikás zsírral meglocsolva, friss kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat és Boldog Új Évet!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 40 p

Anyukám lencséje is lehetne ez az étel, mivel sokszor várt ezzel az ebéddel... Ez az a lencse, amit mindig szívesen fogyaszt bármely családtagom is. Szoktam pirult kolbászt is tenni a tetejére, de enélkül is nagyon finom, egyszerű és olcsó étel, akár a hétköznapokra vagy Újévre is.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...