r
Nosalty Logó

Krémes erdélyi fehérbabfőzelék

Hering András
Erdélyi tejszínes fehérbabfőzelék tálalva, friss zöldfűszerekkel és sült kolbásszal.
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

598
Kalória
30.8g
Fehérje
80.7g
Szénhidrát
18.6g
Zsír
57.9g
Víz
55.5g
Koleszterin
19.3g
Élelmi rost
4.6g
Cukor
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 598 kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2390 kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 306 kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.8 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1079.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    342 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    243 mg
  • Foszfor
    417 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    80.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    57.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    490 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 598 kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    123.4 g

Zsír

  • Összesen
    74.3 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    222 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4318.6 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    1370 mg
  • Vas
    53 mg
  • Magnézium
    973 mg
  • Foszfor
    1668 mg
  • Nátrium
    152 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    322.7 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    77 mg

Víz

  • Összesen
    231.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    558 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1960 micro
  • Kolin:
    371 mg
  • Retinol - A vitamin:
    548 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    121 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 2390 kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    553.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    214 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    29.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    251 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 306 kcal

Elkészítés

  1. A száraz fehérbabot válogassuk át, majd áztassuk be egy éjszakára bőséges hideg vízbe. Másnap szűrjük le, és friss vízben tegyük fel főni a babérlevelekkel, a fokhagymával és egy kevés almaecettel. Adjuk hozzá a csombort és a lestyánt is: ezek adják meg az erdélyi ízvilág jellegzetes aromáját.
  2. Főzzük addig, amíg a babszemek megpuhulnak (fajtától függően kb. 60–70 perc). Mielőtt behabarnánk, vegyük ki a babérlevelet, a csombort és a lestyánt a főzelékből.
  3. Egy kis tálban keverjük csomómentesre a lisztet a tejszínnel, majd fokozatosan adjuk hozzá néhány kanállal a forró főzőléből, hogy a hőkiegyenlítés meglegyen. Ha egy pici színt is szeretnénk a főzeléknek, a habaráshoz adjunk 1 teáskanál pirospaprikát is, de az autentikus, erdélyi receptúrákban nem kívánják meg.
  4. A finomra vágott hagymát adjuk a puhára főtt babhoz, majd öntsük hozzá a tejszínes-lisztes keveréket. Folyamatos kevergetés mellett főzzük néhány percig, amíg szépen besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, egy kevés ecettel állítsuk be az ízét.
  5. A krémes, illatos fehérbabfőzeléket tálalhatjuk sült virslivel, szafaládéval, tükörtojással, vagy erdélyi módra, füstölt kolbásszal és friss kenyérrel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 70 p

Ha szereted a tartalmas, otthonos főzelékeket, ez az erdélyi tejszínes fehérbabfőzelék garantáltan a kedvenced lesz! A csombor és a lestyán fűszeres aromája, a tejszínes habarás selymessége és a puha bab együtt olyan ízharmóniát ad, amitől az egész konyha megtelik illattal. Egyszerű, kiadós, és minden kanala a nagymama főztjét idézi.

Krémes, csomborral és lestyánnal fűszerezett fehérbabfőzelék fehér tányérban, lilahagymával megszórva
Krémes fehérbabfőzelék tejszínnel és fűszerekkel, ahogy Erdélyben készítik
Hering András

Van valami különösen megnyugtató abban, amikor egy tányér meleg főzelék gőzölög előttünk. A fehérbabfőzelék tipikusan ilyen: egyszerű, de időtlen étel, ami generációkat köt össze. És ha egy kevés tejszín, egy csipet csombor és pár szál lestyán is kerül bele, akkor már nem csupán egy klasszikus fogásról, hanem igazi erdélyi csodáról beszélünk.

A fehérbab: szerény, de nélkülözhetetlen alapanyag

A fehérbab nem véletlenül a magyar konyha egyik alappillére. Fehérjében gazdag, tápláló és hihetetlenül sokoldalú – ráadásul tökéletes húsmentes fehérjeforrás, így vegetáriánus és vegán étrendbe is remekül illeszthető.
A jó főzelék titka a bab minőségén és a türelmen múlik: nem szabad siettetni. A lassú, egyenletes főzés alatt a szemek megpuhulnak, a keményítőjük kioldódik, és természetes selymességet ad az ételnek.

Ha pedig még jobban szeretnénk elmélyíteni az ízeket, egy apró trükk: főzés közben adjunk a vízhez egy kevés almaecetet: nemcsak a babhéj marad tőle szebb, de az ízek is élénkebbek lesznek.

Erdély íze: csombor, lestyán és egy kanál tejszín

Az erdélyi változat abban különbözik a klasszikus magyar babfőzeléktől, hogy kevesebb paprikát, viszont több zöldfűszert használ:

A csombor (vagyis borsikafű) friss, enyhén borsos aromát ad, és segít abban is, hogy a bab ne legyen nehéz vagy puffasztó.

A lestyán pedig az az összetevő, amit ha egyszer megszeretsz, többé nem tudsz nélküle főzni: intenzív, zelleres illata olyan mélységet ad a főzeléknek, mintha egy falat Erdélyt kanalaznál.

A tejföl helyett főző- vagy habtejszínnel készített változat pedig még selymesebb, elegánsabb, könnyed, de mégis tartalmas, pont, ahogy egy modern főzeléknek lennie kell.

Kell bele fűszerpaprika?

Kifejezetten fontos, hogy ha autentikus erdélyi fehérbabfőzeléket szeretnél készíteni, abba nem kerül pirospaprika. Az erdélyi konyha ugyan gazdag fűszerezésű, de sok fogásában a zöldfűszerek (mint a csombor, lestyán, tárkony, kapor) játsszák a főszerepet, nem pedig a magyar alföldi konyhára jellemző paprikás alap. A főzelékeknél és leveseknél az erdélyi háziasszonyok inkább a világos, tejszínes vagy tejfölös habarást részesítik előnyben, ami kiemeli a zöldfűszerek természetes aromáit.

A pirospaprika inkább a magyar, alföldi stílusú babfőzelékekben jelenik meg, ott adja meg a jellegzetes narancsos színt és enyhén füstös ízt. Ezzel szemben az erdélyi verzió halványabb, tejszínes árnyalatú, és a csombor–lestyán–fokhagyma hármas adja meg az íz mélységét.

<em>Krémes fehérbabfőzelék lilahagymával és zöldfűszerrel, mellette sült kolbász a tányéron</em>.
Csomboros-lestyános fehérbabfőzelék - az igazi erdélyi ízvilág
Hering András

Tippek, hogy a főzeléked tökéletes legyen

  • Áztatás nélkül ne kezdj bele! A bab legalább 8 órás áztatást igényel, így lesz egyenletesen puha, és könnyebben emészthető.
  • Használj friss fűszereket! Ha van a kertedben vagy az erkélyen csombor és lestyán, ne spórolj velük, ezek adják a fő ízkaraktert.
  • A tejfölt cseréld le tejszínre! Lágyabb, krémesebb végeredményt kapsz, amihez nem is kell külön rántás.
  • Füsttel az igazi: egy kis füstölt kolbász, szalonna vagy akár füstölt paprika is csodát tesz vele, ha tartalmasabb ízekre vágysz.
  • Ha marad, még jobb lesz: másnapra a főzelék csak sűrűbb és ízesebb lesz - melegítsd újra egy kevés vízzel vagy tejszínnel, és olyan lesz, mintha frissen főzted volna.

A főzelék, ami visszahozza az otthon ízét

Bár a főzelék sokáig „menzás” ételnek számított, ma újra reneszánszát éli. A tejszínes, fűszeres verziók pedig bebizonyítják, hogy ez az egyszerű magyar étel lehet elegáns, izgalmas és modern is. Az erdélyi tejszínes fehérbabfőzelék pedig pont ezt a határvonalat képviseli: múlt és jelen találkozik benne, egy tálban, gőzölögve. Nem kell hozzá sem különleges technika, sem ritka alapanyag, csak egy kis türelem, jó minőségű bab, és az a bizonyos házias szeretet, amitől az egész konyha illatozni kezd.

Tálalási tipp:

Szórd meg frissen aprított lilahagymával és petrezselyemmel, mellé pedig süss egy pár kolbászt vagy egy szelet füstölt tarját. Egy falat kenyérrel már maga a boldogság.
<em>Erdélyi tejszínes fehérbabfőzelék tálalva, friss zöldfűszerekkel és sült kolbásszal</em>.<br>
Babfőzelék újragondolva: selymes, fűszeres, házias finomság
Hering András

Recept és fotók: Hering András / @andrishering

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek