Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Táfelspicc

Táfelspicc
Táfelspicc
240 perc / előkészület: 30 perc főzés: 210 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha marhahúslevest készítek, mindig megadom a módját. Többféle húst, velős csontot főzök az alaplébe. Most úgy gondoltam, kipróbálom Ferenc József kedvencét a Táfelspitz-et. Rájöttem, nem is sokban különbözik az általam korábban főzött leveseknél. A tormás almaszósz viszont mindennél finomabb lett, és fantasztikus jól esett a főtt hús mellé!

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

Az almaszószhoz

ajánlat

A leves főzési ideje elég hosszú, úgyhogy inkább hétvégére ajánlom elkészíteni. Utána császármorzsa dukál!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsokat és a csontot megmossuk, az esetleges nagyobb, zsírosabb részektől megtisztítjuk. A velős csont mindkét végét bedörzsöljük bőven sóval.
  2. Egy nagy (de tényleg óriási) lábast félig vízzel feltöltve forralni teszünk, ebbe tesszük először a marhafartő darabokat (a felvágását bízzuk a hentesre, és ha a csont is nagy lenne, azt is felezik nekünk szívesen) és a velős csontot. Ha felforrt a víz és habos lenne, szűrjük le.
  3. Miközben fő a leves, egy kisebb lábasban készítsünk almakompótot tisztított kockázott idared almából. Fűszerezzük szegfűborssal, szegfűszeggel (ezek a legjobb, ha őrölt formában kerülnek bele, így nem kell kikeresgélnünk később őket), egész fahéjjal, citromlével és két kanál cukorral. Egy-két citromkarika is kerülhet mellé. Pár perc alatt elkészül, nem kell túlfőzni. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Öntsük le a levét úgy, hogy csak egy kevés maradjon rajta. Reszeljünk hozzá frissen tormát, és turmixoljuk össze vele simára. Ez lesz a szószunk a főtt hús mellé.
  4. Fél-egy óra után beletehetjük a lábszárdarabot. Én előtte őrölt borssal be szoktam dörzsölni, és forró serpenyőben átforgatom, hogy egy kis kérget kapjon. Így fantasztikusan bent maradnak az ízei. Ha újból forrásnak ered a leves és hab képződik a tetején, megint szűrjük le.
  5. Csak ezután fűszerezzünk, nehogy a habbal együtt eltávolítsuk a víz felszínére kerülő fűszereket. Előre össze szoktam keverni egy kis tálban az összes fűszert, és egyszerre adom a leveshez. Kevés só is kerül hozzá. Igazából mégiscsak a végén, majd a zöldségek után sózom meg. Ekkor még egy tisztított hagymát és egy csokor petrezselymet is dobok a készülő leveshez.
  6. Kb. 3-4 órai gyöngyöző főzés után (de akár közben is, ha kisebbek a húsok) ellenőrizhetjük, megpuhult-e a lábszár. Nem szoktam kevergetni, maximum kicsit átmozgatni közben a részeket, a lényeg, hogy mindenhol ellepje a lé őket.
  7. Ha sikerrel jártunk és megpuhult a hús, jöhetnek a főzés közben megtisztított zöldségek. Én kisebb hasábokba vágom őket, hogy jobban átjárja ízük a levest. Ne adjuk fel, kb. fél óra után elkészül a finomság.
  8. Pirítsunk kenyeret serpenyőben, pucoljunk fokhagymát a velő mellé, és jöhet a tálalás.
  9. Szűrjük le a levest egy nagy tálba. Tálaljuk külön a húsokat, a velős csontot, mellé a pirítóst, fokhagymát. Egy nagyobb tálra a zöldségeket, és egy szószos edénybe a tormás almahabot. Ekkor jöhet a fejedelmi falatozás: kanalazzunk levest, kenjünk velős pirítóst, és csipegessünk almaszószba mártott finom húsokat. Jó étvágyat hozzá!
  • költség: 5600 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 492
elküldve: 2
receptkönyvben: 126
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
280 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: osztrák
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

marhahúsleves, tányérhús, osztrák húsleves

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Thu, 2017-04-13 01:43

Nagyon finom lett a leves, eddig ez a legjobb izu, amit foztem. A gyombert viszont nem mertem belerakni, mert kacsalevesnel ugy jartam, hogy szappan ize lett tole. Az almaszosz otlete, pedig most nagyon jol jott, mert mi meggyszosszal esszuk, de a lanykam baratnoje laktoz allergias. Szegeny szereti az almaszoszt, de a meggyszosz is a kedvencei koze tartozik, sajnalta, hogy nem ehetetett belole.
Koszonom a receptet meg az eletmento almaszosz otletet!

L♥ve, witch

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Thu, 2017-04-13 14:00

Jaj, de örülök, hogy írtál! Ez az egyik legszebb leves, amit valaha készítettem és talán a legfinomabb is. Én abszolút a marhahúsleves pártján állok és ez a verzió minden igényemet kielégíti. Az almaszósz sikerének külön örülök, mert tényleg egyszerű elkészíteni és felteszi az "I"-re a pontot. Nagyon izgalmas húsvéti falatozást kívánok nektek! üdv, Gréti

witch
witch / witch Thu, 2017-04-13 21:08

Koszonjuk szepen! En is kivanok minden jot, Husvetra meg amugy is. :o)

L♥ve, witch

gasztrokibic
gasztrokibic Thu, 2015-02-12 08:01

Na ez végre egy ízléses ételfotó. Öröm ilyet is látni, a sok elfuserált kép között.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Thu, 2015-02-12 11:58

Öröm volt a fotó elkészítése is, csak alig bírtuk kivárni, hogy elkészüljön és neki lehessen látni a lakomázásnak! Üdv, Gréti

viola01
Hagymafaló / viola01 Wed, 2015-02-11 16:13

Az a furcsa, hogy nálunk idén ez volt karácsony másnapján a menü, csak almaszósz helyett sima tormaszósszal és csőben sült burgonyával tálaltam utána a marhahúst.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Thu, 2015-02-12 11:56

Persze, hiszen ha kiadós marhahúslevest akarunk készíteni, - és általában, amikor nekifogunk, akkor megadjuk a módját - többféle marhahúst és velős csontot főzünk a levesbe! Ez egy teljesen hasonlatos fogás, mint a mi levesünk! Csak a szósz különbözik, nálunk inkább paradicsomszószt vagy tormát, mustárt tálalunk a főtt hús mellé. Üdv, Gréti

477
marhafartő 60 dkg
marha velőscsont 60 dkg
marhalábszár 60 dkg
vöröshagyma 1 nagy db
petrezselyem 1 csokor
sárgarépa 8 közepes db
fehérrépa 4 közepes db
zeller 1 kis db
karalábé 1 közepes db
kelkáposzta 0.5 kis fej
burgonya 1 db
sáfrány 1 csipet
kurkuma 0.5 kávéskanál
fekete bors 1 teáskanál
őrölt fűszerkömény 0.5 kávéskanál
szerecsendió 0.5 kávéskanál
gyömbér 0.5 teáskanál
0 ízlés szerint
víz 1.8 l
alma 2 nagy db
szegfűbors 0.5 kávéskanál
szegfűszeg 0.5 kávéskanál
fahéjrúd 1 db
szerecsendió 1 csipet
citrom 5 g
citromlé 0.5 citromból nyert
cukor 2 ek
torma 2 ek