r
Nosalty Logó

Táfelspicc

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gréti
Táfelspicc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

Az almaszószhoz

Összesen 556 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

Az almaszószhoz

Összesen 3328 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

Az almaszószhoz

Összesen 55 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    48.5 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1144.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    578 mg
  • Nátrium
    251 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.8 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    754 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    844 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    183 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3301 micro
  • β-karotin
    8471 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    710 micro
Összesen 556 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    291.2 g

Zsír

  • Összesen
    125.8 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    648 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6867.7 g
  • Cink
    72 mg
  • Szelén
    277 mg
  • Kálcium
    906 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    599 mg
  • Foszfor
    3466 mg
  • Nátrium
    1504 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    262.7 g
  • Cukor
    128 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

VÍZ

  • Összesen
    4523.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5063 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    30 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    385 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1096 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    86 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    760 micro
  • Kolin:
    702 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    19805 micro
  • β-karotin
    50829 micro
  • β-crypt
    51 micro
  • Likopin
    6 micro
  • Lut-zea
    4263 micro
Összesen 3328 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    323 micro
  • β-karotin
    829 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 55 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

Az almaszószhoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A húsokat és a csontot megmossuk, az esetleges nagyobb, zsírosabb részektől megtisztítjuk. A velős csont mindkét végét bedörzsöljük bőven sóval.
  2. Egy nagy (de tényleg óriási) lábast félig vízzel feltöltve forralni teszünk, ebbe tesszük először a marhafartő darabokat (a felvágását bízzuk a hentesre, és ha a csont is nagy lenne, azt is felezik nekünk szívesen) és a velős csontot. Ha felforrt a víz és habos lenne, szűrjük le.
  3. Miközben fő a leves, egy kisebb lábasban készítsünk almakompótot tisztított kockázott idared almából. Fűszerezzük szegfűborssal, szegfűszeggel (ezek a legjobb, ha őrölt formában kerülnek bele, így nem kell kikeresgélnünk később őket), egész fahéjjal, citromlével és két kanál cukorral. Egy-két citromkarika is kerülhet mellé. Pár perc alatt elkészül, nem kell túlfőzni. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Öntsük le a levét úgy, hogy csak egy kevés maradjon rajta. Reszeljünk hozzá frissen tormát, és turmixoljuk össze vele simára. Ez lesz a szószunk a főtt hús mellé.
  4. Fél-egy óra után beletehetjük a lábszárdarabot. Én előtte őrölt borssal be szoktam dörzsölni, és forró serpenyőben átforgatom, hogy egy kis kérget kapjon. Így fantasztikusan bent maradnak az ízei. Ha újból forrásnak ered a leves és hab képződik a tetején, megint szűrjük le.
  5. Csak ezután fűszerezzünk, nehogy a habbal együtt eltávolítsuk a víz felszínére kerülő fűszereket. Előre össze szoktam keverni egy kis tálban az összes fűszert, és egyszerre adom a leveshez. Kevés só is kerül hozzá. Igazából mégiscsak a végén, majd a zöldségek után sózom meg. Ekkor még egy tisztított hagymát és egy csokor petrezselymet is dobok a készülő leveshez.
  6. Kb. 3-4 órai gyöngyöző főzés után (de akár közben is, ha kisebbek a húsok) ellenőrizhetjük, megpuhult-e a lábszár. Nem szoktam kevergetni, maximum kicsit átmozgatni közben a részeket, a lényeg, hogy mindenhol ellepje a lé őket.
  7. Ha sikerrel jártunk és megpuhult a hús, jöhetnek a főzés közben megtisztított zöldségek. Én kisebb hasábokba vágom őket, hogy jobban átjárja ízük a levest. Ne adjuk fel, kb. fél óra után elkészül a finomság.
  8. Pirítsunk kenyeret serpenyőben, pucoljunk fokhagymát a velő mellé, és jöhet a tálalás.
  9. Szűrjük le a levest egy nagy tálba. Tálaljuk külön a húsokat, a velős csontot, mellé a pirítóst, fokhagymát. Egy nagyobb tálra a zöldségeket, és egy szószos edénybe a tormás almahabot. Ekkor jöhet a fejedelmi falatozás: kanalazzunk levest, kenjünk velős pirítóst, és csipegessünk almaszószba mártott finom húsokat. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 17168
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 10.

Ajánló

A leves főzési ideje elég hosszú, úgyhogy inkább hétvégére ajánlom elkészíteni. Utána császármorzsa dukál!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ha marhahúslevest készítek, mindig megadom a módját. Többféle húst, velős csontot főzök az alaplébe. Most úgy gondoltam, kipróbálom Ferenc József kedvencét a Táfelspitz-et. Rájöttem, nem is sokban különbözik az általam korábban főzött leveseknél. A tormás almaszósz viszont mindennél finomabb lett, és fantasztikus jól esett a főtt hús mellé!

Hozzászólások

Hagymafaló

Az a furcsa, hogy nálunk idén ez volt karácsony másnapján a menü, csak almaszósz helyett sima tormaszósszal és cs?ben sült burgonyával tálaltam utána a marhahúst.

Gréti

Persze, hiszen ha kiadós marhahúslevest akarunk készíteni, - és általában, amikor nekifogunk, akkor megadjuk a módját - többféle marhahúst és vel?s csontot f?zünk a levesbe! Ez egy teljesen hasonlatos fogás, mint a mi levesünk! Csak a szósz különbözik, nálunk inkább paradicsomszószt vagy tormát, mustárt tálalunk a f?tt hús mellé. Üdv, Gréti

gasztrokibic

Na ez végre egy ízléses ételfotó. Öröm ilyet is látni, a sok elfuserált kép között.

Gréti

Öröm volt a fotó elkészítése is, csak alig bírtuk kivárni, hogy elkészüljön és neki lehessen látni a lakomázásnak! Üdv, Gréti

witch

Nagyon finom lett a leves, eddig ez a legjobb izu, amit foztem. A gyombert viszont nem mertem belerakni, mert kacsalevesnel ugy jartam, hogy szappan ize lett tole. Az almaszosz otlete, pedig most nagyon jol jott, mert mi meggyszosszal esszuk, de a lanykam baratnoje laktoz allergias. Szegeny szereti az almaszoszt, de a meggyszosz is a kedvencei koze tartozik, sajnalta, hogy nem ehetetett belole. Koszonom a receptet meg az eletmento almaszosz otletet! L?ve, witch

Gréti

Jaj, de örülök, hogy írtál! Ez az egyik legszebb leves, amit valaha készítettem és talán a legfinomabb is. Én abszolút a marhahúsleves pártján állok és ez a verzió minden igényemet kielégíti. Az almaszósz sikerének külön örülök, mert tényleg egyszer? elkészíteni és felteszi az "I"-re a pontot. Nagyon izgalmas húsvéti falatozást kívánok nektek! üdv, Gréti

witch

Koszonjuk szepen! En is kivanok minden jot, Husvetra meg amugy is. :o) L?ve, witch

Greg

Igen ez egy császárhoz méltó étel és ennek megfelel?en nagy odafigyeléssel kell készíteni. Ebben az esetben így történt. Gratulálok hozzá.

Gréti

Köszönöm Gregor! Ez a kedvenc levesem, mindig nagy odafigyeléssel készítem. Imádom, hogy mindig pont úgy néz ki, mint ahogy a fotón láthatod, üdv, G

Hozzávalók

A leveshez

Az almaszószhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek