r
Nosalty Logó

Irish chowder, az ír zöldséges halleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Irish chowder, az ír zöldséges halleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 364 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1456 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 56 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2056.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    288 mg
  • Nátrium
    1620 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    176.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    197 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    321 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    300 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    310 micro
Összesen 364 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.7 g

Zsír

  • Összesen
    81.6 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    398 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8226.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    142 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    1153 mg
  • Nátrium
    6481 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    707 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    789 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    1286 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    108 micro
  • Kolin:
    389 mg
  • Retinol - A vitamin:
    684 micro
  • α-karotin
    68 micro
  • β-karotin
    1199 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1238 micro
Összesen 1456 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    319.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    251 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 56 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vajon üvegesre pároljuk a karikázott póréhagymát, majd sózzuk, fűszerezzük, és dobunk bele egy babérlevelet is.
  2. Hozzáadjuk a kockázott zöldségeket: nagyjából azonos arányban használjuk őket, nálunk karalábé, répa, burgonya és szárzeller került bele, de más gyökérzöldségek is jól passzolnak hozzá.
  3. A zöldségeket körbepirítjuk, majd hozzáadjuk a keményítőt, azzal összeforgatjuk, végül felöntjük az alaplével. Közepes lángon addig főzzük a levest, amíg a zöldségek fogpuhák lesznek (azaz, amikor azt érezzük, hogy még egy nagyon kicsit főzni kell).
  4. Közben a halakat feldaraboljuk: mindenképpen érdemes nyers és füstölt halat vegyesen használni, így lesz autentikus a recept, és az ízek is így kerülnek egyensúlyba. Hagyományosan fehér húsú tengeri halból szokták készíteni: mi most tőkehal- és lepényhalfilét használtunk, amihez füstölt pisztrángot társítottunk. Természetesen más halfajokkal is működik a recept, tehetünk bele makrélát, lazacot vagy akár tenger gyümölcseit is (bár utóbbi már inkább a New England-i verzióra jellemző).
  5. A halakat a már "majdnemkész" leveshez adjuk, majd beleöntjük a tejszínt is. Az egészet felforraljuk, majd főzzük még pár percet. (Ha szükséges, ezen a ponton még sűríthetjük a levest, ekkor azonban már külön keverjük ki folyadékkal a keményítőt, és csak aztán öntsük a levesbe.)
  6. A kész chowdert azon melegében tálaljuk, kíséretgyanánt hagyományosan szódás kenyeret szokás adni mellé.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 53
  • Össznézettség: 1425
  • Feltöltés dátuma: 2024. május 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Irish chowder, az ír zöldséges halleves
Rosanics Petra 358 recept

A chowder a világ egyik leghíresebb hallevese: ebben a sűrű raguban mindenféle kockázott zöldség társaságában fő omlósra a többféle tengeri hal. A levesről legtöbbünknek elsőre New England és a Karib-térség konyhája jut eszünkbe, de Írországban is hatalmas hagyománya van ennek a lélekmelengető specialitásnak. A ma ismert chowder az Újvilágba tartó hajókon kelt életre, ekkor még a hosszú hajóútra ellátmányként vitt sós keksszel (hardtack) sűrítették a levest. Már a 18. század közepéről vannak írásos feljegyzések róla, szóval nem mai receptről van szó, így az sem véletlen, hogy ahány tájegység, annyi verzió létezik az elkészítésére. A legtöbb egyezik abban, hogy többféle, általában fehér húsú, tengeri halat használ, és gyakran kerül bele kagyló vagy garnéla is. Az ír verzió a new englandihez hasonlóan tejszínes, természetesen nem maradhat ki belőle a burgonya sem (persze más zöldségek is kerülnek bele), emellett pedig talán a füstölt hal az, ami a leginkább megkülönbözteti a többi chowdertől.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...