r
Nosalty Logó

Irish chowder, az ír zöldséges halleves

Rosanics Petra
Ír halleves
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

364
Kalória
20.2g
Fehérje
18.3g
Szénhidrát
20.4g
Zsír
176.8g
Víz
99.4g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
2.6g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 364 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1456 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 56 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2056.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    288 mg
  • Nátrium
    1620 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    176.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    197 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    321 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    300 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    310 micro
Összesen 364 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.7 g

Zsír

  • Összesen
    81.6 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    398 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8226.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    142 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    171 mg
  • Foszfor
    1153 mg
  • Nátrium
    6481 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    73.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    707 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    789 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    1286 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    108 micro
  • Kolin:
    389 mg
  • Retinol - A vitamin:
    684 micro
  • α-karotin
    68 micro
  • β-karotin
    1199 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1238 micro
Összesen 1456 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    319.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    251 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    27.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 56 kcal

Elkészítés

  1. A vajon üvegesre pároljuk a karikázott póréhagymát, majd sózzuk, fűszerezzük, és dobunk bele egy babérlevelet is.
  2. Hozzáadjuk a kockázott zöldségeket: nagyjából azonos arányban használjuk őket, nálunk karalábé, répa, burgonya és szárzeller került bele, de más gyökérzöldségek is jól passzolnak hozzá.
  3. A zöldségeket körbepirítjuk, majd hozzáadjuk a keményítőt, azzal összeforgatjuk, végül felöntjük az alaplével. Közepes lángon addig főzzük a levest, amíg a zöldségek fogpuhák lesznek (azaz, amikor azt érezzük, hogy még egy nagyon kicsit főzni kell).
  4. Közben a halakat feldaraboljuk: mindenképpen érdemes nyers és füstölt halat vegyesen használni, így lesz autentikus a recept, és az ízek is így kerülnek egyensúlyba. Hagyományosan fehér húsú tengeri halból szokták készíteni: mi most tőkehal- és lepényhalfilét használtunk, amihez füstölt pisztrángot társítottunk. Természetesen más halfajokkal is működik a recept, tehetünk bele makrélát, lazacot vagy akár tenger gyümölcseit is (bár utóbbi már inkább a New England-i verzióra jellemző).
  5. A halakat a már "majdnemkész" leveshez adjuk, majd beleöntjük a tejszínt is. Az egészet felforraljuk, majd főzzük még pár percet. (Ha szükséges, ezen a ponton még sűríthetjük a levest, ekkor azonban már külön keverjük ki folyadékkal a keményítőt, és csak aztán öntsük a levesbe.)
  6. A kész chowdert azon melegében tálaljuk, kíséretgyanánt hagyományosan szódás kenyeret szokás adni mellé.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p

A chowder a világ egyik leghíresebb hallevese: ebben a sűrű raguban mindenféle kockázott zöldség társaságában fő omlósra a többféle tengeri hal. A levesről legtöbbünknek elsőre New England és a Karib-térség konyhája jut eszünkbe, de Írországban is hatalmas hagyománya van ennek a lélekmelengető specialitásnak. A ma ismert chowder az Újvilágba tartó hajókon kelt életre, ekkor még a hosszú hajóútra ellátmányként vitt sós keksszel (hardtack) sűrítették a levest. Már a 18. század közepéről vannak írásos feljegyzések róla, szóval nem mai receptről van szó, így az sem véletlen, hogy ahány tájegység, annyi verzió létezik az elkészítésére. A legtöbb egyezik abban, hogy többféle, általában fehér húsú, tengeri halat használ, és gyakran kerül bele kagyló vagy garnéla is. Az ír verzió a new englandihez hasonlóan tejszínes, természetesen nem maradhat ki belőle a burgonya sem (persze más zöldségek is kerülnek bele), emellett pedig talán a füstölt hal az, ami a leginkább megkülönbözteti a többi chowdertől.

További receptek

Tradicionális minestrone

Ha van olyan recept, ami tökéletesen megtestesíti a tradicionális olasz konyha szerény gazdagságát, egészen biztosan a minestrone az. A leves, amit bármelyik évszakban megfőzhetünk a ...

Lakos Benedek

Köménymagleves

Kinek köménymagleves, kinek rántott leves - az biztos, hogy ez a világ egyik legegyszerűbb és legolcsóbb levese. Azonban ha túl tudunk lendülni a menzás traumákon, rájövünk, hogy az ...

Rosanics Petra

Sajtkrémleves

Az egyik legkülönlegesebb levesfélénk a sajtkrémleves, ami remek lélekmelengető kanalznivaló a hűvős őszi-téli napok során. A legtöbben csak instant, porított formában ismerik, pedig ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek