Torma

A torma ősi fűszer- és gyógynövény, melynek gyökerét használjuk, főként reszelve. A húsvéti főtt sonka elengedhetetlen kísérője, de jól illik főtt és sült marhahúsos, sertéshúsos fogásokhoz, savanyúságokba, szendvicsekbe és salátákba is.
A torma pikáns, csípős íze legfőbb jellegzetessége, és igen megosztó lehet. Élettani hatását tekintve étvágygerjesztő, gyomorjavító, valamint az emésztést és a vérkeringést is támogatja.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A tormát őseink gyógynövényként hozták Belső-Ázsiából, a Volga és a Don környékéről, itt mai napig az életerő jelképeként tartják számon. Ártereken, nedves réteken és szántók mellett vadon is előfordul. A mindenki által ismert erős, orrfacsaróan csípős aromáját intenzív illóolaj-tartalmának köszönheti. A növény jól tűri a hideget, fagymentes időszakban egész télen át gyűjthető, gyökere hűtőben is sokáig tárolható. Gyökerét reszelve nyerjük a húsvéti sonka mellé (is) kínált reszelt tormát.
A torma évelő növény, gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Ezután a pincében, homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk. Ecetes, majonézes vagy natúr, reszelt formában üvegben/tubusban szinte mindenhol kapható.
A tormát a népi gyógyászat már a 17. század óta használja. A friss tormának igen magas a C-vitamin-tartalma, de ásványi anyagokban is gazdag: sok benne a folsav, kálium, kálcium, magnézium, cink. Van benne egy speciálisan rá jellemző összetevő, a szinigrin, ami egy glükozinolát - ennek vírus- és baktériumölő hatásokat tulajdonítanak. Tudtad, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása akár fél napon át is eltarthat? A torma tisztítja a légutakat, segít a nátha és az orrdugulás tünetein.
A frissen reszelt vagy ecetes / majonézes bolti formáját ehetjük tradicionálisan a húsvéti sonka mellé, de mehet hideg szendvicsekbe, zöldség-, hús- vagy tojáskrémekbe, melegszendvicsbe, sőt, a klasszikus táfelspicc mellé is.
Mehet tormás-sajtos sonkatekercsbe, BBQ burgerbe, leveles vendégváró falatokhoz, rakott túrós tésztába sonkával és tormával, rozé libamellhez céklavariációkkal és parmezánchipsszel, sonkatekercstortába, majonézes sonkasalátába, de persze készíthetünk belőle gyors ecetes tormát is.
Még több tormás receptért görgess lejjebb!
Frissen októbertől márciusig vehetjük, üveges vagy tubusos változatához pedig bármikor hozzájuthatunk.
A friss tormát pincehidegen vagy hűtőszekrényben tároljuk. Üveges változatát felbontás után hűtőben.
fehérjetartalom
2 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
15 g
víztartalom
76 g
fehérje
2 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
rost
10 g
víz
76 g
vitaminok
Ha az eperszezonban szeretnéd kimaxolni az epres finomságokat, sőt, még az eperlekvár-készítésre is rászánnád magad, figyelj, mert Napi Tippünk ad egy ötletet, mitől lesz még finomabb.
NosaltyMai menünkből nem sajnáltuk ki a retró életérzést, már ami a desszertet illeti! A tejbegrízt ezúttal egy izgalmas tejszínes-spenótos tészta előzi meg puha csirkével, sőt, ezek elé még egy gombás-zöldséges levest is kitaláltunk.
NosaltyNincs olyan, aki ne ismerné Schobert Norbi nevét: az utóbbi évekre mindig jutott egy-egy döbbenetes kijelentés tőle, amivel megbotránkoztatta az embereket. Egy ideje ugyan már csak felesége mellett láthattuk a képernyőn, de most úgy döntött, felvirágoztatja egy régi projektjét.
NosaltyKülönleges, színes, ízes fogásokat prezentálunk mára, tartsatok velünk!
Ha idén vágsz bele az uborkatermesztésbe, akkor jó helyen jársz, mert segítünk abban, milyen növényeket ültess a palántád mellé a biztos siker érdekében.
A fogyással kapcsolatban sokaknak elsőre megerőltető edzések, koplalás vagy éppen csodabogyók kétes hatása jut eszébe. Most egy táplálkozási szakértő osztja meg, neki hogyan sikerült 4 hónap alatt 25 kilónak búcsút intenie.
Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.