r
Nosalty Logó

Rakott zöldbab sajttal töltött pulykamellel

Bjkata
Rakott zöldbab sajttal töltött pulykamellel
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A zöldbabhoz

A besamelhez

571
Kalória
31.1g
Fehérje
27.4g
Szénhidrát
36.6g
Zsír
200.3g
Víz
112.2g
Koleszterin
4.2g
Élelmi rost
9.4g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A zöldbabhoz

A besamelhez

Összesen 571 kcal
  • 11% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A zöldbabhoz

A besamelhez

Összesen 4563 kcal
  • 11% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A zöldbabhoz

A besamelhez

Összesen 129 kcal
  • 11% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    31.1 g

Zsír

  • Összesen
    36.6 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1940.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    364 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    289 mg
  • Nátrium
    1202 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    200.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    186 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    76 micro
  • β-karotin
    438 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    741 micro
Összesen 571 kcal
  • 11% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    248.6 g

Zsír

  • Összesen
    292.7 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    898 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15527.3 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    166 mg
  • Kálcium
    2912 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    483 mg
  • Foszfor
    2312 mg
  • Nátrium
    9613 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    219.1 g
  • Cukor
    75 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    1602.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1491 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    184 mg
  • D vitamin:
    82 micro
  • K vitamin:
    397 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    457 micro
  • Kolin:
    389 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1169 micro
  • α-karotin
    607 micro
  • β-karotin
    3501 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5925 micro
Összesen 4563 kcal
  • 11% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    438.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    271 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    45.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    99 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 129 kcal

Elkészítés

A zöldbabhoz

  1. A zöldbabot forrástól számítva 10-12 percig főzzük. A főzővizet természetesen megsózzuk, cukrozzuk, és belerakjuk azapróra vágottkét gerezd fokhagymát. Ha megfőtt, öntsük le a levét a babnak.
  2. A jénai tál alját bekenjük egy kevés olajjal, szétterítjük benne a nagyon vékony karikákra vágott krumplit, sózzuk, kakukkfüvet szórunk rá, és ráöntjük a 3 dl tejet, amiben egy tojást elkevertünk. Ezt a sütőben addig megsütjük, amíg a többi előkészületet elvégezzük a többi hozzávalóval.
  3. A 4 db sajttal töltött pulykamellet megsütjük.Ha egy kicsit kihűlt, 1-2 cm-es kockákra vágjuk, és a zöldbabhoz keverjük.
  4. A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
  5. Először a szalonnát sütjük ki egy olyan edényben, amiben a besamelt szoktuk készíteni. Kiszedjük a sült pörcöket, és a visszamaradó zsírban megsütjük a kolbászkarikákat. A zsírból kiszedjük a kolbászt is, és hozzákeverjüka szalonnakockákkal együtt a zöldbabhoz.
  6. A kolbász zsírhoz hozzáadjuk a vajat, felforrósítjuk, enyhén megpirítjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a tejet, sűrűre főzzük, és fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Ezután hozzákeverjük a tejfölt.
  7. A besamelt is a zödbabhoz keverjük, ráöntjük a megpuhult krumplira, majd az egészre rászórjuk a durvára reszelt sajtot.
  8. Forró sütőben pirosra sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 35 p
  • Főzés ideje: 12 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Valóban igaz, hogy a rakott zöldbabot azok is nagyon szeretik, akik egyébként nem rajonganak a zöldbabért. Régebben sokkal kevesebb zöldbabot fogyasztottunk, mert többnyire csak zöldbablevest vagy palóclevest készítettem, de mióta rakottan készítem a vajbabot, rengeteg fogy belőle. Szerencsére a sok eső és a meleg idő mostanában nagyon kedvez a zöldbabnak a kertünkben, így nincs hiány ebből a finomságból. Máskor a lasagne készítésekor használt fűszeres, paradicsomos darált húst szoktam a kolbász és a pulykamell helyett a rakott zöldbabba tenni, de most nem volt ilyen darált húsom itthon, ezért készült el ez az újabb változat.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Címlapról ajánljuk

Top Receptek