Pulykamell

A pulykamell a szárnyakhoz kapcsolódik, és az pulyka legértékesebb húsrésze. A pulykamell fehérjében gazdag, kalóriatartalma alacsony. Soványsága miatt tejszínnel és sajttal jól harmonizál. A pulykamellet sokféleképpen el lehet készíteni, leggyakrabban sütni szokták.
A pulykamell a pulyka mell részéből származó hús. Népszerű a diétázók, a sportolók és az egészségtudatosak körében, ráadásul sokoldalúan felhasználható alapanyag. Többféle egészségügyi előnye van, hiszen magas fehérje-, de alacsony zsírtartalmú húsféle.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A pulykamell a pulyka mell részéből származó húsféle. Szárnyas húsféleként alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, és sokszínűen felhasználható alapanyag. Ünnepi asztalra gyakran kerül sült pulyka, illetve Amerikában őshonos állatként a háladás napi vacsora fő eleme az egészben sült pulyka.
Érdemes friss, halvány rózsaszín árnyalatú, rugalmas húsú pulykamellet választani akár piacon, hentesnél vagy a szupermarketben vesszük. Ha előre csomagolt pulykamell mellett döntünk, figyelni kell a lejárati dátumra. Frissen vásárolva a hűtőben 1-2 napig tárolható, míg a fagyasztóban hosszabb ideig is eltartható. Ha lefagyasztjuk, érdemes kis adagokra osztani, így könnyebb felhasználni.
A pulykamell alacsony zsírtartalma kedvezően hat a szívre. A pulykamellben lévő szelén és B-vitaminok hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezzel együtt csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Niacintartalma miatt különösen jótékonyan hat a koleszterinre, mert csökkenti a káros koleszterin szintjét.
A pulykamell 100 grammja átlagosan 110-120 kalóriát tartalmaz, így könnyen beilleszthető bármilyen diétába. Nagyon magas fehérjetartalommal bír, amely elősegíti az izomépítést és a regenerációt. Egy 100 grammos adagban körülbelül 20-25 gramm fehérje található. Ezzel szemben alacsony a zsírtartalma.
A pulykamellet sokféleképp tálalhatjuk. Ajánljuk az ünnepi töltött pulykamellet tejfölös-baconös tört burgonyával és fűszeres zöldbabbal, a gesztenyés-aszalt szilvás pulykamellet, a spenót- és gombatöltelékes, baconbe tekert pulykamellet és a pulykamellsonkát. Különleges fogás a fényezett pulykamell sült zöldségágyon és a pulykamell Wellington módra. Hétköznapra tökéletes választás a sörtésztában sült pulykamell és a sajtos-tejszínes pulykamell brokkolival.
Még több pulykamelles receptért görgess lejjebb!
Pulykamellet egész évben tudunk venni, de főszezonja a karácsonyi időszak.
Hűtőben 1-2 napig eltartható, de mélyhűtőben hónapokat is kibír.
fehérjetartalom
21.89 g
zsírtartalom
65006.23 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
70.05 g
Foszfor
186 mg
Nátrium
59 mg
Magnézium
24 mg
Kalcium
13 mg
B6 vitamin
0.48 g
Niacin - B3 vitamin
5.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.621 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.115 mg
fehérje
21.89 g
Zsír
telített zsírsav
1.91 g
egyszeresen telített zsírsav
2.66 g
többszörösen telített zsírsav
1.66 g
koleszterin
65 g
ásványi anyagok
Kalcium
13 mg
Vas
1.2 mg
Magnézium
24 mg
Foszfor
186 mg
Nátrium
59 mg
Cink
1.57 mg
Réz
0.074 mg
Mangán
0.018 mg
Szelén
22.4 µg
szénhidrát
víz
70.05 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.058 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.115 mg
Niacin - B3 vitamin
5.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.621 mg
Folát
7 µg
Retinol
2 µg
B12 vitamin
0.42 µg
A vitamin
2 µg
B6 vitamin
0.48 g
Sokunk már anyukájától megtanulta, hogy érdemes falatozni belőle, ha menstruálunk, másoknak viszont új információ lehet. Együnk banánt azokon a napokon, mert jót tesz a testünknek! Hogy miért? Kiderül!
NosaltyMivel a termék minden évben rendkívül keresett, érdemes minél hamarabb beszerezni. Az Aldi üzleteiben korlátozott készlet áll rendelkezésre, és a tapasztalatok szerint napokon belül elfogyhat.
NosaltyNem minden zöldségfélének van szüksége állandó napfényre ahhoz, hogy ízletes termést hozzon. Több árnyéktűrő zöldségfaj is létezik, melyek fák alatt és épület tövében is sikeresen termeszthetőek, és beérik a szűrt vagy éppen csekély napfénnyel.
NosaltyAz életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
Mai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
Mindent megmentünk, átalakítunk: a zöldségmaradék salátába, a húsvéti sonka palacsintába kerül, a száraz kalács pedig édes bundát kap!
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...