Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Afgán padlizsán - Burani Bonjon

Afgán padlizsán - Burani Bonjon
Afgán padlizsán - Burani Bonjon
50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a lilát, a kedvenc színem. Következésképp mindig szemeztem a padlizsánnal a zöldségesnél, de valahogy sohasem jött szembe az a recept, amiért leemeltem volna a polcról. Valahol tudtam, hogy aminek ilyen gyönyörű színe van, az rossz nem lehet, mégis mindig nélküle távoztam. Évek teltek el így, most már szánom-bánom. Aztán pár hete a kezembe vettem egy könyvet, és megakadt a szemem egy néven: Burani Bonjon. Annyira szép, nem? Olyan titokzatosan-egzotikusan hangzott, és ígéretes volt az ízvilág. Elhatároztam, belevágok! És azóta belehabarodtam a padlizsánba, legalábbis ebbe a formájába biztosan. Lehet, hogy aggódnom kéne, mert a férjem is… :P

hozzávalók / 2 adag

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

ajánlat

Köretnek kurkumás rizs és köles keverékét adtam hozzá eddig, nagyon bejött. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a joghurtszószt: a felaprított fokhagymát, a sót és a mentát elkeverjük a joghurttal, és 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
  2. A sütőt 190 fokra kapcsoljuk. A padlizsánt 1 cm széles karikákra vágjuk, és a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymás mellé.
  3. A sót és a cayenne borsot elkeverjük az olívaolajjal, és bekenegetjük vele a padlizsánok tetejét (másik felüket nem kell). 
  4. 10-15 percig sütjük úgy, hogy közben egyszer megfordítjuk őket időközben. Mindkét oldaluk legyen megpirulva kissé, és puhuljanak meg.
  5. Miközben sül a padlizsán, elkészítjük a paradicsomszószt: serpenyőben 2 ek-nyi olajon megfuttatjuk a vöröshagymát, és ha megpuhult, rádobjuk a fokhagymát is. 1 perc múlva beleöntjük a darabolt paradicsomot, kurkumával, kevés borssal fűszerezzük, 10 percig főzzük.
  6. Ezután egy olajozott jénaiba rétegezünk: 1 réteg padlizsánkarika, 1 réteg paradicsomszósz, ezt ismételjük még egyszer. A 190 fokos sütőben 10 percig hagyjuk, hogy a padlizsán és a szósz összeismerkedjenek egymással.
  7. Ha kicsit hűlt, a tetejére joghurtos mentaszószt csurgatunk, és meghintjük apróra vágott petrezselyemmel/korianderrel. Adjunk hozzá pita kenyeret/kölest/rizst/kuszkuszt. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 18 622
elküldve: 14
receptkönyvben: 490
elkészítve: 24/34
Facebookon megjelent: -

szakács

Chococat

Mióta szakács: 2012.03.01.
17 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

padlizsán joghurtszósszal, paradicsomos joghurtos padlizsán, sült padlizsán

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Sun, 2013-12-29 11:16

Szia!
Most találtam rá a receptedre, biztosan el fogom készíteni. Én is évekig szemeztem a padlizsánnal, mikor végre egyszer vettem. Padlizsánkrémet akartam készíteni, de biztosan valamit rosszul csináltam, mert a padlizsánom a sütőben teljesen szétrobbant, úgyhogy a krém elmaradt. Aztán ismét évek teltek el, mire rászántam magam, hogy vegyek. Azóta nagyon sokféleképpen használom. Az egyik kedvencem az arabosan elkészített padlizsánkrém (Szíriában ettem először). Ehhez kellett vennem tahinát (szezám massza, mely elég ronda, viszont nagyon különleges ízt ad a krémeknek. Mindenfajta mártogatósba teszek, arab, török boltokban kapható). Másik padlizsános kedvencem a lasagne padlizsánnal és cukkinival, ezek nélkül el sem tudom képzelni a lasagnet (ennek a receptjét megtalálhatod itt a NS receptjeim között).
Azóta biztosan már te is többször készítettél finomabbnál finomabb ételeket padlizsánnal.
További jó ismerkedést ezzel a nagyon finom "gyümölccsel".
Üdvözlettel: Vivike

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Wed, 2014-01-01 22:26

Kedves Vivike!
Ez a recept nagyon fog neked tetszeni, ha ekkora padlizsán rajongó vagy :) Mondom, engem kapásból levett a lábamról. Az arab padlizsánkrémet nagyon szeretem, idén ősszel készítettem először, és azóta felváltva készítem hummusszal. A recept szerepel is a blogomon baba ghanoush néven :) Tahinit szerencsére errefelé kapni nagy üvegben, úgyhogy nem kell vele külön bajlódnom, meg állagra is sokkal homogénebb, mint az otthon készített változat. Ha olyanom van, magában is tudom kanalazni, annyira finom :D És tényleg minden szószt feldob.
Most megyek, megkukkantom a receptjeidet :)
BUÉK! Chococat

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Wed, 2014-01-01 22:39

Kedves Chococat!
Úgy érzem, mártogatósok terén hasonló az ízlésünk.
Nekem még nincs túl sok receptem fent, nemrég fedeztem fel ezt az oldalt. Eleinte csak nézegettem a recepteket, csak úgy kíváncsiságból, de hiába vagyok már több mint 40 éve háziasszony, azért mindig tanulok valami újat. Ez kb. olyan, mint a 71 éves szomszédnénim tőlem, a 20 évestől tanult meg egykoron igazi finom gurulós rizst készíteni.
Aztán, ahogy nézegettem az oldalt, rájöttem, hogy akár én is tölthetnék fel recepteket. Így kezdődött tavasszal. Igyekszem minél több receptet feltölteni, habár nem főzök minden nap. Már így nyugdíjasként inkább a könnyű, gyors ételeket választom, sütit is elég ritkán sütök, mert nem igazán fogy. Azért persze van egy-két kedvenc. Amiket feltöltöttem, inkább olyan egyszerű, könnyű, gyorsan elkészíthető receptek, amik 15-20 perc alatt elkészíthetők. Habár holnap valami nagyon finomat fogok feltölteni, gondolom néhány nap múlva megtalálod majd az oldalamon.
Neked is BUÉK! Vivike

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-03-25 10:48

Hidd el, hamarosan egy egész padlizsánvilág fog majd kitárulni előtted, ha tényleg belehabarodtál :) Számtalan formában, sokféle ízesítéssel készíthető, én is imádom!
üdv, Zilka

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Mon, 2013-03-25 14:30

Szia Zilka!
Ne is mondd! Már meg is van a következő ötletem rá! Alig várom, hogy kipróbáljam :)
Üdv: Chococat

461
padlizsán 500 g
olívaolaj 70 ml
0 ízlés szerint
cayenne bors 0 ízlés szerint
vöröshagyma 0.5 db
fokhagyma 2 gerezd
paradicsom 400 g
kurkuma 1 tk
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 3 ek
joghurt 125 ml
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
menta 1 teáskanál