Nosalty Logó

Afgán padlizsán - Burani Bonjon

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Afgán padlizsán - Burani Bonjon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Összesen 460 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Összesen 921 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Összesen 79 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    37.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    443.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.6 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    488.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    119 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    202 micro
  • β-karotin
    1162 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    583 micro
Összesen 460 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    75.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    886.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    276 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    362 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.3 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    977.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    244 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    84 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    239 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    195 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    404 micro
  • β-karotin
    2325 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    1167 micro
Összesen 921 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    76.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    35 micro
  • β-karotin
    200 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    886 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 79 Kcal

Hozzávalók

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Elkészítés

A padlizsánhoz

  1. Először elkészítjük a joghurtszószt: afelaprított fokhagymát, a sót és a mentát elkeverjük a joghurttal,és 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
  2. A sütőt 190 fokra kapcsoljuk. A padlizsánt 1 cm széles karikákra vágjuk, és a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymás mellé.
  3. A sót és a cayenne borsot elkeverjük az olívaolajjal, és bekenegetjük vele a padlizsánok tetejét (másik felüket nem kell).
  4. 10-15 percig sütjük úgy, hogy közben egyszer megfordítjuk őket időközben. Mindkét oldaluk legyen megpirulva kissé, és puhuljanak meg.
  5. Miközben sül a padlizsán, elkészítjük a paradicsomszószt: serpenyőben 2 ek-nyi olajon megfuttatjuk a vöröshagymát, és ha megpuhult, rádobjuk a fokhagymát is. 1 perc múlva beleöntjük a darabolt paradicsomot, kurkumával, kevés borssal fűszerezzük, 10 percig főzzük.
  6. Ezután egy olajozott jénaiba rétegezünk: 1 réteg padlizsánkarika, 1 réteg paradicsomszósz, ezt ismételjük mégegyszer. A 190 fokos sütőben 10 percig hagyjuk, hogy a padlizsán és a szósz összeismerkedjenek egymással.
  7. Ha kicsit hűlt, atetejére joghurtos mentaszószt csurgatunk, és meghintjük apróra vágott petrezselyemmel/korianderrel. Adjunk hozzá pita kenyeret/kölest/rizst/kuszkuszt. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 19467
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 10.

Ajánló

Köretnek kurkumás rizs és köles keverékét adtam hozzá eddig, nagyon bejött. 

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Imádom a lilát, a kedvenc színem. Következésképp mindig szemeztem a padlizsánnal a zöldségesnél, de valahogy sohasem jött szembe az a recept, amiért leemeltem volna a polcról. Valahol tudtam, hogy aminek ilyen gyönyörű színe van, az rossz nem lehet, mégis mindig nélküle távoztam. Évek teltek el így, most már szánom-bánom. Aztán pár hete a kezembe vettem egy könyvet, és megakadt a szemem egy néven: Burani Bonjon. Annyira szép, nem? Olyan titokzatosan-egzotikusan hangzott, és ígéretes volt az ízvilág. Elhatároztam, belevágok! És azóta belehabarodtam a padlizsánba, legalábbis ebbe a formájába biztosan. Lehet, hogy aggódnom kéne, mert a férjem is… :P

Hozzászólások

ZilkaZil

Hidd el, hamarosan egy egész padlizsánvilág fog majd kitárulni el?tted, ha tényleg belehabarodtál :) Számtalan formában, sokféle ízesítéssel készíthet?, én is imádom! üdv, Zilka

Törölt felhasználó

Szia Zilka! Ne is mondd! Már meg is van a következ? ötletem rá! Alig várom, hogy kipróbáljam :) Üdv: Chococat

Vivike

Szia! Most találtam rá a receptedre, biztosan el fogom készíteni. Én is évekig szemeztem a padlizsánnal, mikor végre egyszer vettem. Padlizsánkrémet akartam készíteni, de biztosan valamit rosszul csináltam, mert a padlizsánom a süt?ben teljesen szétrobbant, úgyhogy a krém elmaradt. Aztán ismét évek teltek el, mire rászántam magam, hogy vegyek. Azóta nagyon sokféleképpen használom. Az egyik kedvencem az arabosan elkészített padlizsánkrém (Szíriában ettem el?ször). Ehhez kellett vennem tahinát (szezám massza, mely elég ronda, viszont nagyon különleges ízt ad a krémeknek. Mindenfajta mártogatósba teszek, arab, török boltokban kapható). Másik padlizsános kedvencem a lasagne padlizsánnal és cukkinival, ezek nélkül el sem tudom képzelni a lasagnet (ennek a receptjét megtalálhatod itt a NS receptjeim között). Azóta biztosan már te is többször készítettél finomabbnál finomabb ételeket padlizsánnal. További jó ismerkedést ezzel a nagyon finom "gyümölccsel". Üdvözlettel: Vivike

Törölt felhasználó

Kedves Vivike! Ez a recept nagyon fog neked tetszeni, ha ekkora padlizsán rajongó vagy :) Mondom, engem kapásból levett a lábamról. Az arab padlizsánkrémet nagyon szeretem, idén ?sszel készítettem el?ször, és azóta felváltva készítem hummusszal. A recept szerepel is a blogomon baba ghanoush néven :) Tahinit szerencsére errefelé kapni nagy üvegben, úgyhogy nem kell vele külön bajlódnom, meg állagra is sokkal homogénebb, mint az otthon készített változat. Ha olyanom van, magában is tudom kanalazni, annyira finom :D És tényleg minden szószt feldob. Most megyek, megkukkantom a receptjeidet :) BUÉK! Chococat

Vivike

Kedves Chococat! Úgy érzem, mártogatósok terén hasonló az ízlésünk. Nekem még nincs túl sok receptem fent, nemrég fedeztem fel ezt az oldalt. Eleinte csak nézegettem a recepteket, csak úgy kíváncsiságból, de hiába vagyok már több mint 40 éve háziasszony, azért mindig tanulok valami újat. Ez kb. olyan, mint a 71 éves szomszédnénim t?lem, a 20 évest?l tanult meg egykoron igazi finom gurulós rizst készíteni. Aztán, ahogy nézegettem az oldalt, rájöttem, hogy akár én is tölthetnék fel recepteket. Így kezd?dött tavasszal. Igyekszem minél több receptet feltölteni, habár nem f?zök minden nap. Már így nyugdíjasként inkább a könny?, gyors ételeket választom, sütit is elég ritkán sütök, mert nem igazán fogy. Azért persze van egy-két kedvenc. Amiket feltöltöttem, inkább olyan egyszer?, könny?, gyorsan elkészíthet? receptek, amik 15-20 perc alatt elkészíthet?k. Habár holnap valami nagyon finomat fogok feltölteni, gondolom néhány nap múlva megtalálod majd az oldalamon. Neked is BUÉK! Vivike

Hozzávalók

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.