r
Nosalty Logó

Afgán padlizsán - Burani Bonjon

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Afgán padlizsán - Burani Bonjon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Összesen 460 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Összesen 921 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Összesen 79 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    37.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    443.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.6 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    488.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    119 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    202 micro
  • β-karotin
    1162 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    583 micro
Összesen 460 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    75.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    886.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    276 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    362 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.3 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    977.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    244 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    84 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    239 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    195 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    404 micro
  • β-karotin
    2325 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    1167 micro
Összesen 921 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    76.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    35 micro
  • β-karotin
    200 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    886 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 79 Kcal

Hozzávalók

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Elkészítés

A padlizsánhoz

  1. Először elkészítjük a joghurtszószt: afelaprított fokhagymát, a sót és a mentát elkeverjük a joghurttal,és 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
  2. A sütőt 190 fokra kapcsoljuk. A padlizsánt 1 cm széles karikákra vágjuk, és a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymás mellé.
  3. A sót és a cayenne borsot elkeverjük az olívaolajjal, és bekenegetjük vele a padlizsánok tetejét (másik felüket nem kell).
  4. 10-15 percig sütjük úgy, hogy közben egyszer megfordítjuk őket időközben. Mindkét oldaluk legyen megpirulva kissé, és puhuljanak meg.
  5. Miközben sül a padlizsán, elkészítjük a paradicsomszószt: serpenyőben 2 ek-nyi olajon megfuttatjuk a vöröshagymát, és ha megpuhult, rádobjuk a fokhagymát is. 1 perc múlva beleöntjük a darabolt paradicsomot, kurkumával, kevés borssal fűszerezzük, 10 percig főzzük.
  6. Ezután egy olajozott jénaiba rétegezünk: 1 réteg padlizsánkarika, 1 réteg paradicsomszósz, ezt ismételjük mégegyszer. A 190 fokos sütőben 10 percig hagyjuk, hogy a padlizsán és a szósz összeismerkedjenek egymással.
  7. Ha kicsit hűlt, atetejére joghurtos mentaszószt csurgatunk, és meghintjük apróra vágott petrezselyemmel/korianderrel. Adjunk hozzá pita kenyeret/kölest/rizst/kuszkuszt. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 369
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 20701
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 10.

Ajánló

Köretnek kurkumás rizs és köles keverékét adtam hozzá eddig, nagyon bejött. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Imádom a lilát, a kedvenc színem. Következésképp mindig szemeztem a padlizsánnal a zöldségesnél, de valahogy sohasem jött szembe az a recept, amiért leemeltem volna a polcról. Valahol tudtam, hogy aminek ilyen gyönyörű színe van, az rossz nem lehet, mégis mindig nélküle távoztam. Évek teltek el így, most már szánom-bánom. Aztán pár hete a kezembe vettem egy könyvet, és megakadt a szemem egy néven: Burani Bonjon. Annyira szép, nem? Olyan titokzatosan-egzotikusan hangzott, és ígéretes volt az ízvilág. Elhatároztam, belevágok! És azóta belehabarodtam a padlizsánba, legalábbis ebbe a formájába biztosan. Lehet, hogy aggódnom kéne, mert a férjem is… :P

Hozzávalók

A padlizsánhoz

A mentás joghurtszószhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek