r
Nosalty Logó

Bolognai rakott padlizsán

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Bolognai rakott padlizsán
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 467 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2334 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 90 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.6 g

Zsír

  • Összesen
    25.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1104.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    357 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    354 mg
  • Nátrium
    308 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    279.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    196 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    192 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    181 micro
Összesen 467 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    138.2 g

Zsír

  • Összesen
    127.9 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    817 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5521 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    1783 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    278 mg
  • Foszfor
    1772 mg
  • Nátrium
    1539 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    157.5 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    1396.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    980 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    166 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    343 micro
  • Kolin:
    576 mg
  • Retinol - A vitamin:
    961 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    257 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    904 micro
Összesen 2334 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 90 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A padlizsánokat meghámozzuk, fél centi vastag karikákra vágjuk, gyengén besózzuk s 1 órára rácsra helyezzük, hogy keserű levét kidobja.
  2. Közben elkészítjük a besamelt: megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, végül apránként, folyamatosan keverve felöntjük a tejjel, csomómentesre kavarjuk, besűrítjük.
  3. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, mikor langyos, hozzákeverjük a 2 tojást. (Ha van mihez kezdenünk a fehérjével, elég a sárgája, de ha nincs, nyugodtan beletehetjük azt is.)
  4. Ezután megfőzzük a bolognai ragut is: megpirítjuk a húst s felöntjük a szósszal, rövid ideig együtt rotyogtatjuk őket.
  5. Mikor eltelt az 1 óra, a padlizsánszeleteket leöblítjük s ekkor két út között választhatunk: a) A zöldséget jénaiba helyezzük s 10-15 perc alatt mikróban megpuhítjuk. Ezután opcionálisan néhány evőkanál olajban megforgatjuk őket a tűz fölött. b) A karikákat lisztbe forgatjuk s forró olajban kisütjük. Kevés olajat próbáljunk használni, de rengeteget felvesz!
  6. Következik a rétegzés: padlizsánkarikák, bolognai ragu, besamel, sajtszeletek, amíg el nem fogy az anyag. A tetejére reszelt vagy szeletelt sajt is kerülhet.
  7. Forró sütőben kb. 15 perc alatt (míg a teteje szépen megpirul) összesütjük az ételt. Lefedni nem kell.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 24548
  • Feltöltés dátuma: 2009. november 22.

Ajánló

Akinek sok ideje van, persze házi szószt is készíthet, illetve létezik még "zacskós" megoldás is. Tudom, hogy nem elegáns, de a bolti verziók se rosszak, s hát az idő is nagy úr...) A padlizsánkarikák elkészítésénél a mikrós megoldás egészségesebb, gyorsabb és kevésbé olajszagú, a padlizsánt lisztben megforgatni és olajban kisütni hosszabb ideig tart, több kalóriát jelent, viszont intenzívebb ízt kapunk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Bolognai rakott padlizsán
Durcsó 161 recept

Ez az az étel, amihez ódát írnék, ha tudnék. Komolyan.  Ámde nem tudok. Legyen elég annyi, hogy mikor két éve a hosszú angliai kalandom (szintén au-pairkedés) után hazatértem, túl életem első három anya-család-barátok-otthonmentes hónapján, ezt rendeltem anyukámtól. Nem a legszebb, de a Legjobb. Próbáljátok ki, mindenképp!

Hozzászólások (4)

szépróza

mivel nem volt elég padlizsánom, részben helyettesítettem cukkinivel - a pasimnak az a rész jobban ízlett :-) köszi a receptet, finom volt nagyon.

szépróza

ha hiszed, ha nem, ezzel a kajával álmodtam. elég jó benyomást tett rám ;-)

Durcsó

:D Hát ez nagyon jó :) Örülök, hogy ilyen er?teljes :D

mulix

Nemtom miért,de én ezt muszakának hívom.Az óda irásba társulok,a padlizsánt lisztesen sütni szoktam és még ha nagyon fiatal,akkor nem hámozom.

Durcsó

Kedves Mulix, a muszaka egy kicsit másfajta étek. Ez inkább olaszos, azt a görögök készítik, és ugyan sok a hasonlóság, vannak fontos különbségek. A muszaka eredetileg bárányhúsból (!) készül, meg a szósz is más azért. De sebaj :) A lényeg, hogy megy az óda a padlizsánnak. Üdv, Durcsó

dehira

Megcsináltam, besamel nélkül, süt?ben el?sütött padlizsánkarikákkal - isteni finom! Legközelebb zabpelyhet is rakok bele hogy laktatóbb legyen és ne faljak fel fél tepsivel egyszerre. Köszi a receptet!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„A konyha az egyik legőszintébb hely, amit ismerek" – a...

Új közös kalandba kezdünk: indul a Nosalty Főzőklub! Cikksorozatunk keretében minden hónapban megismerkedhettek egy Nosaltys felhasználóval, aki szenvedélyesen süt-főz, fotóz, recepteket alkot és kreativitásával színesíti a mi kis gasztroközösségünket. Első interjúalanyunk Takács Kriszti, akinek izgalmas ételkölteményeire már talán ti is felfigyeltetek. Szia Kriszti!

Nosalty

További cikkek