Bolognai rakott padlizsán
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
240g padlizsán57 kcal
-
50g darált sertéshús91 kcal
-
100g bolognai szósz45 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
50g tej28 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
40g sajt141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
14 kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1200g padlizsán285 kcal
-
250g darált sertéshús455 kcal
-
500g bolognai szósz225 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
250g tej140 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
200g sajt704 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
71 kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
46.5g padlizsán11 kcal
-
9.7g darált sertéshús18 kcal
-
19.4g bolognai szósz9 kcal
-
1.5g finomliszt5 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
9.7g tej5 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
-
7.8g sajt27 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.6 g
Zsír
-
Összesen 25.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1104.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 357 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 354 mg
-
Nátrium 308 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 279.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 196 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 181 micro
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 138.2 g
Zsír
-
Összesen 127.9 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 817 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5521 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 1783 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 278 mg
-
Foszfor 1772 mg
-
Nátrium 1539 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 157.5 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 1396.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 980 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 166 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 343 micro
-
Kolin: 576 mg
-
Retinol - A vitamin: 961 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 257 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 904 micro
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 214 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Hozzávalók
-
1.2 kg padlizsán
-
25 dkg darált sertéshús
-
500 g bolognai szósz
-
2.5 evőkanál finomliszt
-
2.5 dkg vaj
-
2.5 dl tej
-
2 db tojás
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés
- A padlizsánokat meghámozzuk, fél centi vastag karikákra vágjuk, gyengén besózzuk s 1 órára rácsra helyezzük, hogy keserű levét kidobja.
- Közben elkészítjük a besamelt: megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, végül apránként, folyamatosan keverve felöntjük a tejjel, csomómentesre kavarjuk, besűrítjük.
- Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, mikor langyos, hozzákeverjük a 2 tojást. (Ha van mihez kezdenünk a fehérjével, elég a sárgája, de ha nincs, nyugodtan beletehetjük azt is.)
- Ezután megfőzzük a bolognai ragut is: megpirítjuk a húst s felöntjük a szósszal, rövid ideig együtt rotyogtatjuk őket.
- Mikor eltelt az 1 óra, a padlizsánszeleteket leöblítjük s ekkor két út között választhatunk: a) A zöldséget jénaiba helyezzük s 10-15 perc alatt mikróban megpuhítjuk. Ezután opcionálisan néhány evőkanál olajban megforgatjuk őket a tűz fölött. b) A karikákat lisztbe forgatjuk s forró olajban kisütjük. Kevés olajat próbáljunk használni, de rengeteget felvesz!
- Következik a rétegzés: padlizsánkarikák, bolognai ragu, besamel, sajtszeletek, amíg el nem fogy az anyag. A tetejére reszelt vagy szeletelt sajt is kerülhet.
- Forró sütőben kb. 15 perc alatt (míg a teteje szépen megpirul) összesütjük az ételt. Lefedni nem kell.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 165
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 24781
- Feltöltés dátuma: 2009. november 22.
Ajánló
Akinek sok ideje van, persze házi szószt is készíthet, illetve létezik még "zacskós" megoldás is. Tudom, hogy nem elegáns, de a bolti verziók se rosszak, s hát az idő is nagy úr...) A padlizsánkarikák elkészítésénél a mikrós megoldás egészségesebb, gyorsabb és kevésbé olajszagú, a padlizsánt lisztben megforgatni és olajban kisütni hosszabb ideig tart, több kalóriát jelent, viszont intenzívebb ízt kapunk.
Receptjellemzők
Ez az az étel, amihez ódát írnék, ha tudnék. Komolyan. Ámde nem tudok. Legyen elég annyi, hogy mikor két éve a hosszú angliai kalandom (szintén au-pairkedés) után hazatértem, túl életem első három anya-család-barátok-otthonmentes hónapján, ezt rendeltem anyukámtól. Nem a legszebb, de a Legjobb. Próbáljátok ki, mindenképp!