Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bolognai rakott padlizsán

Bolognai rakott padlizsán
Bolognai rakott padlizsán
55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az az étel, amihez ódát írnék, ha tudnék. Komolyan.  Ámde nem tudok. Legyen elég annyi, hogy mikor két éve a hosszú angliai kalandom (szintén au-pairkedés) után hazatértem, túl életem első három anya-család-barátok-otthonmentes hónapján, ezt rendeltem anyukámtól. Nem a legszebb, de a Legjobb. Próbáljátok ki, mindenképp!

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Akinek sok ideje van, persze házi szószt is készíthet, illetve létezik még "zacskós" megoldás is. Tudom, hogy nem elegáns, de a bolti verziók se rosszak, s hát az idő is nagy úr...)
A padlizsánkarikák elkészítésénél a mikrós megoldás egészségesebb, gyorsabb és kevésbé olajszagú, a padlizsánt lisztben megforgatni és olajban kisütni hosszabb ideig tart, több kalóriát jelent, viszont intenzívebb ízt kapunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat meghámozzuk, fél centi vastag karikákra vágjuk, gyengén besózzuk s 1 órára rácsra helyezzük, hogy keserű levét kidobja.
  2. Közben elkészítjük a besamelt: megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, végül apránként, folyamatosan keverve felöntjük a tejjel, csomómentesre kavarjuk, besűrítjük.
  3. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, mikor langyos, hozzákeverjük a 2 tojást. (Ha van mihez kezdenünk a fehérjével, elég a sárgája, de ha nincs, nyugodtan beletehetjük azt is.)
  4. Ezután megfőzzük a bolognai ragut is: megpirítjuk a húst  s felöntjük a szósszal, rövid ideig együtt rotyogtatjuk őket.
  5. Mikor eltelt az 1 óra, a padlizsánszeleteket leöblítjük s ekkor két út között választhatunk: a) A zöldséget jénaiba helyezzük  s 10-15 perc alatt mikróban megpuhítjuk. Ezután opcionálisan néhány evőkanál olajban megforgatjuk őket a tűz fölött. b) A karikákat lisztbe forgatjuk s forró olajban kisütjük. Kevés olajat próbáljunk használni, de rengeteget felvesz!
  6. Következik a rétegzés: padlizsánkarikák, bolognai ragu, besamel, sajtszeletek, amíg el nem fogy az anyag. A tetejére reszelt vagy szeletelt sajt is kerülhet.
  7. Forró sütőben kb. 15 perc alatt (míg a teteje szépen megpirul) összesütjük az ételt. Lefedni nem kell.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 327
elküldve: 4
receptkönyvben: 328
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: nyár
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

besameles rakott padlizsán, bolognai ragus rakott padlizsán, olaszos rakott padlizsán

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dehira
dehira Thu, 2016-06-30 18:33

Megcsináltam, besamel nélkül, sütőben elősütött padlizsánkarikákkal - isteni finom! Legközelebb zabpelyhet is rakok bele hogy laktatóbb legyen és ne faljak fel fél tepsivel egyszerre. Köszi a receptet!

mulix
mulix Mon, 2011-08-15 17:06

Nemtom miért,de én ezt muszakának hívom.Az óda irásba társulok,a padlizsánt lisztesen sütni szoktam és még ha nagyon fiatal,akkor nem hámozom.

durcs
Durcsó / durcs Sun, 2011-08-21 23:40

Kedves Mulix, a muszaka egy kicsit másfajta étek. Ez inkább olaszos, azt a görögök készítik, és ugyan sok a hasonlóság, vannak fontos különbségek. A muszaka eredetileg bárányhúsból (!) készül, meg a szósz is más azért. De sebaj :) A lényeg, hogy megy az óda a padlizsánnak. Üdv, Durcsó

szépróza
szépróza / szépróza Wed, 2011-02-16 14:39

mivel nem volt elég padlizsánom, részben helyettesítettem cukkinivel - a pasimnak az a rész jobban ízlett :-)
köszi a receptet, finom volt nagyon.

467
padlizsán 1.2 kg
darált sertéshús 25 dkg
bolognai szósz 500 g
finomliszt 2.5 evőkanál
vaj 2.5 dkg
tej 2.5 dl
tojás 2 db
sajt 20 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek