Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pho leves házilag

Pho leves házilag
Pho leves házilag
270 perc / előkészület: 30 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vietnamiak reggelire fogyasztják. Tartalmas, kalóriadús, de mégsem álmosítóan telítő étel, hogy a fizikai munka jól mehessen.

hozzávalók / 4 adag

Alaplé elkészítése

Levesbetétek

ajánlat

Hagyományosan fogyasztva: egyik kézben pálcikák, a másikban kanál....és szürcsölni nemhogy szabad, de kötelező, és illik a keleti szokások szerint! Mellé külön(!) tálkába chiliszószt és hoisin szószt készítünk az asztalra, hogy a főtt húst mindenki kedvére mártogathassa beléjük.

Ha ezeket a közvetlenül a levesbe tesszük, akkor a többórás munkával elért íz-orgiát söpörjük el egy szempillantás alatt...

Jó étvágyat minden kitartó szakácsnak! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Alaplé elkészítése

  1. A marhahúst -nagyobb darabokra vágva- feltesszük főni a vöröshagymával. A forrás közben képződő habot leszedjük, mintha egy jó magyar húslevest kezdenénk készíteni.
  2. A léhez való fűszereket (gyömbér, fahéj, csillagánizs, fekete kardamom, 1 félbevágott hagyma) megpirítjuk, vagy rezsólapon vagy serpenyőben, míg picit elkezdenek szenesedni. Furának tűnik, de igazán ez hozza ki az erős ízüket. A hagyma "széntelenítése" után a léhez adjuk őket.
  3. Lassú tűzön főzzük, nem kell lobognia, hagyni kell időt az ízek kioldódásának a csontból és a fűszerekből! Ez legalább 3-4 óra idő, a vietnamiak 7-nél alább nem adják, a legeredetibb az lenne, hogy nagy fazékban, gyenge lángon főzik egy estén át!!
  4. A halszószt (ízlés szerinti mennyiségen) és a szójaszószt akkor adjuk hozzá, mikor már megpuhult a hús, kicsivel azelőtt, hogy kész.

Levesbetétek

  1. Rizstészta: forrázva, 3-4 perc után lecsepegtetve, hogy végleges puhaságát a forró leves magába szívásával érhesse el (mint az olasz al dente...).
  2. Opcionálisan: babcsíra, főtt/buggyantott tojás, húsgombóc, főtt pacal, garnéla, 2-3 mm vékonyra szelt nyers színhús (majd a levesben puhul picit), a lehetőségek tárháza nagy a gazdagítás terén!
  3. Fűszerek: FRISS, ZÖLD korianderlevél, bazsalikom (ha nem vietnami, akkor csak pár levél), zöldhagyma, erős zöldpaprika, vietnami chili, lime leve. Északi, "hanoi" stílusban csak vékonyra szelt vöröshagyma, fokhagyma, amiket rövid időre hideg vízbe áztatunk, hogy ettől roppanósabbak legyenek, és a csípős ízüket tompítsa.
  4. ...mindezeket, kívánt arányban egy mélytányérba kiszedett adag tészta tetejére halmozzuk. Ha nyers színhúst is választunk, akkor ügyeljünk rá, hogy igazán forró legyen a leves, mikor rámerjük.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 6 323
elküldve: 0
receptkönyvben: 31
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kivelchesky

Mióta szakács: 2018.02.03.
1 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: távol-keleti
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

vietnámi leves

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

790
marhahús 1 kg
0 ízlés szerint
vöröshagyma 2 közepes db
gyömbér 8 dkg
csillagánizs 3 db
fahéjrúd 2 db
fekete kardamom 3 db
szójaszósz 2 teáskanál
halszósz 2 ek
víz 15 dl
rizstészta 300 g
mungóbabcsíra 200 g
főtt tojás 1 db
pacal 20 dkg
koriander 1 csokor
zöldhagyma 1 db
hegyes erős paprika 1 közepes db
lime 1 közepes db
chili 1 db
fokhagyma 4 gerezd
vöröshagyma 1 közepes db
hoisin-szósz 2 ek
chiliszósz 1 ek