Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Phở bò

Phở bò
Phở bò
240 perc / előkészület: 30 perc főzés: 210 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek a levesnek már igazi kultusza van, nemcsak a nagyvilágban, már itthon is. Sikerének titka talán, hogy elképesztően tartalmas és némileg felidézi bennünk a megszokott húsleves ízét, persze rengeteg fűszerrel és izgalmas hozzávalóval kiegészülve. Időigényes, nem is kifejezetten olcsó, viszont ha egyszer kipróbáljuk, mi is nagy rajongói leszünk, ezt garantálom.

hozzávalók / 12 adag

Az alaplé

A fűszerezés

A levesbetét és tálalás

Szólj hozzá!

elkészítés

Az alaplé

  1. A vöröshagyma külső rétegét leszedjük, ha szükséges (sáros, sérült), de hagyjuk rajta a barna héj nagy részét, mert szép színt ad a levesnek, majd vágjuk félbe a hagymákat valamint a gyömbért (ezt sem kell meghámozni, megmosni, azt szabad). Vágott felükkel egy 9-10 literes leveses fazékba tegyük bele a gyömbért és a hagymát, majd nagy lángon addig pirítsuk, amíg a hagyma már feketedni nem kezd.
  2. Ekkor jöhet hozzá a marhafarok, a csont és a lábszár. Öntsük fel bőven vízzel, adjunk hozzá egy teáskanál sót és közepesnél kicsit alacsonyabb lángon kezdjük el melegíteni, egész addig, amíg fel nem forr. Ez akár egy óra is lehet, de nem érdemes siettetni a dolgot, mert a marhahúsban rejtőznek olyan aromák, amik csak alacsony hőfokon oldódnak ki.
  3. A habot érdemes közben szedegetni a tetejéről, csakúgy, mint a hagyományos húsleveseknél.
  4. Ha a leves felforrt, akkor közepes lángon, gyöngyözve főzzük még egy órát.

A fűszerezés

  1. Ha letelt az egy óra, akkor az összes fűszert serpenyőbe tesszük és zsiradék nélkül elkezdjük pirítani, hogy előcsalogassuk az ízeket. 4-5 perc elég neki, aztán a megtisztított egész fokhagymákkal együtt mehet az egész a levesbe. Ekkor jöhet hozzá a halszósz is, most ezzel sózzuk és egyben ízesítjük is a levest.
  2. Jön újabb másfél óra lassú főzés. Akkor lesz jó, amikor a lábszár már megpuhult a levesben. Tovább nem érdemes főzni, mert elkezd veszíteni az ízéből a lé.
  3. Ha késznek ítéljük, akkor szűrjük át a levest egy másik edénybe és tartsuk melegen.

A levesbetét és tálalás

  1. A rizstésztát a csomagoláson található utasítások szerint elkészítjük.
  2. A zöldfűszereket nem túl finomra aprítjuk, az újhagymát felkarikázzuk, a lime-ot cikkekre vágjuk. A nyers hátszínt nagyon vékonyra felszeleteljük, egy tálba tesszük és szedünk rá a tűzforró levesből (ha elég vékonyra szeleteltük, akkor főzni már nem kell), majd hozzátesszük a levesben főtt, szintén vékonyra szeletelt lábszárat.
  3. Tálalás: a mélytányér aljára kevés tésztát szedünk, jöhet a marhahús, a zöldfűszerek, az újhagyma és a csíra, majd az egészet felöntjük a forró levessel és belenyomjuk egy gerezd zöldcitrom levét.
  4. Ízesíthetjük még chilivel, chiliszósszal, halszósszal és ecetes fokhagymával is.
  • költség: 2000 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 384
elküldve: 1
receptkönyvben: 316
elkészítve: 16/16
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
321 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
kalória: átlagos
konyha: távol-keleti
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

távol-keleti marhahúsleves, leves marhából rizstésztával és keleti fűszerekkel, pho leves

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Noncsiga
Noncsiga / Noncsiga Thu, 2015-09-24 00:29

Hű, most kóstoltam a vietnámi barátnőm anyukája által készített pho levest, és el is mesélték mi kell hozzá. Gondoltam kicsit közelebb áll ez hozzá. Ez áll hozzá a legközelebb. (Csak ő 7(!) órán át főzi az alaplevet.) Tényleg jó receptnek tűnik. Egyszerűen fantasztikus, nekem igazi comfort food. (Bár lehet, hogy nem merem majd másnál megkóstolni, nehogy elrontsa az elsőt. :/)

gumigesa
gumigesa Sun, 2015-01-18 14:56

Kedves Izhuszar!
Mennyi fokhagyma kell bele, es egeszben, szeletelve, vagy reszelve? Mert a hozzavaloknal nem szerepel a listaban.

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid Sun, 2015-01-18 16:37

Kedves gumigesa,

Teljesen igazad van, így javítottam is! Négy gerezd megtisztított fokhagymát tettem bele, méghozzá egészben.

ízHUSZÁR

440
vöröshagyma 2 nagy db
gyömbér 10 cm
marhafarok 70 dkg
marhacsont 50 dkg
marhalábszár 60 dkg
1 kávéskanál
víz 7 l
fahéjrúd 1 db
csillagánizs 3 db
koriandermag 1 teáskanál
római kömény 1 teáskanál
szegfűbors 1 kávéskanál
fekete bors 6 szem
szegfűszeg 4 db
fokhagyma 4 gerezd
halszósz 5 ek
rizstészta 50 dkg
menta 1 csokor
koriander 1 csokor
bazsalikom 1 csokor
újhagyma 6 közepes db
chili 0 ízlés szerint
lime 2 közepes db
marha hátszín 40 dkg
mungóbabcsíra 15 dkg