Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erőleves tojással sajttal és paprikával

Erőleves tojással sajttal és paprikával
Erőleves tojással sajttal és paprikával
320 perc / előkészület: 20 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a leves a kedvenceim közé tartozik. Ebben a vírusos időszakban nagyon jó kis gyógyító leves, minden benne van, ami kell a felépüléshez. :) Először csak tojással ettem, de mióta én is főzök, a gyerekek miatt is próbáltam feldobni valamivel, hogy ne csak egy bögrényi lét lássanak. Így jött az ötlet a sajthoz és paprikához. Imádják azóta is. :) B. Editnek és bátrabbaknak ajánlom, próbálják ki vékony szeletekre szelt, hegyes erős paprikával, jobb híján darált csípős paprikával. Én mindig így eszem (még a húslevest is).

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A tálaláshoz

ajánlat

A kiszedett húsok mellé készíthetünk valamilyen mártást (paradicsom, fokhagyma vagy ami a család kedvence), és kitűnő második fogás lehet. Türelmetlenebbeknek leveskockát ajánlok a megadott levesbetétekkel. Úgy is nagyon finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A darált hús kivételével a húsokból levest főzünk. Hideg vízben feltesszük főni a húsokat, ha felforr, lehabozzuk (én nem mindig szoktam. Ha átszűröm a levest, abban is minden finom tápérték van, és nem teszi zavarossá a levest, mert kellően összeáll és szűrhető.)
  2. Beletesszük a megtisztított, hasábokra vágott zöldségeket, egészben a hagymát, fokhagymagerezdeket, a csokor zöldség zöldet, a bemetszett paprikát és a paradicsomot. Fűszerezzük, és 2 órát lassan, gyöngyözve főzzük.
  3. A megfőtt húsokat kiszedjük, a levest hagyjuk leülepedni, majd zsírtalanítjuk, és leszűrjük.
  4. A darált húst, sűrített paradicsomot, tojásfehérjét összekeverjük, és ízlés szerint fűszerezhetjük a fent említett ízesítőkkel. Hozzáadjuk a léhez, és még 2 órát lassú tűzön főzzük, hogy csak gyöngyözzön, és ne nagyon forrjon.
  5. Hagyjuk hűlni, szűrjük át még egyszer, és ha kell, zsírtalanítsuk még. Így áttetsző, tiszta, tükrös levest kapunk.
  6. Tálalásnál tegyünk a tányérokba 1-1 tojássárgáját, merjük rá a forró levest, szórjunk bele reszelt sajtot és apró paprikakockákat. Aztán kanállal laposan, nagyon gyors, körkörös mozdulatokkal keverjük el. Ha opálos, zavaros színe lesz, fogyasszuk egészséggel. :)
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 451
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

erőleves, zöldséges húsos leves, gazdag húsleves

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lorka
Lorka / lorka Mon, 2013-03-11 14:56

Ezek szerint igaz a pletyka, hogy az erőlevesben van tojásfehérje:) A darált húst ki kell dobni utána vagy vállalható marad?

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2013-03-11 15:25

Kedves Lorka!
A hír ígaz, kell bele tojásfehérje.:)
A darált húst nagyon jól fel lehet használni második fogásként meggymártással és pirított darával, ahogy régen a menzán adták, (na azt soha nem ettem meg :)). Így sokkal finomabb, de ha nem lenne elég markáns, bár olyannak kell lennie mint egy finom főtt husinak, akkor további fűszerekkel meg lehet pirítani és ízletesebb, markánsabb lesz.
De felhasználható milánói vagy bolognai raguhoz is, vagy gombafasírozotthoz is nagyon jó kis tartalmasító.
Vagy süss egy kis szalonnát, hagymát, pirítsd össze a hússal, üss rá pár tojást, szórd meg reszelt sajttal és egy tartalmas reggelit tudsz kihozni belőle.
Jól felhasználható töltött zöldségekhez is.
Persze ez mind olyan tanács, amit már hasznosítottam, és ha Ti is szeretitek. (Főleg):)
A fantázia határtalan, lehet, hogy neked is lesz valami jó ötleted. Azt kérlek osztd meg velem is.
Csak kérlek, ki ne dobd... Ilyen hús árak mellett!!! :)))
Jó süti-főzit és jó ötletelést!
Éva

lorka
Lorka / lorka Mon, 2013-03-11 18:28

Köszönöm a választ, én nagyon szeretem a darált húsos dolgokat, úgyhogy nem fog kárba veszni:)

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2013-03-10 15:34

Évikém, ó de jó kis leveske, tényleg minden benne van, amire egy borongós, nyirkos, náthás napon vágyik az ember lánya. Köszi, hogy nekem ajánlottad!
Az erős paprika nem is lehet kérdés és bevallom én is mindig így eszem a húslevest is (pl.most hétvégén is). Még gyerekkoromban szoktatott rá Apukám, mindig csak egy picit vágott bele, aztán vénségemre rászoktam rendesen :))) Nagyon szeretem!
Puszi, Edit

Geleva
Geleva / Geleva Sun, 2013-03-10 21:18

Kedves Editkém!
Tudod, ha erősen is lehet valamit enni, én mindig rád gondolok.:) Lehet, hogy nincs több ilyen elvetemült ember rajtunk kívül, aki a csípőset is erősíti még.:D
Pontosan így lettem én is kapszaicin függő, először csak kicsit, aztán egyre többet és töbet.:D
Nem vagyok édesszájú, de a chillis csoki...hmmm, bármikor.:) Főleg, amit régen lehetett kapni limitált szériában a Milkától, az valami mennyei volt.
Puszi, Éva

314
marhacsont 50 dkg
csirkeaprólék 50 dkg
darált marhahús 30 dkg
sárgarépa 3 db
fehérrépa 2 db
petrezselyem 1 csokor
zeller 1 kis db
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 5 gerezd
babérlevél 1 db
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
paprika 1 db
paradicsom 1 db
tojásfehérje 3 db
sűrített paradicsom 1 ek
szerecsendió 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
gyömbér 0 ízlés szerint
víz 2.5 l
tojássárgája 1 db
sajt 5 dkg
paprika 1 közepes db