Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Norvég halleves

Norvég halleves
Norvég halleves
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Először Norvégiában találkoztam ezzel az étellel. Érdekes, hogy Norvégiában a „fiskesuppe” legalább akkora népszerűségnek örvend, és annyira büszkék rá, mint mi a halászlére. Hasonlóképpen a halászléhez számos változata létezik tájegységenként. Vicces látvány, hogy a norvég szupermarketek polcain a magyar halászlékockához meghökkentően hasonlító „fiskesuppe” instant porokat és kockákat lehet találni. A különbség annyi, hogy terméket díszítő képen a leves nem piros színű, hanem fehér.
Itthon többször elkészítettem és mindig sikere volt. Norvég ismerőseink hosszan taglalták, hogy milyen halakból érdemes készíteni, lehetőleg többféle, fehér húsú tengeri halat használjunk fel hozzá. Magyarországon sajnos gyakran szűk keresztmetszet a boltok kínálata, abból kell főzni, amihez hozzá tudunk jutni. Én már pangasiusból is készítettem, és az sem rontotta el. A fényképen látható adagban lazac és pangasius főtt, és nagyon finom volt.
Rákot is bátran tehetünk a levesbe, de nem kötelező. Arra kell figyelni, hogy a rák már főzve kerül forgalomba, nem szabad sokáig főzni, mert akkor gumiszerűvé válik, inkább csak forrósítsuk át az ételben.
A leves sűrítésénél ne használjunk túl sok keményítőt, és alkalmazzuk a „hőkiegyenlítést”, nehogy összekapja a tejfölt a forró leves.

hozzávalók / 4 adag

A hal alapléhez

A leveshez

ajánlat

Tartalmas, sűrű leves, téli estékre vacsorának vagy ebédre, ha egy könnyebb második fogást párosítunk hozzá. A hozzávalók bármikor beszerezhetőek, így évszaktól függetlenül készíthető.

Legjobban fehérbor illik hozzá, száraz furmint vagy hárslevelű, esetleg chardonnay.

Szólj hozzá!

elkészítés

Alaplé:

  1. A póréhagymát és a zellert apróra vágjuk, és egy kevés olívaolajon megpároljuk.
  2. Hozzáadjuk a megroppantott, de egészben hagyott fokhagymát, és felöntjük a borral.
  3. Amikor a borból kiforraltuk az alkoholt, hozzáadjuk a halcsontokat, és felöntjük két liter vízzel.
  4. Amikor felforrt, hozzáadjuk a gyökeret, sárgarépát és a borsszemeket.
  5. Lassú tűzön gyöngyözve forraljuk 30-40 percig.
  6. Sűrű szűrőben leszűrjük, és lehűtjük.
  7. A tetejéről leszedjük a megdermedt zsírt és habot, a tiszta levet felhasználásig félretesszük.
  8. Hűtőben 1-2 napig eláll, de jobb minél előbb felhasználni, mert az íze állás közben halványul. Ha nagyobb adagot készítettünk, kiadagolva le lehet fagyasztani.

Halleves

  1. Megolvasztjuk a vajat, és megpároljuk rajta az apróra vágott póréhagymát.
  2. Adjuk hozzá a karikára vágott répát és gyökeret, és egy percig pároljuk a hagymával.
  3. Öntsük fel az alaplével, és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal. Adjunk hozzá 1 babérlevelet.
  4. Amikor a zöldségek már félig megfőttek, adjuk hozzá a csíkokra vágott halfiléket.
  5. A tejszínt és a tejfölt keverjük simára a keményítővel, és sűrítsük be vele a levest.
  6. Amikor felforrt a tejszínes leves, dobjuk bele a rákhúst, és még egy percig forraljuk.
  7. Ízlés szerint ízesítsük citromlével.
  8. Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 11 964
elküldve: 1
receptkönyvben: 86
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Iofiel

Mióta szakács: 2011.12.22.
10 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, húsvét, karácsonyi receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: skandináv
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

fiskesuppe, norvég halászlé, halleves tengeri halakból

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

748
hal 1 kg
vöröshagyma 1 nagy fej
fehérrépa 1 kis db
zeller 1 kis db
sárgarépa 1 db
fehérbor 1.5 dl
bors 5 szem
olívaolaj 1 ek
fokhagyma 2 gerezd
hal alaplé 1.5 l
lazac 40 dkg
garnéla 10 dkg
vaj 4 dkg
póréhagyma 1 közepes db
sárgarépa 1 db
fehérrépa 1 db
tejföl 375 g
főzőtejszín 100 ml
étkezési keményítő 1 csapott ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
babérlevél 1 db
petrezselyem 1 csokor
citromlé 1 citromból nyert