r
Nosalty Logó

Bouillabaisse, a franciák legendás halászleve

Hering András
Bouillabaisse, a franciák legendás halászleve
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A leveshez

A Rouille-hoz

1263
Kalória
152.7g
Fehérje
63.4g
Szénhidrát
37.1g
Zsír
962.3g
Víz
418.3g
Koleszterin
5g
Élelmi rost
7.5g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A Rouille-hoz

Összesen 1263 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A Rouille-hoz

Összesen 7576 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A Rouille-hoz

Összesen 83 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    152.7 g

Zsír

  • Összesen
    37.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    418 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9020.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    329 mg
  • Kálcium
    467 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    248 mg
  • Foszfor
    2062 mg
  • Nátrium
    5886 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    63.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    962.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    811 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    92 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    140 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    672 mg
  • Retinol - A vitamin:
    749 micro
  • α-karotin
    62 micro
  • β-karotin
    709 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1544 micro
  • Lut-zea
    698 micro
Összesen 1263 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    916.4 g

Zsír

  • Összesen
    222.6 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    117 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    2510 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    54120.5 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    1971 mg
  • Kálcium
    2805 mg
  • Vas
    105 mg
  • Magnézium
    1490 mg
  • Foszfor
    12370 mg
  • Nátrium
    35318 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    380.7 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    5773.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    4868 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    555 micro
  • E vitamin:
    66 mg
  • C vitamin:
    161 mg
  • D vitamin:
    842 micro
  • K vitamin:
    368 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    72 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1052 micro
  • Kolin:
    4031 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4497 micro
  • α-karotin
    371 micro
  • β-karotin
    4253 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    9263 micro
  • Lut-zea
    4191 micro
Összesen 7576 kcal
  • 13% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    584 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    381 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    62.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    100 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 83 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. A halakat tisztítsuk meg, majd vágjuk őket nagyobb, nagyjából 5 cm-es darabokra. Ha friss kagylót és rákot használunk, alaposan tisztítsuk meg őket.
  2. Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá az apróra vágott póréhagymát (csak a fehér részét), hagymát, zellert, édesköményt, narancshéjat és pirítsuk őket 5-6 percig, amíg megpuhulnak.
  3. Adjuk hozzá a paradicsomot és fokhagymát a zöldségekhez, és pirítsuk őket 2-3 percig, hogy kiengedjék a levüket. Öntsük hozzá a fehérbort, majd forraljuk fel. Ezután öntsük hozzá a hal alaplét, a sáfrányt, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Ízesítsük sóval és borssal. Fedjük le, és forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és hagyjuk gyöngyözni 10-12 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  4. Adjuk hozzá a fehér halakat, garnélát, kagylókat (és vagy más tenger gyümölcseit) a leveshez, és főzd őket 5-7 percig, amíg meg nem puhulnak és át nem főnek, és amíg a kagylók ki nem nyílnak. Kóstoljuk meg, ha kell sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd szórjuk meg a friss édeskömény leveleivel vagy finomra vágott petrezselyemmel.
  5. A klasszikus Bouillabaisse hagyományosan szűrt leves, ezért ha szeretnénk, egy finom szűrőn keresztül szűrjük le a levest, hogy a felesleges csontok és haldarabok eltűnjenek.
  6. Tálaljuk forrón, egy-egy adag leveshez tegyünk 1-1 a pirított baguette-szeletet, és kínáljunk mellé Rouille-t.

A Rouille-hoz

  1. A Rouille-hoz a fokhagymát és a paprikát/chilit pépesítjük, majd a tojássárgájával és olívaolajjal krémes majonézt készítünk: a fokhagymát finomra vágjuk fel, a pörkölt piros paprikát apróra darabolhatjuk, ha szükséges. Egy keverőtálba tegyük a fokhagymát, pörkölt paprikát, és az olívaolajat. Keverjük össze alaposan. Keverjük hozzá a tojássárgáját, és folyamatos keverés mellett dolgozzuk simára. Adjuk hozzá a sót, citromlevet és a füstölt pirospaprikát, majd jól keverjük el, amíg egy krémes, homogén szószt nem kapunk.
  2. Megúszós verzióban a levesből 3 evőkanál folyadékot vegyünk ki, és keverjük össze 8 evőkanál majonézzel, 1 gerezd zúzott fokhagymával és 1 teáskanál citromlével és 1 teáskanál füstölt pirospaprikával és/vagy őrölt chilipaprikával, hogy egy krémes, ízes szószt kapj.
  3. Tálaláskor minden tányérba tegyünk 2-2 pirítóst. Kanalazzuk rá a halat és tenger gyümölcseit, majd merjük rá a levest. Minden tányér tetejére tegyünk egy teáskanál Rouille-szószt, és tálaljuk a maradék szószt mellé.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 60 p

A Bouillabaisse a francia konyha egyik leghíresebb fogása, ami a Földközi-tenger friss ízeivel kényezteti a tengeri ételek kedvelőit. Gazdag, aromás halleves, amely gazdag tenger gyümölcseiben, mint a garnéla, kagyló és homár, és tökéletes választás egy különleges, ünnepi étkezéshez.

A francia bouillabaisse, gazdag tenger gyümölcseivel, mint garnéla és kagyló, egy ínycsiklandó tálban, pirított kenyérrel és friss fűszerekkel tálalva.
Francia bouillabaisse tenger gyümölcseivel és pirított kenyérrel.
Hering András

A Bouillabaisse titkai – Francia ínycsiklandóság a tengerparti Marseille-ből

A Bouillabaisse egy olyan klasszikus francia étel, ami nemcsak a Provence-i konyhát, hanem a tenger friss ízét is megidézi. Az igazi Bouillabaisse különlegessége abban rejlik, hogy friss, a halászok által közvetlenül a tengerből kihorgászott sziklahalakból készül. Ezek az apró halak – mint a sárkányfejű sziklahal és a tőkehal – sokkal ízesebbek, mint a piacon kapható halak, hiszen a legjobb alapot adják ennek a gazdag, aromás halászlásnak.

Az igazi Bouillabaisse titka: a tenger friss íze

A Bouillabaisse-t a halak különböző részeiből főzik, és az ételt hagyományosan két részre osztva tálalják: a levest és a halat külön-külön. A leves alapját egy gondosan elkészített hal alaplé adja, amit a halfejek és -nyesedékek lassú főzésével nyernek. Az igazi Bouillabaisse-t nemcsak halakkal, hanem tenger gyümölcseivel is gazdagítják, így kerülnek bele rákok, kagylók és tarisznyarákok is.

A recept terjedelmes, de a végeredmény mindenképpen megéri a fáradságot. Az ételt gyakran barnára pirított, fokhagymával bedörzsölt kenyérrel és rozsdás mártással (Rouille) szolgálják fel, sőt, a gazdag, sáfrányos hallevet gyakran tálalják szikkadt házikenyérrel, amelyet a levesbe mártanak.

Hogyan készült az eredeti Bouillabaisse?

A Bouillabaisse története szorosan összefonódik a halászok mindennapjaival. Eredetileg a tengerparton, közvetlenül a halászat után készítették el, mivel a halászok nem tudták eladni azokat a halakat, amik túl kicsik vagy nem megfelelőek voltak a piacon. Így aztán a friss sziklahalak, mint a tengeri angolna és a vörös durbincs, a Bouillabaisse szerves részét képezték. Az alaplé elkészítéséhez ezek a halak, valamint egy kis sáfrány, bors és szárított narancshéj kerültek, hogy a végeredmény egy gazdag, fűszeres és rendkívül ínycsiklandó étel legyen.

A Bouillabaisse elkészítése

Az igazi Bouillabaisse-nek számos variációja létezik, amelyek mind a tengerparti francia régiók sajátos receptjeihez igazodnak. Marseille-ben például sziklahalak, rákok és egyéb tenger gyümölcsei gazdagítják a levest, míg Martigues-ban burgonyával tálalják. A Sete-i Bourride és a Touloni Revesse mind egy-egy helyi változata a tradicionális Bouillabaisse-nek.

A Bouillabaisse készítése nem túl bonyolult, de odafigyelést igényel. Először egy gazdag alaplé készül, amelybe a friss halat és tenger gyümölcseit adjuk, majd a végén egy rozsdás mártást készítünk (Rouille-t), ami még különlegesebbé varázsolja az ételt. Az alapléhez hozzáadott fehérbor, sáfrány és egy kis póréhagyma teszi igazán ínycsiklandóvá.

A francia bouillabaisse tenger gyümölcseivel, tálalva egy fűszeres majonéz mártással, amely gazdag ízt ad a leveshez. Az ételt sóval és egy fényes arany kanállal díszítették.
Az ételt gyakran barnára pirított, fokhagymával bedörzsölt kenyérrel és rozsdás mártással (Rouille) szolgálják fel.
Hering András

Hogyan készítsünk házilag halalaplevet?

Ha igazán ínycsiklandó hallevest, paellát vagy egy jó halas mártást szeretnél készíteni, nem árt, ha egy finom, házi hal alaplevet készítünk. Ez az alaplé nemcsak hogy fenséges, de minden halas ételt igazi mesterművé varázsol!

Hozzávalók:

  • 1 kg halcsont és halfej (bármilyen fehér húsú hal jó, pl. tőkehal, pisztráng, sügér)
  • 1 nagy fej hagyma, hámozva, félbevágva
  • 1 sárgarépa, hámozva, karikázva
  • 2 szár zeller, felaprítva
  • 1-2 paradicsom (ha igazán gazdag ízre vágysz)
  • 1-2 babérlevél
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma, egészben
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 liter víz
  • 1 teáskanál só (ízlés szerint)
  • 1/2 teáskanál fehérbor (opcionális, de egy kis extra íz hozzáadásához)

Elkészítés:

  1. Halcsontok előkészítése:
    A halfejeket és csontokat alaposan öblítsük le hideg vízben, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és felesleges anyagokat.
  2. Zöldségek párolása:
    Egy nagy fazékban melegítsük fel az olívaolajat, majd tegyük bele a hagymát, sárgarépát, zellert és a paradicsomot (ha használunk). Pároljuk őket 5-10 percig, amíg a zöldségek kicsit megpuhulnak, és kiadják az illatukat.
  3. Halcsontok hozzáadása:
    Most jöhetnek a halcsontok! Tegyük bele őket a fazékba, és öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy jól ellepje a csontokat és zöldségeket.
  4. Főzés:
    Tegyük a fazekat a tűzhelyre, és lassan forraljuk fel a vizet. Ne aggódjunk, ha hab keletkezik a tetején, egyszerűen szedjük le egy kanállal. Ha ez megvan, adjuk hozzá a fokhagymát, babérlevelet, borsot, sót, és ha szeretnénk, egy kis fehérbort is.
  5. Hosszas főzés:
    Csökkentsük a hőt alacsonyra, és hagyjuk az alaplevet főni legalább 40-60 percig. Az ízek így szépen összeérnek, és a hal csontokból minden finom tápanyag kioldódik. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.
  6. Szűrés:
    Miután készre főtt az alaplé, szűrjük át egy finom szitán vagy gézen, hogy eltávolítsuk a halcsontokat és a zöldségeket. A tiszta alaplevet most már felhasználhatjuk

Tipp:

- Az alaplevet akár le is fagyaszthatjuk, hogy mindig kéznél legyen a legjobb alapanyag a halas ételekhez.
- A hal alaplé teljesen sós, így ügyeljünk arra, hogy a többi ételben ne használjunk túl sok sót.

Hogyan tálaljuk a Bouillabaisse-t?

A Bouillabaisse-t mindig frissen tálaljuk, de van néhány alapvető tálalási szabály, amiket érdemes betartani. A leves alapját szikkadt házikenyérre öntik, de a legjobb, ha barnára pirított, fokhagymával bedörzsölt baguette szeleteket kínálunk mellé. Ne felejtsük el a rozsdás mártást sem, amely az étel igazi különlegességét adja. A mártás elkészítése egyszerű: egy kevés hallébe áztatott kenyérbél, fokhagyma, piros chili és egy tojássárgája, amit olívaolajjal sűrítünk, és majonéz állagúra keverünk.

Regionális változatok: Bouillabaisse a franciáktól

A Bouillabaisse valóban egy olyan étel, amelyet a francia tengerpart különböző régióiban is másképp készítenek. Roussillon-ban a bouillinada, Bretagne-ban a cotriade, Charentes-ben pedig a chaudrée, mindegyik a tenger ízeit hozza el az asztalra. A Dieppe-i Marmite, a flamand Waterzooi és a baszk Ttoro szintén hasonló halászlévariációk, mind saját helyi különlegességek, amelyek a Bouillabaisse-hez hasonlóan gazdag hal-, tenger gyümölcseivel és fűszereivel hódítanak.

Miért érdemes Bouillabaisse-t főzni?

A Bouillabaisse nemcsak egy egyszerű étel, hanem egy valódi kulináris élmény, ami magában hordozza a Provence-i tengerpart életérzését. Ha szeretnénk megtapasztalni a francia konyha legjavát, és elmerülni a tenger friss ízeiben, akkor ez a leves az ideális választás. Gazdag, ízes, és tökéletes egy különleges étkezéshez. Tálaljuk a legjobb halakkal, rákokkal, friss kenyérrel és egy adag rozsdás mártással – az ízek igazán harmonikus egyvelege lesz.

Tipp:

Ha valóban autentikus Bouillabaisse-t szeretnénk készíteni, ne feledjük, hogy a halak frissessége és a gondosan elkészített alaplé a legfontosabb összetevők.
Francia bouillabaisse, gazdag tenger gyümölcseivel, mint garnéla és kagyló, tálalva pirított kenyérrel, fűszeres majonézzel és sóval. A friss citromkarika és a reszelt fűszerek fokozzák az étel ízélményét.
Bouillabaisse francia halászlé, fűszeres majonézzel.
Hering András

Recept és fotók: Hering András / @andrishering

Nosalty stories

További receptek

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...