Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Muszaka 2.

Muszaka 2.
Muszaka 2.
150 perc / előkészület: 60 perc főzés: 40 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ilyenkor nyár vége felé már erősen vágyódom Görögországba. Mivel idén sem fogunk tudni eljutni oda, mindenféle pótdolgokkal próbálom felidézni a hangulatot... A muszaka egyike az első ételeknek, amit természetesen kipróbáltunk, amikor ott jártunk. Itthon pedig el is készítettük, egy kis nosztalgiázás gyanánt. :) Megmondom őszintén, egy nagy probléma van csak vele, nem lehet megúszni a dolgot öt edény-tepsi-serpenyő alatt... Nem is beszélve az egyéb tálakról, és egyebekről. Érdemes egy jó kis ráérős időben elkészíteni (A görög emberek sem nagyon kapkodósak...), mert az eredmény aztán kárpótolja bőven az embert.

hozzávalók / 6 adag

A muszakához

A besamelhez

A tetejére

ajánlat

Raki előtte, bor utána, és frissen sütött görög olívabogyós kenyér mellé (recept hamarosan)... Jó kis görög zene közben... Csak a tenger lenne közelebb! :-D
pH besorolás: közepesen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat felkarikázzuk, kb. 4-5 mm-es vastagságú karikákra. Besózzuk őket, és félrerakjuk 20 percre.
  2. A krumplikat héjastul megfőzzük, mint a rakott krumplihoz, és amikor megfőtt, lehámozzuk a héját, felkarikázzuk kb. 3-4 mm vastagságú karikákra.
  3. A padlizsánkarikákat kinyomkodjuk a levétől, és egy serpenyőben adagonként megsütjük, mindkét oldalukon kb. 2-2 percig, úgy, hogy piruljanak meg kissé. Kiszedjük őket papírtörlőre. (Egy-két kanál olívaolaj elég egy nagyobb lapos serpenyőbe, éppen csak szétmaszatolni az olajat az alján, és úgy sütni a padlizsánkarikákat, majd rögtön papírtörlöre rakni, hogy szívja le róla a felesleget. Majd a következő adag padlizsán előtt, ha elfogy az olaj, akor tenni újból.)
  4. Elkészítjük a húsos réteghez valót: egy serpenyőben olívaolajon megpároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát és a lereszelt fokhagymát.
  5. Hozzáadjuk a darált marhahúst, jól átforgatjuk, hogy fehéredjen meg.
  6. Beledobjuk a fahéjat, és a fűszereket, (só, bors, oregánó) valamint a nádcukrot. Átforgatjuk.
  7. Ráöntjük a bort, nagyobb lángon sütjük kb. 4-5 percig, hogy az alkohol illanjon el. Mikor ez megtörtént, hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott paradicsomot, és mérsékeljük a lángot, valamint lefedjük. Így pároljuk kb. 15-20 percig, menet közben néha átkavarjuk. A 15. perc környékén levesszük a fedőt, és elpárologtatjuk a felesleges vizet, majd beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, átkavarjuk vele.
  8. Elkészítjük a besamel öntetet: a vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd beleszórjuk a lisztet. Mindezt közepes lángon érdemes csinálni.
  9. Amikor a liszt benne van, két percig sütjük, és folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a tejet. A tejjel felforraljuk, az első buborékokig. A kevergetésről ne feledkezzünk meg!
  10. Amikor buggyan egyet, beleszórjuk a sajtokat, a szerecsendiót, a fehérborsot, a fahéjat és a sót. Továbbkeverjük szorgalmasan, s addig meg se álljunk a főzésével, míg sűrű krémet nem kapunk, ez kb. 15 percet vesz igénybe. (Csalhatunk: ha túl sűrű, tejet öntünk hozzá, ha túl híg lett, akkor még sajtot.)
  11. Összeállítás: Egy tepsibe kis-közepes méretű tepsibe (az enyém 35X20-as volt, egy kicsit keskenyebb, és kb 5 cm-rel rövidebb tepsiben lehet, hogy kicsit formásabb szeleteket kapunk) a következőképen rétegezünk: a tepsi alját kissé megolajozzuk, majd kirakjuk a krumplikarikákkal. Ráteszünk egy húsréteget, arra pedig a padlizsánkarikák következnek. Erre újból húsréteg jön, majd a tetején elosztjuk a sajtos besamelt. A legvégén pedig megkoronázzuk reszelt feta sajttal.
  12. Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük. Mikor kész, egy kissé hagyjuk meghűlni, hogy jobban szeletelhető legyen, és frissen sütött házi kenyérrel tálaljuk.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35X20X5 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 61 191
elküldve: 16
receptkönyvben: 1 042
elkészítve: 37/60
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

moussaka, padlizsános-burgonyás moussaka, melitzanes moussaka, görög rakott padlizsán, marhahúsos rakott padlizsán, besameles-húsos padlizsán

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

JudiN
JudiN Sun, 2015-03-22 21:39

Nagyon jó recept és finom az eredmény! A krumpli szerintem jól passzol (ha nem lett volna a receptben én tettem volna bele mindenképp, de szerencsére volt :) ).

Filamér
Filamér Sat, 2013-03-23 12:01

Itt élő, de századíziglen görög barátnőm családja szerint az a muszaka, amit a turista eszik Görögországban, nem azonos azzal, amit otthon a falusi családok készítenek :-) Állítólag autentikus muszaka - ami etalon - nincs is, mert tájegységenként variálják. Amit én kóstoltam (mennyei volt!) az közel így készült, azzal a nagyon jelentős eltéréssel, hogy a krumplit nem megfőzik mint a rakott krumplinkba, hanem nyersen karikára vágják, és ahogy a padlizsánkarikákat is, kevés olajon átsütik. Szó nincs rá, hogy mennyire finom! A dédmama szerint, aki egy görög faluban nőtt fel, vendéglős családban, a muszaka a világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb étele :-)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2013-03-24 02:11

Kedves Filamér! :)
Köszönöm, hogy megosztottad tapasztalatod, én is így gondolom pont! :) Ráadásul igazán szívesen eszem a különböző változatokat is...:))))
A legjobbakat: Mrs Smith :)

aszfaltvirág
aszfaltvirág Mon, 2012-06-18 10:25

Eredeti moussaka, ahogy a görögök készítik
(aki krumplit tesz bele, azért teszi, mert a krumpli olcsóbb mint a padlizsán)

Hozzávalók :
4 közepes nagyságú padlizsán
2 kk só

A húshoz :
1 vörös hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek olaj + 1 dl olaj
400 gram darált hús (eredetileg bárány)
1 üveg sürített paradicsom (lehetöleg paradicsomdarabokkal)
1 ek apróra vágott petrezselyemzöldje
2 csipet örölt fahéj
2 csipet cukor (kihagyható)
1 kk só

A sajtmártáshoz :
5 dl tej
2½ ek liszt
2 ek vaj vagy margarin
1 tojás
2 + 2 dl reszelt sajt
só, bors izlés szerint
2 csipet örölt szerecsendió

Elkészítés :
Vágd le a padlizsán töveit és szeleteld fel 1 centi vastag szeletekre hámozás nélkül.
Rakd a szeleteket egy szüröbe, sózd meg és hagyd állni 60 percig.

Hámozd meg és aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát és pirítsd meg kicsit az olajon. Add hozzá a darált húst és pirítsd amig a hús elveszíti a színét. Add hozzá a paradicsomot, a petrezselyemzöldet, a fahéjat és a füszereket és fözd lassú tüzön 15 percig. Kavargasd meg néha. Vedd le a tüzröl.

Keverd össze a lisztet a vajjal, forrósítsd fel, add hozzá a tejet forrald fel és fözd 3 - 4 percig. Vedd le a tüzröl és keverd bele a tojást és a 2 dl reszelt sajtot. Tedd félre.

Kapcsold a sütöt 175 fokra

Nyomkodd ki a padlizsánszeleteket, töröld meg öket és süsd meg öket hirtelen olajban.

Kenj ki egy tüzálló tálat és rakj bele egy sor padlizsánt. Fedd be vékonyan darált hússal, rakj rá újra egy sor padlizsánt, megint darált húst és a tetejére egy sor padlizsánt. Öntsd rá a mártást, szórd meg reszelt sajttal és szerecsendióval és süsd 45 percig.

Ezt legelöször Athénban ettem egy étteremben 30 évvel ezelött és el is kértem a receptet. Azóta is így csinálom, habár másképp készítettet is ettem. Tzatziki vagy saláta illik hozzá.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2012-06-18 22:50

Kedves aszfaltvirág!

Több helyen ettünk muszakát Görögországban. A moussaka - szimplán annyit jelent, hogy rakottas...lehet sütőtökkel, cukkinivel is készíteni. Több helyen krumpli is volt benne. Nem azért mert olcsóbb, hanem egész egyszerűen azért mert ez is egy változat. Nincs olyan hogy az eredeti csakis az egyetlen és minden más elfogadhatatlan. Ha gondolod, regisztrálj, és rakd fel a te változatodat is. A legjobbakat, sok sikert! Mrs Smith

evacili
evacili Mon, 2012-04-16 14:21

Tetszik a recept, még soha nem csináltam. Egy kérdés: A padlizsánt nem kell meghámozni? Lila héjával együtt kell felkarikázni? A választ köszönve, üdv: Cili

Kiruna
Kiruna Fri, 2011-12-16 13:39

Kedves Mr and Mrs Smith! Csak röviden, fenomenális!
Időigényes, edénykoszolós, de hála a mosogatógépnek ez sem probléma :-)
Egyszerűen isteni a recept.
Marhahúsom nem volt, malacból lett, és fehérbor helyett vörös ment bele, de így is tökéletes lett. Köszönjük!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2012-04-23 23:37

Kedves Kiruna! Örülök, hogy nem kellett megbánnod a visszamaradt mosatlan edényhalmot...:DDDD Köszönöm a visszajelzésedet! A legjobbakat: Mrs Smith

Polacsek Tímea
Timi / Polacsek Tímea Thu, 2011-10-20 20:39

Sziasztok!
Én is szoktam csinálni, de az én receptem szerint a padlizsánt meg kell forgatni lisztben és úgy olajon megsütni. A darált húshoz csak bors és só megy mint fűszer, hagyma ugyan úgy, de nem fehér hanem vörös bor és nem paradicsompüré hanem egy vagy két friss paradicsom felkockázva. A krumpli nyersen kerül a tepsi aljára. A besamelben pedig nincs sajt. Lehet hogy ezt a receptet is kipróbálom, mert most vásároltam be padlizsánból, mert kedvenc piacomon, most nagyon olcsó! Köszönjük a receptet! Timi

illesera
illesera Sun, 2011-09-11 21:11

Tökéletes recept, nagyon finom étel !!! köszönet érte ! :)
Era

dorka84
Dóri / dorka84 Thu, 2011-09-01 15:07

Kedves Mrs Smith ! Köszönet a reciért, ez valami mennyei lett ! Ma ez volt az ebéd és még életemben nem ettem ilyen finomat ! Az ilyen élményekért éri meg az oldalon regisztrálni és recepteket megosztani, na és a pozitív hozzászólások miatt is ! Még egyszer köszönöm : Dóri

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2011-09-01 15:11

Kedves dorka! Nagyon köszönjük a dícséretet! Az ilyen élményekért megéri ideírogatni, receptet beküldeni...:DD tényleg, nem viccelek!igazán jólesett! Örülök annak is igazán, hogy ízlett a muszaka! A legjobbat : Mrs Smith

kicsivik
kicsivik / kicsivik Thu, 2011-05-19 20:37

Igen-igen, Kedves Szurosp, majdhogynem gasztroturizmusba csaptunk át... Volt ott óriás fekete olívabogyó, polip töltve-rántva, tintahalból leves, mythos sör és finom borok, kaviárkrém és fetasajt, méztől, cukros sziruptól tocsogó nyalánkságok... Már a második nap reggelén kiszúrtunk egy tenyeres-talpas ürgét a belvárosban, pici puttonyos kocsija hátuljából árulta a reggeli halászatból nyakán maradt tenger gyümölcseit. Majdnem vettünk egy kisebb tintahalat, de még idejében megtudakoltuk a görög családba férjhez menő magyar idegenvezető hölgytől, hogy nem olyan egyszerű ám a dolog: jól oda kell csapni valami keményhez a méreganyagok miatt, aztán valami egész bizarr módon kiszedni a szemét, a többszöri főzésről ecetes vízben már ne is beszéljünk, nehogy rágós maradjon. Ezért inkább halat vettünk az öregtől, szépen megpucolta őket. A másik fantasztikus élmény egy fügefához kötődik, amit egy szomszédos településen fedeztünk fel. Rengeteg füge volt alatta, és a fán is, teleszedtük a hátizsákjainkat a zamatos gyümikkel, még 3-4 nap múlva is azt csipegettük reggeli joghurthoz, napközben, ebéd után desszertként a baklava mellé. Az volt a legcsodásabb, hogy végig tudtuk kóstolni a fügét mindegyik érettségi állapotában. Jaj, de visszamennék!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2011-05-19 23:01

:))Jaj a szép emlékek...Egy pici faluban ültünk egy kafenionban a sarkon - szó szerint, a kávézó az utcasarkon volt, de olyan furán, hogy valahogy az út felett, és jött a halárus, és kiabálta fresko pszari....Mi meg csak néztünk, mert olyan másik világ volt az egész, egy eldugott kis falu a hegyen, Krétán, egy kis butikszerű bolttal, és megkérdezik amikor kártyával akarsz fizetni, hogy Visa vagy Eurocard...:DDD Imádtunk így csak ücsörögni, és figyelni, hogyan zajlik az élet, s mindig odajött valaki megkérdezni, honnan jöttünk, kik vagyunk stb...Nagyon szerettem! Ilyenkor már el kezd égni a talpam alatt a talaj, hogy de jó lenne elmenni megint... szinte honvágyam van oda, pedig nincs görög felmenőm...:DDD

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sun, 2011-05-15 06:37

Kedves Szurosp!
Egyszerűen hibátlan! Tavaly egy hetet töltöttünk Görögországban, imádtunk ott lenni, és igyekeztünk végigkóstolni mindenféle görög ételspecialitást. Már az előkészülődésnél "nosztalgikus" hangulatom támadt, el is pepecseltem a főzéssel, mosogatással és romeltakarítással majd 3 órát a konyhában, de nem bántam, mert a végeredmény magáért beszél. Egyedül a fűszerezésen változtattam, mivel volt egy pici zacskó fűszermixem kifejezetten muszaka készítéséhez (még a nyaralásból), de beleszagolva hiányoltam belőle a fahéjat, így azt még tettem hozzá. Köszönet a fenséges lakomáért és az emlékek felidézéséért!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2011-05-19 18:28

Kedves kicsivik! Igen-igen, látom Ti is elkaptátok azt a fonalat, amiért az ember imád a görögöknél nyaralni...:DDD Megmondom őszintén, vagyok olyan ütődött, hogy a főzés-sütés közben még görög zenét is képes vagyok felrakni....:DDD Ráadásul a görögök nagyon szeretik, ha az ember igazán érdeklődik az ételeik felől, s még esetleg néhány étel nevét is megtanulod az alapokon kívül... Akkor mindent eléd tálalnak!:)) Én is mire észbekaptam, Mr Smith már a konyhában volt, és a szakács mutogatta neki, mit hogy kell csinálni...:DDD Nagyon örülök, hogy megközelítettük a kintit a receptünkkel, és igazán köszönjük a visszajelzést! a legjobbakat: Mrs Smith

davila
davila Thu, 2010-10-07 18:56

Jelentem, a muszaka kedd este elkészült, kisebb eltérésekkel, de hálás köszönet érte ettől függetlenül, mert isteni volt! Egy dolog zavart benne (kicsit rosszul is lettem vacsi után emiatt :O), nagyon felszívták a padlizsánkarikák a serpenyőben való sütés közben az olajat, ez főleg akkor látszott, mikor nem csekély zsíradék vigyorgott a kész muszakáról rám :( Talán legközelebb sütőben fogom elősütni a padilzsánt...
(a török változat ügyében intézkedem :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-10-07 21:00

Kedves Davila! Örülök neki, hogy ilyen pozitívan nyilatkozol a receptről, annak ellenére, hogy a padlizsán kissé olajos lett. Azt lenne érdemes visszaellenőrizni, hogy a serpenyőben hogyan sütötted a tojásgyümölcsöket. Egy-két kanál olívaolaj elég egy nagyobb lapos serpenyőbe, éppen csak szétmaszatolni az olajat az alján, és úgy sütni a padlizsánkarikákat, majd rögtön papírtörlöre rakni, hogy szívja le róla a felesleget. Majd a következő adag padlizsán előtt, ha elfogy az olaj, akor tenni újból. Éppen most olvastam vissza a receptet, és meg kell mondjam, ennél a pontnál igen hanyag voltam, nem részleteztem, ezért elnézést kérek, mert így gondot okoztam Neked. Mindjárt pótolom a hiányosságomat! Mindenesetre remélem nem ment el a kedved, és máskor is elkészíted majd! A legjobbakat: Mrs Smith

davila
davila Mon, 2010-10-04 16:08

Üdv Mr és Mrs Smith!

Párom néhány hete kitalálta, h. amint lesz egy ráérős, szabad esténk, készítsek neki muszakát. Egy emlék idéződött fel benne, jelesül kb egy éve már készítettem egyfajta muszakát, de a receptre persze nem emlékszem. Lehet buta a kérdés: van a törököknél is ugyanezen a néven étel? Mert nekem vmi olyasmi dereng, h. török muszakát készítettem :O (és római kömény egész biztosan volt benne)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-10-04 16:17

Kedves Davila! Nem, nem buta a kérdés, igen, van török muszaka is. Biztos, hogy eltér kissé a görögtől fűszerezésében. Teljesen lehetséges, hogy római kömény volt benne, azon sem ccsodálkoznék, ha egy kicsit csípős lenne. Sajnos azonban eredeti, igazi törökös ízesítésű receptet nem tudok. Ez a mi változatunk görög, és nagyon finom. ÁM! Javaslom, tegyétek fel Elifnek http://www.nosalty.hu/tekten_elif_szakacs_17993 ezt a kérést, ő a török szekciósunk, :) és nagyon remélem, hogy rárepül a témára...:DDDEngem is izgatna a téma, szerintem lennénk vele így egy páran! A legjobbakat: Mrs Smith

serci
Serci / serci Mon, 2010-10-04 12:11

Én a padlizsánkarikákat tepsiben sütöm a sütőben, úgy jobban el lehet férni a többi edénnyel. Kettesben csináljuk az asszonnyal,mert egy embernek elég sok vele a macera!

Finimini
Finimini / Finimini Thu, 2016-07-28 19:05

Itt van a megoldás! Köszönjük Sercinek! Az előkészített padlizsán karikákat vékonyan olajjal lekenni, sütőben megsütni. Szuper! :D

egelkatalin
egelkatalin / egelkatalin Mon, 2010-09-20 14:07

Kedves Mrs. Smith!
Nagyon tetszik a recept, de van egy nagyon banális kérdésem: a padlizsánkarikákat olajon sütöd? Vagy valami teflon serpenyőben olaj nélkül pirítod? Mert a padlizsán nekem mindig nagyon megszívja magát olajjal...
Köszönöm!
Kati

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-09-20 15:23

Kedves Egel Katalin! Igen, olívaolajon sütöm, pár kanál megy a teflonserpenyőbe, és amikor elfogy, pótolom. Valóban egy kicsit hajlamos arra, hogy megszívja magát, de sütés után papírtörlőre rakom, az egy kicsit felitat belőle, és a tepsiben mikor az egészet összeállítom, nem kell túl sokat alárakni, mert a padlizsánból is sül ki. Az egész végeredmény nem ad túl olajos ételt. Bátran próbáld ki! :)) A legjobbakat: Mrs Smith

egelkatalin
egelkatalin / egelkatalin Mon, 2010-09-20 15:55

Nagyon köszi a gyors választ! Ma este ez lesz a vacsi. Kíváncsi vagyok, kis családom mit szól majd hozzá...
Én már nagyon vágyom Görögországba, ezért a receptválasztás.
Üdv,
Kati

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-09-20 16:00

Én is kíváncsi leszek, hogy ízlett!:)) Azt hiszem rokonlelkek vagyunk akkor Görögországot illetően...:DD Üdv: Mrs Smith

egelkatalin
egelkatalin / egelkatalin Tue, 2010-09-21 08:55

Szia!
A vacsi nagyon finom lett, bár a gyerekeim (1 és 3 évesek) köszönték, nem kértek belőle. De a férjemnek nagyon ízlett, csinálhatok máskor is! :-)
Üdv,
Kati

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-09-21 12:54

Ennek igazán örülök kedves Egel Katalin! A gyerekeknél ne csodálkozz, az enyém is így volt eleinte, de mára már egészen megszokta a különlegesebb ízeket, fűszereket, mert sose erőltettem neki, csak mindig annyit kértem, hogy kóstolja meg, és ha nem ízlik, félreteszem, ha ízlik, egyen. Majd idővel mindig több és többféle kaját evett meg. A legjobbakat: Mrs Smith

Gyermely2009
Gyermely2009 Sat, 2010-09-04 21:34

Kedves Mrs.Smith! Köszönöm gyors válaszodat! Igazad van, a fahéj nálam gyümölcslevesek, almás ételek, sütemények, finom forralt borok fűszere. Környékünkön a bárányhús nehezen szerezhető be, de jó kis marhahússal ki fogom próbálni a receptedet, és igérem beszámolok az eredményről.Ismételten köszönöm a segítségedet!! üdv.:Éva

Gyermely2009
Gyermely2009 Sat, 2010-09-04 09:07

Kedves Mr.és Mrs.Smith!Olvastam a receptedet hozzávalóit és beindult az a bizonyos pavlovi reflex....Kicsit elakadtam a fahéjnál...Nem voltam még Görögországban így nem kóstolhattam a fenti ételt, nyugtassatok meg, hogy a fahéj nem fog kiérződni, csupán az összhatás lesz igazi.Nem mintha a fahéjjal gondom lenne, de eddig húsos ételhez még nem használtam.Válaszodat előre is köszönöm! Üdv.Éva

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-09-04 11:12

:)))Kedves Gyermely2009! Megnyugtatlak, a fahéj csak annyira érződik, hogy teljesebb legyen az ízek összhatása. A fahéj önmagában nem édes hanem kissé csípős fűszer. Az illata, és a nálunk bevezetett használata - édességekhez pl. teszi azt, hogy az emberek az édes ízzel kötik össze a tudatukban. De tudod, érdemes néha egy kicsit félreraknunk ezt az előítéletet, csak jól járunk!:))) Ha esetleg bárányhússal tudod elkészíteni, akkor meg szinte kötelező a használata!:)) Nyugodtan készítsd el, szerintem nem fogod megbánni! Utána várom kíváncsian a véleményed! A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-08-15 22:26

Kedves Illés Era! No, itt valóban lebuktam, bevallom...:)) Ugyanis egyik éjszaka töltöttem fel a rceptet, amikor a család már aludt, s nem akartam csörömpölni a méricskéléssel, később meg a lustaságom legyőzött...:)) Bocsánat, most már le is ellenőriztem a tepsit utólag, én 35X20-as tepsit használtam, s a képen látható eredményt kaptam. Szerintem egy kicsit kisebb tepsivel lehet, hogy formásabb szeleteket kapunk, gondolok itt 5 cm-rel rövidebb, és kicsit keskenyebb tepsire. Ki is javítom mindjárt a receptben is! Még egyszer elnézést! A legjobbakat: Mrs Smith

illesera
illesera Mon, 2010-08-16 21:29

Kedves Mrs Smith!
Köszönöm szépen az infót! Nagyon tetszik a recepted, meg szeretném sütnI,és gondoltam, ha túl nagy tepsibe rakom, akkor kiszárad, ha meg túl kicsibe, akkor meg nem sül át rendesen! De így már mindent tudok, most már aztán bátran nekifoghatok! :)))
p.s.
ettem már elég sok helyen musakát, de valahogy íztelenek voltak, ( én még sosem készítettem), viszont a te recepted annyira jól fűszerezettnek tűnik, hogy szerintem ez lesz az igazi!
Mégegyszer köszi szépen !
üdv
era

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-08-16 23:22

No kedves Era, ez remélem elnyeri a tetszésed, majd kíváncsi leszek rá!:) Amikor sül, már érezni fogod az illatokból, hogy kellemes lesz.... Amúgy, ha teheted, szerezz be igazi fahéjat az Ázsia Bt-ből, mert annak z íze és illata sokkal kellemesebb a húsokhoz, mint amit a boltban lehet kapni fahéjként, de amúgy kasszia. Azzal sem lesz rossz a recept, volt már nem egyszer, hogy azzal készítettem, de fahéjjal még egy árnyalattal finomabb. Ennek a receptnek a storyjában leírom a különbséget: http://www.nosalty.hu/lucknow-i_baranykormapilaf_recept_13945 A legjobbakat: Mrs Smith

iceflower
iceflower / iceflower Sun, 2010-08-15 20:32

Én is ugyanígy készítem, és nagyon szeretjük!
Egyszer egy tv műsorból jegyzeteltem fel a receptet, ami ugyanígy hangzott, és egy görög hölgy készítette.
Köszi, hogy leírtad! :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-08-15 22:21

Kedves iceflower! Igyekeztünk minél autentikusabban elkészíteni, s ebben görög származású ismerőseink véleményét is kikértük, a szakácskönyvek tanulmányozása mellett. Végül ugyan kissé saját ízlésre formáltuk, de ez még kereten belül van!:)) Lehet bárányhússal is készíteni, vagy egy rész bárány a többi marha, s ebben az esetben egy kis római köményt is elvisel örömmel. Mi általában a feltöltött recept szerint sütjük. Örülök, hogy tetszik! Üdv: Mrs Smith

622
padlizsán 3 db
burgonya 50 dkg
darált marhahús 70 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
paradicsom 50 dkg
fehérbor 1.5 dl
sűrített paradicsom 10 ek
kockacukor 3 db
fahéjrúd 0.5 db
babérlevél 1 db
oregánó 1 kk
0 ízlés szerint
négyszínű bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 1 csokor
vaj 6 dkg
finomliszt 3 evőkanál
tej 7 dl
pecorino sajt 7 dkg
parmezán sajt 7 dkg
szerecsendió 0.25 kk
fahéj 0.25 kk
fehér bors 0.25 kk
2 kk
feta sajt 7 dkg