r
Nosalty Logó

Muszaka 3. - padlizsános

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
klaukara
Muszaka 3. - padlizsános
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 707 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2829 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 98 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    21 g

Zsír

  • Összesen
    57.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    568.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    307 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    576.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    111 micro
  • β-karotin
    644 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    4011 micro
  • Lut-zea
    402 micro
Összesen 707 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    84.1 g

Zsír

  • Összesen
    228.7 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    71 g
  • Koleszterin
    249 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2273.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    298 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    360 mg
  • Foszfor
    1226 mg
  • Nátrium
    297 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.5 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

VÍZ

  • Összesen
    2306.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    434 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    79 mg
  • C vitamin:
    240 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    111 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    444 micro
  • Kolin:
    375 mg
  • Retinol - A vitamin:
    203 micro
  • α-karotin
    444 micro
  • β-karotin
    2576 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    16045 micro
  • Lut-zea
    1607 micro
Összesen 2829 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    78.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    89 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    553 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 98 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A padlizsánok két végét levágjuk, csíkosra meghámozzuk,ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és fél órára sós, citromos vízbe tesszük.
  2. A vajban megpirítjuk a fokhagymát, a vöröshagymát és a felkarikázott paprikát, majd hozzáadjuk a darált húst, és kb. 15 percig pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a felkockázott paradicsomot, felöntjük 3 pohár vízzel, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, szegfűborssal, és további kb. 10 percig főzzük.
  4. A padlizsánokat amennyire tudjuk, kinyomkodjuk és napraforgóolajban barnára sütjük, majd leitatjuk róluk az olajat. Sütés közben sózzuk a padlizsánszeleteket!
  5. Egy tűzálló tálban egy sorban letesszük a padlizsánok felét, ráöntjük a húsos szót, majd a tetejükre a padlizsánok másik részét. A padlizsánok tetejére tesszük a karikára vágott paradicsomokat, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 32
  • Össznézettség: 40937
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 19.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Muszaka 3. - padlizsános
klaukara 27 recept

Kínáljunk hozzá natúr joghurtot vagy uborkás joghurtot, mivel elég fűszeres. A padlizsánokat sütőben, kis olajjal is megsüthetjük, így egészségesebb. Kb. 25 perc alatt 180 fokon légkeveréses sütőben elég elősütni.

Hozzászólások

P.

A muszaka eleve padlizsánnal készül. Miért a megkülönböztet? név, hogy "padlizsános"? Nem értem. Ha nem lenne benne padlizsán, nem is muszaka lenne.

klaukara

Tudomásom szerint a muszakka eredetileg arab eredet? szó, nem görög, és vagy padlizsán, vagy burgonya / cukkini / sárgarépa található benne. A szerb és a bolgár recept inkább burgonyát használ a padlizsán helyett. Az arabok el?ételként fogyasztják. Az én receptem a török variáció, besamel és reszelt sajt nélkül, amit itt rizzsel és reszelt uborkás, mentás, olívaolajos, joghurttal, f?ételként fogyasztanak.

P.

Sok dolgot megtudtam most, nagyon szépen köszönöm a választ! :-) Eszter

Törölt felhasználó

Görögökt?l kaptam az eredeti muszaka receptet. (Épp tegnap csináltam vacsoa vendégeimnek,.) Annyit tennék hozzá: krumplit f?zök hajában, felszeletelem (lehet sütni, de akkor sokkal nehezebb lesz). A darált húshoz karamellizálok 2 db kockacukrot, felöntöm száraz vörösborral 1-2 dl). A görögök úgy készítenek besamellt, mint mi magyarok rántást. A besamellhez adok Parmezán sajtot. A darált húst szaját kútf?m alapján oreganoval és majorannával f?szerezem). Tgnap annyit újítottam, hogy cukkinit sütöttem a padlizsán mellé, és meglep?dve tapasztaltam, mennyivel kevesebb zsiradékot szív be az utóbbi a padlizsánnal szemben.)

Törölt felhasználó

Elnézést a sajtóhibákért, nem vettem észre. Egy régi, lassú gépr?l írtam!

klaukara

Nagyon szívesen, bármikor :)

Törölt felhasználó

Csak érdekességképpen: Nem vennék mérget rá, de ha jól tudom a muszaka - rakottast, rakott ételt jelent, s ez készülhet sok mindenb?l. Hátha lesz majd valaki, aki pontosan tudja! Láttam én ezt süt?tökkel is készíteni a padlizsán helyett. (igaz az nekem nem jött be...:))) Ez annál inkább! A legjobbakat: Mrs Smith

klaukara

Próbáltam utánanézni, de nem igazán találtam semmit a pontos jelentésével kapcsolatban :( Mindenhol csak a recepteket magyarázzák.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek