Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hátszínpecsenye örmény módra

Hátszínpecsenye örmény módra
Hátszínpecsenye örmény módra
130 perc / előkészület: 20 perc főzés: 100 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Búcsúvacsorát tartottunk. Indulok vissza Albionba, vár az egyetem, el kellett köszönnöm a szüleimtől és Pesttől. Az utolsó napokban nagyon rámjött az izgalom, meg előre a honvágy is, persze, ez most a leginkább meghatározó. De az elkövetkező hónapokra nézve az sem elhanyagolható változás, hogy "menzás" leszek. A mindennapi főzés hiányozni fog, remélem, azért néha feltűnök majd itt nemcsak olvasóként! Addig is fogadjátok ezt a receptet - feltétlenül csak átmeneti! - búcsúként ti is, régóta készültem az elkészítésére, a kóstolás után pedig kiderült: megérdemelte a megelőlegezett bizalmat.
Lajos Mari 99 húsételes könyve a forrás. Nézegettem jópár hete, rögtön megakadt a szemem az örmény szón. Akkor kezdtem neki Werfel A Musza Dag negyven napja című regényének, 1957-es magyar kiadás, a nagyszüleim hagyatéka. Édesanyám mindig sokat emlegette, mindenképp el kell olvasni, méltó emléket állít a '15-ös örmény népirtásnak. Tudtam már egyet s mást az örményekről, gyönyörű, őskeresztény templomaikról és hányatott sorsukról is, de a könyv nyomán különösen is elkezdett érdekelni ez a nép. Töltöttem már fel örmény receptet (a hasonlóan édes-sós keveredésű mazsolás répasalátát), de mindenképp ki akartam próbálni ezt a másik hasonló ízvilágút is. Így lett belőle búcsúvacsora. Remélem, hamarosan visszatérek! :)

hozzávalók / 4 adag

A húshoz

A mártáshoz

ajánlat

Nálunk krumplipüré.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a mártást. Ehhez először felaprózott csontot veszünk (én kaptam marhacsontot, a hentessel felvágattam), jól megmossuk és szilánkjait eltávolítjuk.
  2. A zöldséget megtisztítjuk, karikára, illetve vékony szeletekre vágjuk. Az almát és a hagymát is hámozzuk, karikázzuk.
  3. Kevés forró olajon megforgatjuk a csontot, hozzáadjuk a zöldséget, az almát, a hagymát, a paradicsompürét és a cukrot, és az egészet erős tűzön, állandó keverés mellett hirtelen megpirítjuk.
  4. Hozzáadjuk a citromhéjat, tárkonyt, babért, mustárt, fokhagymát. Megszórjuk a liszttel, végül belekeverjük a lekvárt és a vörösbort is. Sózzuk, szükség esetén vízzel vagy borral higíthatjuk.
  5. A mártást néha megkeverve, lassú tűzön 1-1,5 órán át főzzük, míg minden íz össze nem oldódott.
  6. Ezután leszűrjük vagy a csontok és a babérlevél eltávolítása után összeturmixoljuk. (Ez esetben nem lesz olyan szép és krémes, viszont extra ízekkel gazdagodik.)
  7. A megmosott, kivert és sóval megszórt hússzeleteket forró olajban kisütjük. Tálra helyezve, a mártással leöntve tálaljuk. A maradék mártást külön csészében szervírozzuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 406
elküldve: 1
receptkönyvben: 84
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
konyha: török
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

örmény hátszínpecsenye, steak zöldséges-lekváros szósszal, pikáns szószos steak, hátszínszeletek gyümölcsös-zöldséges mártással, tárkonyos-gyümölcsös hátszín

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2010-10-06 11:16

Kedves Durcsó, hát ez gyönyörű és biztos nagyon finom. Ügyes vagy, hogy elkészítetted. Vigyázz magadra és minden jót Neked! Üdv.Edit.

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-10-05 20:45

Ne tessék ám eltűnni majd. Mi itt leszünk és várunk.
Érezd jól magad és vigyázz magadra!
Puszi!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-10-05 20:08

Azt a könyvet én is nagyon szeretem! És a koliért meg nagyon irigyellek!:)
Ügyesen, drukkolok, de biztos minden rendben fog menni. :)
Ja, és gyönyörű a kép, meg a szószos edény is :)
Puszi:
Nóra

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2010-10-06 12:48

:) A képpel sokat szenvedtem, igazából ez nem egy fotózható kaja. A szósz maga (miután turmixoltam, nem pedig leszűrtem) elég.. csúnya :) Úgyhogy inkább a zsolnait helyeztem középpontba :) köszi, puszi!

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2010-10-05 17:05

Minden jót neked kislány, vigyázz magadra, és sok sikert! Hiányozni fogsz, azért időnként jelentkezz, hogy tudjuk mi van veled. Puszillak. Zsóka néni.
Ezt a mártást ünnepi alkalomra elmentem!

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2010-10-05 17:28

Drága Zsóka néni, köszönöm szépen, igyekszem nagyon! Egyelőre minden nagyon jónak tűnik itt :) Puszi, Borcsa

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-10-05 15:26

Hűha! Ez igen! Reméljük, azért nem kell sokáig nélkülöznünk a fincsi receptjeidet! Várunk mihamarabb vissza!!! Az örmény nép igen érdekes. Legrégebbi keresztény ország. Pedig nem nyugaton van... Nagyon izgalmas ízvilágú ez a mártás, amit felraktál, köszönjük!:)) Pusz: Mrs Smith

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2010-10-05 17:27

Nagyon szívesen, a Sotom ayam Jawát elnézve bejönnek nektek ezek a furcsaságok, ajánlom :) Legkésőbb karácsonykor visszatérek (az oxfordi családomtól kaptam egy hatalmas, gyönyörű francia szakácskönyvet, alig várom, hogy használhassam)! Egyébként meglepő módon itt is finom a kaja, hallottam, hogy a mi college-unknak a legjobb a konyhája, de nem hittem, hogy ennyire :) puszi, durcs

1162
marha hátszín 70 dkg
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 dl
marhacsont 300 g
sárgarépa 75 g
fehérrépa 75 g
karalábé 25 g
zeller 25 g
vöröshagyma 5 dkg
alma 1 db
sűrített paradicsom 5 dkg
cukor 2 dkg
citromhéj 1 db
tárkony 5 dkg
babérlevél 2 db
mustár 5 dkg
fokhagyma 1 gerezd
finomliszt 5 dkg
áfonyadzsem 25 ek
száraz vörösbor 3 dl
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek