Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehérboros erdélyi csorba csirkemájas húsgombóccal

Fehérboros erdélyi csorba csirkemájas húsgombóccal
Fehérboros erdélyi csorba csirkemájas húsgombóccal
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemrég egy kedves blogtárs - Jánossy Aliz - írt egy blogbejegyzést a csorbáról. Bár apám Erdélyben született, jómagam csak átutazóban voltam Erdélyben, amikor a bolgár tengerpartra mentünk nyaralni, így nem nagyon ismerem az erdélyi konyhát. Ez a bejegyzés azonban felkeltette az érdeklődésemet. Köztudott rólam, hogy előszeretettel használok bort az ételekben. Érdeklődtem, de nem találtam ilyen receptet. Még egy csavart vittem az ételbe, csirkemájat is tettem a húsgombócba. Az erdélyi változatot választottam, s savanyított káposztával és citromlével készült az étel. No, és rengeteg zöldséggel és zöldfűszerrel. Miután nem tudtam friss lestyánt sehol sem beszerezni, a szárított változatot használtam. De tettem bele kaprot és petrezselyemzöldet is. Fantasztikus élmény volt. Remélem ízleni fog nektek is, ha kipróbáljátok. Annyira tartalmas, hogy akár egytálnak is megteszi.

hozzávalók / 6 adag

Leves

Húsgómboc

Szólj hozzá!

elkészítés

Leves

  1. A húsos csontot bő 1 liter vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk.
  2. Közben megpucoljuk, s felvágjuk a zöldségeket. A csontokat kb. 90 percig gyöngyözően főzzük. A habot eltávolítjuk. (Bár szerintem pont a habban van a húslé ereje.)
  3. A csontokat kivesszük, a húst lefarigcsáljuk róla, aprítjuk, egy keverőtálba tesszük. A csontokat eldobjuk.
  4. A májat szintén aprítjuk, majd beletesszük a zöldségeket és a káposztát a levesbe, fűszerezzük, tovább főzzük.
  5. Közben elkészítjük a gombócokat a főtt húsból, a csirkemájból, az újhagymából, petrezselyemből, a rizsből, a tojásból és a lisztből, fokhagymával és fűszerekkel, és a leves tetejére tesszük.
  6. Amikor már puhák a zöldségek, és a gombócok is megfőttek, hozzáadjuk a káposztalevet, a bort, facsarunk bele citromot, s szórunk rá még lestyánt.
  7. Lehet tálalni. Aki akar, kanalazhat rá még tejfölt.

Gombóc

  1. A gombóc összetevőt összekeverjük, majd vizes kézzel gombócot formázunk. 7 db lett.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 870
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Hobbychef

Mióta szakács: 2013.06.27.
738 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csorba májas gombóccal, fehérboros csorba, erdélyi csorba másképp

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

275
marhacsont 70 dkg
víz 1 l
0 ízlés szerint
fekete bors 1 kávéskanál
fekete bors 1 teáskanál
vöröshagyma 1 db
újhagyma 1 db
medvehagyma 0.5 csokor
snidling 6 szál
sárgarépa 1 nagy db
fehérrépa 1 db
zeller 1 kis db
karalábé 1 db
kelbimbó 5 db
kelkáposzta levél 6 közepes db
csiperkegomba 5 közepes db
petrezselyem 0.5 csokor
paprika 1 db
hegyes erős paprika 1 db
chili 2 db
paradicsom 1 db
kapor 1 csokor
csípős fűszerpaprika 1 teáskanál
savanyú káposzta 15 dkg
savanyú káposzta leve 1 dl
citromlé 0.5 citromból nyert
fehérbor 1 dl
lestyán 1 ek
csirkemáj 10 dkg
marhahús 25 dkg
újhagyma 1 db
petrezselyem 0.5 csokor
rizs 5 dkg
tojás 2 db
finomliszt 1 púpozott ek
fokhagyma 1 gerezd
0 ízlés szerint
fekete bors 1 kávéskanál
csípős fűszerpaprika 1 teáskanál