r
Nosalty Logó

Sonkaléleves medvehagymás maceszgombóccal

Lakos Benedek
Sonkaléből és zöldségekből főzött leves medvehagymás maceszgombóccal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A leveshez

A maceszgombóchoz

230
Kalória
8.1g
Fehérje
31g
Szénhidrát
7.8g
Zsír
100.6g
Víz
90g
Koleszterin
2.9g
Élelmi rost
4g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A maceszgombóchoz

Összesen 230 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A maceszgombóchoz

Összesen 1837 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A maceszgombóchoz

Összesen 64 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    502.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    346 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    100.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1480 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 230 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    64.4 g

Zsír

  • Összesen
    62.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4022.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    364 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    687 mg
  • Nátrium
    2764 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    247.9 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    804.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1502 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    157 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    215 micro
  • Kolin:
    623 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    11841 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1352 micro
Összesen 1837 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    138.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    27.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    170 micro
  • β-karotin
    407 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 64 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. A hagymát megpucoljuk. A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. A sonkalevet feltesszük főni a zöldségekkel, sóval és borssal: ha felforrt, beletesszük a maceszgombócokat és mindent puhára főzünk.

A maceszgombóchoz

  1. A maceszt összetörjük egy konyharuhában, míg finom, de enyhén darabos állaga nem lesz. Elkeverjük a sóval, borssal és aprított medvehagymával.
  2. A száraz alaphoz adjuk a felvert tojásokat, olajat és szódavizet, majd egységes, nem túl ragacsos masszát keverünk. 30 percig pihentetjük, ez idő alatt jól megszívja magát.
  3. A pihentetett masszából vizes kézzel tetszőleges méretű gombócokat formázunk, majd a gyöngyöző levesbe engedjük őket. 30 perc alatt készre főzzük a levesben a gombócokat (mérettől függően).
  4. Tálalás előtt a levest leszűrjük, majd a tiszta levet a főtt zöldségekkel és egy-két gombóccal tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 40 p

Persze a húsvéti sonka maradék főzőlevéből isteni bableves, babfőzelék is készülhet, de ha egy fokkal egyszerűbb ételt főznénk belőle, válasszuk az alábbi receptet. Szerény zöldségekkel adhatunk gazdag aromát a füstös lének, amit medvehagymás maceszgombócok tesznek majd laktatóvá.

További receptek

Vaníliás almakrémleves

Attól még, hogy elmúlt a nyár, nem kell lemondanunk a gyümölcslevesekről. A téli időszakban is készíthetünk friss gyümölcsből, például almából, krémlevest, ami még zamatosabb ...

Nosalty

Szilvakrémleves

A nyári gyümölcsszezon egyik kedvenc receptje lett nálunk ez a selymes szilvakrémleves, aminek a karamellizált cukor és az earl grey ad különleges aromát. Gyorsan elkészíthető, aztán ...

Rosanics Petra

Almaleves

Ha szeretitek a gyümölcsből készült leveseket, akkor az őszi-téli időszak beköszöntével ez a tejszínes almaleves remek választás lehet, ha bő fél óra alatt készítenétek valami ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...