
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
A leveshez
A maceszgombóchoz
230
Kalória
8.1g
Fehérje
31g
Szénhidrátok
7.8g
Zsír
100.6g
Víz
90g
Koleszterin
2.9g
Rost
4g
Cukor
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 5% Zsír
A leveshez
-
188g sonkalé0 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
11g fehérrépa7 kcal
-
30g karalábé6 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A maceszgombóchoz
Összesen
230
kcal
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 5% Zsír
A leveshez
-
1500g sonkalé0 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A maceszgombóchoz
Összesen
1837
kcal
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 502.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 346 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 100.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 1480 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 169 micro
Összesen
230
kcal
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 64.4 g
Zsír
-
Összesen 62.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4022.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 364 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 122 mg
-
Foszfor 687 mg
-
Nátrium 2764 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 247.9 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 23 mg
Víz
-
Összesen 804.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1502 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 157 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 215 micro
-
Kolin: 623 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 11841 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1352 micro
Összesen
1837
kcal
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 138.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 24 mg
-
Nátrium 95 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 27.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 170 micro
-
β-karotin 407 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
64
kcal
Elkészítés
A leveshez
- A hagymát megpucoljuk. A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. A sonkalevet feltesszük főni a zöldségekkel, sóval és borssal: ha felforrt, beletesszük a maceszgombócokat és mindent puhára főzünk.
A maceszgombóchoz
- A maceszt összetörjük egy konyharuhában, míg finom, de enyhén darabos állaga nem lesz. Elkeverjük a sóval, borssal és aprított medvehagymával.
- A száraz alaphoz adjuk a felvert tojásokat, olajat és szódavizet, majd egységes, nem túl ragacsos masszát keverünk. 30 percig pihentetjük, ez idő alatt jól megszívja magát.
- A pihentetett masszából vizes kézzel tetszőleges méretű gombócokat formázunk, majd a gyöngyöző levesbe engedjük őket. 30 perc alatt készre főzzük a levesben a gombócokat (mérettől függően).
- Tálalás előtt a levest leszűrjük, majd a tiszta levet a főtt zöldségekkel és egy-két gombóccal tálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 perc
- Főzés ideje: 40 perc
Persze a húsvéti sonka maradék főzőlevéből isteni bableves, babfőzelék is készülhet, de ha egy fokkal egyszerűbb ételt főznénk belőle, válasszuk az alábbi receptet. Szerény zöldségekkel adhatunk gazdag aromát a füstös lének, amit medvehagymás maceszgombócok tesznek majd laktatóvá.