Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egészben sült pulyka - nem csak karácsonyra

Egészben sült pulyka - nem csak karácsonyra
Egészben sült pulyka - nem csak karácsonyra
270 perc / előkészület: 30 perc sütés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti recept Nigella Lawson könyvében olvasható, én azonban egy kicsit továbbgondoltam, amikor néhány éve rendhagyó karácsonyi vacsorát szerettem volna készíteni. A töltelék saját fejlesztés, de az eredeti - angol - alapokon nyugszik.

A hozzávalók és teendők hosszú listája ne tántorítson el senkit: az eredmény minden fáradtságot megér. Az áztató vízbe rakott rengeteg fűszer közül egy sem lesz domináns, a húsnak mégis gazdag, igazán fűszeres íze lesz. Ha nem spórolunk a locsolgatással, a jutalmunk szinte krémesre sült hús lesz.

A hozzávalók között van három olyan is, amin nem szabad spórolni, vagy kényelemből helyettesíteni őket. A libazsír azért fontos, mert magas hőmérsékleten sem ég meg, így ezzel biztonságosan locsolgathatunk. Juharszirupot már minden nagyobb hiper-szuperben kapunk, egy üveg legalább 4 pulyka sütéshez elegendő. Egész szelídgesztenye helyett nem szabad gesztenyemasszát használni, mert egyrészt azok gyakran cukrozottak, másrészt a töltelék kissé darabos állagához elengedhetetlen, hogy a gesztenyét mi magunk főzzük meg, és éppen csak egy kicsit nyomkodjuk szét.

hozzávalók / 10 adag

A pulyka áztatása

A pulyka sütése

A töltelék

ajánlat

Sütési idők:

2,25 kg - 1 és 1/2 óra

3,5 kg - 1 és 3/4 óra

4,5 kg - 2 óra

5,5 kg - 2 és 1/2 óra

6,75 kg - 2 és 3/4 óra

7,5 kg - 3 óra

9 kg - 3 és 1/2 óra

11,5 kg - 4 és 1/2 óra

Szólj hozzá!

elkészítés

A pulyka áztatása

  1. A sütés előtt másfél nappal lássunk hozzá az előkészületekhez (ha fagyasztott volt a madár, akkor csak teljesen kiolvadt pulykával dolgozzunk)! A pulykát mossuk meg, az esetleges tokokat távolítsuk el, a hasüreget tisztítsuk meg. Keressünk egy, a pulykánál nem sokkal nagyobb, lefedhető edényt (pl. egy lavórt).
  2. Forraljunk fel nagyjából egy liter vizet (nem kell kimérni!), majd a cukrot, a sót, a mézet és a juharszirupot oldjuk fel benne (vigyázzunk, mert könnyen kifut!). Öntsük az edényünkbe, adjuk hozzá a víz nagyobb részét (de nem mindet), tegyük bele az összes, ide vonatkozó hozzávalót, a narancsokat nyomjuk szét a vízben. Engedjük bele a pulykát, és öntsünk hozzá annyi vizet, hogy a madarat teljesen ellepje.
  3. Fedjük le, és hideg helyen hagyjuk úszkálni 24 órát. (Kertes ház teraszára csak akkor tegyük ki, ha tudjuk hogy cica, kutya, róka nem férhet hozzá.)

A pulyka sütése

  1. Amikor letelt a fürdési idő, vegyük ki a kádjából a madarat, és papírtörlővel törölgessük teljesen szárazra. Hagyjuk az állatot szobahőmérsékleten száradni-pihenni, legalább egy, de inkább két órát! Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.
  2. Kapcsoljuk be a sütőt, 200 °C-ra. Fontos lépés, mert a madár csak forró sütőbe kerülhet!
  3. A gesztenyéket az aljukon mélyen, kereszt alakban bevágjuk, leöblítjük, és egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi lobogva forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedve, közepes lángon, 5 percig főzzük. Leszűrjük, és azon nyomban - forrón nekilátunk megpucolni a gesztenyéket – a legjobb, ha több szorgos kéz segít ebben a fázisban, mert hidegen már nem nagyon akarnak megválni a héjuktól. Fontos, hogy ne csak a külső, hanem, a belső, puhább – világosabb barna héjat is lehúzzuk. A gesztenyéket visszatesszük a fazékba, és friss vizet engedünk rájuk. Fedő alatt, közepes lángon, kb. 20 perc alatt majdnem teljesen puhára főzzük őket, közben a friss petrezselymet finomra metéljük. Ha megpuhult, újra leszűrjük, és villával összetörjük, hozzákeverjük a petrezselymet. Tegyük egy nagy tálba, amelyben majd összekeverjük a töltelék minden alkotórészét.
  4. A hagymát és a szárzellert apróra, a gombát nagyobb darabokra vágjuk (ha kisebbek a gomba-fejek, elég, ha negyedbe daraboljuk őket). Kezdjük a dinsztelést a felkockázott szalonnával, ha megpirult, mehet rá a hagyma, ha üveges, jöhet a szárzeller. Ha puhult kicsit (nem szabad nagyon, mert nem marad íze), dobjuk rá a gombát. Fűszerezzük sóval (óvatosan, hiszen a szalonna is sós), borssal, kakukkfűvel, majorannával, rozmaringgal. Nem kell puhára párolni, ezért vizet semmiképpen se öntsünk alá, és lefedni sem kell. Ha elpárolgott alóla minden víz, mehet ez is a töltelékbe.
  5. A szikkadt kenyeret daráljuk morzsásra a robotgép késes részében, keverjük ezt is a töltelékhez. Fűszerezzük, adjuk hozzá a libazsírt, és dolgozzuk simára, majd tegyük félre. A gesztenye alapból kissé édeskés, de vigyázzunk, hogy ne sózzuk el!
  6. A pulyka bőrét nagyon óvatosan feszegessük fel a hátán, a hasán és a combok tövénél, vigyázva, hogy ne szakítsuk el (hosszú körmökkel nem lehet!). Tömködjünk egy kevés tölteléket a bőr alá, a bacon szeleteket igyekezzünk hosszában elrendezni a bőr alatt. Töltsük meg a hasüreget is a töltelékkel, de sehol nem szabad szorosra tömni, különben a bőr felreped, és kifolyik a töltelék! Hústűkkel zárjuk le a hasüreg mindkét felét. Hosszabb nyárstűkkel rögzítsük a szárnyakat és a lábvégeket a törzs-részhez. A láb végére csomagoljunk alufóliát. Tegyük a madarat egy lefedhető kacsa-sütő edénybe, hátával lefelé. A locsolgató szafthoz kis lángon olvasszuk össze a juharszirupot és a libazsírt, majd öntsük a madarunkra. Ha a hús valahol tepsi oldalához ér, tegyünk oda alufóliát, mert a bőr könnyen odasül! A kenyérszalonna szeleteket fektessük a madárra. Fedjük le, és mehet a sütőbe.
  7. Most van kb. ¾ órányi szabad-időnk. A pulyka súlyától függően számolt sütési idő [lásd az ajánlatnál] felénél levesszük a fedőt, és innentől 10 percenkét locsolgatunk (lehet kanállal is, de nagyon praktikus segítség az erre a célra fejlesztett hús locsoló kis eszköz). Rendkívül macerás és nem annyira frizura barát, de ha ezt a részét elblicceljük, a hús sajnos kiszárad.
  8. A kimaradt tölteléket sütőformába tesszük, ráfektetjük a szalonnát, mehet a pulyka mellé – ennek már elég kb. 30-40 perc.
  9. Ha puha az állatunk (hústűvel ellenőrizhetjük), vegyük ki a sütőből, és legalább negyed órát pihentessük, mielőtt felszeletelnénk!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 740
elküldve: 5
receptkönyvben: 31
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

HáziBoszorkány

Mióta szakács: 2014.07.23.
4 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
receptverseny: Pur karácsonyi finomságok receptverseny
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

gesztenyés pulyka, pulykasült, sült pulyka

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zyma
zyma Tue, 2014-11-04 21:35

Mentve! Igazán részletesen írtad le a folyamatot, köszönet érte. Karácsonyra kipróbálom.

1159
víz 6 l
125 g
cukor 200 g
méz 4 ek
juharszirup 4 ek
fahéjrúd 1 db
fekete bors 3 ek
csillagánizs 4 db
köménymag 1 ek
szegfűszeg 5 db
szegfűbors 2 ek
fehér mustármag 2 ek
gyömbér 6 cm
babérlevél 3 db
kakukkfű 5 szál
turbolya 1 csokor
narancs 2 közepes db
vöröshagyma 2 közepes db
petrezselyem 1 csokor
bébipulyka 5 kg
juharszirup 3 ek
libazsír 75 g
kenyérszalonna 150 g
bacon 6 szelet
gesztenye 500 g
laskagomba 250 g
csiperkegomba 250 g
petrezselyem 1 csokor
vöröshagyma 1 közepes db
halványító zeller 3 közepes szár
kolozsvári szalonna 100 g
bagett 5 szelet
kakukkfű 1 teáskanál
majoranna 1 teáskanál
rozmaring 1 teáskanál
1 kávéskanál
fekete bors 1 késhegynyi
libazsír 1 ek