Gesztenyével töltött pulyka
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 19% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
A pulykához
-
667g bébipulyka749 kcal
-
42g gesztenyemassza75 kcal
-
20g csirkemáj24 kcal
-
23g darált sertéshús42 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
9g zsemle25 kcal
-
8g tej5 kcal
-
5g mandula30 kcal
-
17g aszalt szilva40 kcal
-
8g rum19 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A sütéshez
-
7g sárgarépa2 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
17g vörösbor14 kcal
-
8g fűszervaj60 kcal
Összesen
1106
Kcal
- 19% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
A pulykához
-
4000g bébipulyka4493 kcal
-
250g gesztenyemassza448 kcal
-
120g csirkemáj143 kcal
-
140g darált sertéshús255 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
54g zsemle147 kcal
-
50g tej28 kcal
-
30g mandula177 kcal
-
100g aszalt szilva240 kcal
-
50g rum116 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A sütéshez
-
40g sárgarépa15 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
50g fűszervaj359 kcal
Összesen
6632
Kcal
- 19% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
A pulykához
-
77.7g bébipulyka87 kcal
-
4.9g gesztenyemassza9 kcal
-
2.3g csirkemáj3 kcal
-
2.7g darált sertéshús5 kcal
-
1.1g tojás1 kcal
-
1g zsemle3 kcal
-
1g tej1 kcal
-
0.6g mandula3 kcal
-
1.9g aszalt szilva5 kcal
-
1g rum2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A sütéshez
-
0.8g sárgarépa0 kcal
-
1.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
1.9g vörösbor2 kcal
-
1g fűszervaj7 kcal
Összesen
129
Kcal
- 19% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 125.4 g
Zsír
-
Összesen 44.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 506 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2266.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 133 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 168 mg
-
Foszfor 1139 mg
-
Nátrium 684 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 464.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 875 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 73 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 44 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 171 micro
-
Kolin: 391 mg
-
Retinol - A vitamin: 816 micro
-
α-karotin 218 micro
-
β-karotin 582 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 8 micro
-
Lut-zea 88 micro
Összesen
1106
Kcal
- 19% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 752.4 g
Zsír
-
Összesen 265.1 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 90 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 57 g
-
Koleszterin 3036 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13598.5 g
-
Cink 64 mg
-
Szelén 795 mg
-
Kálcium 742 mg
-
Vas 44 mg
-
Magnézium 1007 mg
-
Foszfor 6832 mg
-
Nátrium 4107 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 213.5 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 2786.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5248 micro
-
B6 vitamin: 21 mg
-
B12 Vitamin: 59 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 439 micro
-
K vitamin: 70 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 9 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 264 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1023 micro
-
Kolin: 2345 mg
-
Retinol - A vitamin: 4898 micro
-
α-karotin 1308 micro
-
β-karotin 3493 micro
-
β-crypt 111 micro
-
Likopin 48 micro
-
Lut-zea 530 micro
Összesen
6632
Kcal
- 19% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 264.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 133 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 54.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
129
Kcal
Hozzávalók
A pulykához
-
4 kg bébipulyka
-
25 dkg gesztenyemassza
-
12 dkg csirkemáj
-
14 dkg darált sertéshús
-
1 db tojás
-
1 db zsemle
-
0.5 dl tej
-
3 dkg mandula
-
10 dkg aszalt szilva
-
50 ml rum
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
A sütéshez
-
0.5 db sárgarépa
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
6 gerezd fokhagyma
-
1 dl vörösbor
-
5 dkg fűszervaj
Elkészítés
A pulykához
- A töltelék összeállításával kezdjük a pulyka sütést. Először egy szikkadt zsemlét felkarikázunk, megpirítjuk, majd egy tálba helyezve apró darabokra tépkedjük, leöntjük egy kevés tejjel, és állni hagyjuk.
- Az aszalt szilvát felaprítjuk, és kevés rummal meglocsoljuk.
- Közben a májat és a mandulát apró darabokra vágjuk, összeforgatjuk a darált hússal, a gesztenyével, a tojással, majd végül a kinyomkodott zsemlével és szilvával. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd a megtisztított pulyka bőre alá és hasüregébe töltjük.
- Hústűvel összefogjuk a kényes területeket, a lábait cérnával megkötözzük, majd rácsra helyezzük.
- A fokhagyma gerezdeket hámozás nélkül, késsel kicsit meglapítva a tepsibe tesszük, a répát négybe vágjuk, a vöröshagymát kettőbe, és mind mehet mellé.
- Aláöntjük a vörösbort, a fűszervajat elosztjuk a pulykán, és alufóliával lefedve 180 fokon előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt megpároljuk (néha meg lehet locsolni a levével). Ezt követően a fóliát levéve 15 perc alatt 200 fokon megpirítjuk, és már tálalhatjuk is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 135 perc
- Receptkönyvben: 349
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 65844
- Feltöltés dátuma: 2013. február 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

NS
17522 recept
Ajánlott tálalás Haaselback burgonyával és káposztasalátával!
Hozzászólások (6)
Könyörgöm ne gesztenyepürével! Az kizárólag édességnek való. Natúr gesztenye masszával vagy sk készített gesztenyével valószín?leg finom lesz a pulyka.
A fentiekben nem édesített gesztenye püré szerepel csak sima, ami az általad nevezett "natúr gesztenye massza", de akkor pontosítom a receptet :) Egyébként els? lépésben a házilag készített gesztenye volt betervezve, de ünnepek el?tt mondjuk úgy, hogy er?s hiánycikk, azonban találtam natúr gesztenyepürét "masszát" és abból készült. Nekünk ízlett!
Nagyon tetszik, köszönöm szépen.:-)
szívesen :)
ez év karácsonyán únva az el?z? évek karácsonyi menüit,valamint öcsém lelkesedésén felbuzdulva ,aki évek óta pulykát készít karácsonyi menüként,elhatároztuk párommal,hogy az idén mi is kipróbáljuk milyen is az a mennyei gesztenyés pulykasült.kutyafuttában felhívtam,hogy nagy vonalakban mondja el ,hogy is kell elkészíteni a madarat? mivel elfoglalt volt tényleg csak nagy vonalakban mondta el a legfontosabbakat és a beszélgetést úgy fejeztük be ,hogy javasolta részleteiben keressek rá a neten. vesztemre. az általatok leírt 120 perces sütési id? egy 4 kilós pulykánál (plussz, inkább 75 dkg toltelékkel)180 fokon professzionális süt?ben ,inkább 300 perc azaz 5óra párolás és plussz 15 perc pirítás. még szerencse ,hogy 12 óra 30 perckor beraktam a süt?be. de a problémák nem itt kezd?dnek! leírtad a töltelék készítés receptjét is. mivel én a gesztenye pürét nem szeretem ,hasonlóal a kókuszreszelékhez és a sárga dinnyéhez és azontúl olvastam a kommentekben,hogy a gesztenyepüré felejt?s,nyers gesztenyét vettem és azt f?ztem meg. na ez sem volt piskóta . mosd meg hasítsd fel, enyhén sós vízben f?zd egy óráig,majd 5-6 szemet kiveve a forróvízb?l ,hántsd le a héjját,ha nem így teszel rásül a héjja a kih?léskor. mindamellett a gesztenye is édes minden f?szerezés nélkül. tehát az el?készítési id? sem stimmel. de a legnagyobb bajom azzal támadt,hogy leírjátok milyen f?szerekkel f?szerezzem a tölteléket de,hogy milyen arányban arról szó sincs. ha mondjuk én azt mondom, csinálj az országban a legfinomabb tótok által készített kolbászt ,hajadra kenheted ha csak annyit mondok :só, paprika ,fokhagyma ,esetleg bors és meglep?dsz, még porcukor is . na de, akkor ,hogy lehet az,hogy leírod milyen füszerek kellenek a töltelékbe és nem írod le az arányokat? én aki szerecsendiót el?ször használok, miért nem figyelmeztetsz arra ,hogy ez egy nagyon karakteres f?szer, ebb?l csak nagyon keveset szinte lehelletnyit szabad rakni ,pláne, a te általad leírt ,összesen félkiló töltelékhez. megjegyzem ez a mennyiség messze nem elég a combok mellrész és a hasüreg betöltéséhez. mindent összevetve. rengeteg munkával nagyon nagy költséggel(a f?szerek ára súrolta a pulykáét) elkészült egy olyan étel amit nem szeretnék mégegyszer elkészíteni. szerintem te ezt sosem késtítetted el! egyébbként nem vezettél volna ennyire félre. ez miért jó nektek? mások karácsonyát így elszúrni!
ez mennyire klassz recept...karácsonyra el fogom készíteni. ha már sütés, kedves háziasszony társaim, ti mit csináltok az elhasznált süt?olajjal? Nekem nagyon tetszik ez a kezdeményezés http://glurl.co/b-olaj
Köszönöm a nagyszer? receptet. Ma elkészítettem, igaz "csak" egy pulykacombot töltöttem meg, de az egy 20 kilós pulykából származott :D nagyon finom lett!!!