Nosalty Logó

Gesztenyével töltött pulyka

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Gesztenyével töltött pulyka
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 19% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A pulykához

A sütéshez

Összesen 1106 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A pulykához

A sütéshez

Összesen 6632 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A pulykához

A sütéshez

Összesen 129 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.4 g

Zsír

  • Összesen
    44.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    506 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2266.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    133 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    168 mg
  • Foszfor
    1139 mg
  • Nátrium
    684 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    464.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    875 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    73 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    171 micro
  • Kolin:
    391 mg
  • Retinol - A vitamin:
    816 micro
  • α-karotin
    218 micro
  • β-karotin
    582 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    8 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 1106 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    752.4 g

Zsír

  • Összesen
    265.1 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    90 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    57 g
  • Koleszterin
    3036 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13598.5 g
  • Cink
    64 mg
  • Szelén
    795 mg
  • Kálcium
    742 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    1007 mg
  • Foszfor
    6832 mg
  • Nátrium
    4107 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    213.5 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    2786.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5248 micro
  • B6 vitamin:
    21 mg
  • B12 Vitamin:
    59 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    439 micro
  • K vitamin:
    70 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    9 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    264 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1023 micro
  • Kolin:
    2345 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4898 micro
  • α-karotin
    1308 micro
  • β-karotin
    3493 micro
  • β-crypt
    111 micro
  • Likopin
    48 micro
  • Lut-zea
    530 micro
Összesen 6632 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    264.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    133 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 129 Kcal

Hozzávalók

A pulykához

A sütéshez

Elkészítés

A pulykához

  1. A töltelék összeállításával kezdjük a pulyka sütést. Először egy szikkadt zsemlét felkarikázunk, megpirítjuk, majd egy tálba helyezve apró darabokra tépkedjük, leöntjük egy kevés tejjel, és állni hagyjuk.
  2. Az aszalt szilvát felaprítjuk, és kevés rummal meglocsoljuk.
  3. Közben a májat és a mandulát apró darabokra vágjuk, összeforgatjuk a darált hússal, a gesztenyével, a tojással, majd végül a kinyomkodott zsemlével és szilvával. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd a megtisztított pulyka bőre alá és hasüregébe töltjük.
  4. Hústűvel összefogjuk a kényes területeket, a lábait cérnával megkötözzük, majd rácsra helyezzük.
  5. A fokhagyma gerezdeket hámozás nélkül, késsel kicsit meglapítva a tepsibe tesszük, a répát négybe vágjuk, a vöröshagymát kettőbe, és mind mehet mellé.
  6. Aláöntjük a vörösbort, a fűszervajat elosztjuk a pulykán, és alufóliával lefedve 180 fokon előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt megpároljuk (néha meg lehet locsolni a levével). Ezt követően a fóliát levéve 15 perc alatt 200 fokon megpirítjuk, és már tálalhatjuk is.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 135 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 60608
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 20.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ajánlott tálalás Haaselback burgonyával és káposztasalátával!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Könyörgöm ne gesztenyepürével! Az kizárólag édességnek való. Natúr gesztenye masszával vagy sk készített gesztenyével valószín?leg finom lesz a pulyka.

Törölt felhasználó

A fentiekben nem édesített gesztenye püré szerepel csak sima, ami az általad nevezett "natúr gesztenye massza", de akkor pontosítom a receptet :) Egyébként els? lépésben a házilag készített gesztenye volt betervezve, de ünnepek el?tt mondjuk úgy, hogy er?s hiánycikk, azonban találtam natúr gesztenyepürét "masszát" és abból készült. Nekünk ízlett!

Éva-Anyóca

Nagyon tetszik, köszönöm szépen.:-)

Törölt felhasználó

szívesen :)

Törölt felhasználó

ez év karácsonyán únva az el?z? évek karácsonyi menüit,valamint öcsém lelkesedésén felbuzdulva ,aki évek óta pulykát készít karácsonyi menüként,elhatároztuk párommal,hogy az idén mi is kipróbáljuk milyen is az a mennyei gesztenyés pulykasült.kutyafuttában felhívtam,hogy nagy vonalakban mondja el ,hogy is kell elkészíteni a madarat? mivel elfoglalt volt tényleg csak nagy vonalakban mondta el a legfontosabbakat és a beszélgetést úgy fejeztük be ,hogy javasolta részleteiben keressek rá a neten. vesztemre. az általatok leírt 120 perces sütési id? egy 4 kilós pulykánál (plussz, inkább 75 dkg toltelékkel)180 fokon professzionális süt?ben ,inkább 300 perc azaz 5óra párolás és plussz 15 perc pirítás. még szerencse ,hogy 12 óra 30 perckor beraktam a süt?be. de a problémák nem itt kezd?dnek! leírtad a töltelék készítés receptjét is. mivel én a gesztenye pürét nem szeretem ,hasonlóal a kókuszreszelékhez és a sárga dinnyéhez és azontúl olvastam a kommentekben,hogy a gesztenyepüré felejt?s,nyers gesztenyét vettem és azt f?ztem meg. na ez sem volt piskóta . mosd meg hasítsd fel, enyhén sós vízben f?zd egy óráig,majd 5-6 szemet kiveve a forróvízb?l ,hántsd le a héjját,ha nem így teszel rásül a héjja a kih?léskor. mindamellett a gesztenye is édes minden f?szerezés nélkül. tehát az el?készítési id? sem stimmel. de a legnagyobb bajom azzal támadt,hogy leírjátok milyen f?szerekkel f?szerezzem a tölteléket de,hogy milyen arányban arról szó sincs. ha mondjuk én azt mondom, csinálj az országban a legfinomabb tótok által készített kolbászt ,hajadra kenheted ha csak annyit mondok :só, paprika ,fokhagyma ,esetleg bors és meglep?dsz, még porcukor is . na de, akkor ,hogy lehet az,hogy leírod milyen füszerek kellenek a töltelékbe és nem írod le az arányokat? én aki szerecsendiót el?ször használok, miért nem figyelmeztetsz arra ,hogy ez egy nagyon karakteres f?szer, ebb?l csak nagyon keveset szinte lehelletnyit szabad rakni ,pláne, a te általad leírt ,összesen félkiló töltelékhez. megjegyzem ez a mennyiség messze nem elég a combok mellrész és a hasüreg betöltéséhez. mindent összevetve. rengeteg munkával nagyon nagy költséggel(a f?szerek ára súrolta a pulykáét) elkészült egy olyan étel amit nem szeretnék mégegyszer elkészíteni. szerintem te ezt sosem késtítetted el! egyébbként nem vezettél volna ennyire félre. ez miért jó nektek? mások karácsonyát így elszúrni!

szilvi49

ez mennyire klassz recept...karácsonyra el fogom készíteni. ha már sütés, kedves háziasszony társaim, ti mit csináltok az elhasznált süt?olajjal? Nekem nagyon tetszik ez a kezdeményezés http://glurl.co/b-olaj

sylvice

Köszönöm a nagyszer? receptet. Ma elkészítettem, igaz "csak" egy pulykacombot töltöttem meg, de az egy 20 kilós pulykából származott :D nagyon finom lett!!!

Hozzávalók

A pulykához

A sütéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 nagyméretű növény, ami beltéren is csodásan érzi magát

A már egy éve tartó bezártságnak köszönhetően ismét reneszánszukat élik a szobanövények, mert sokan velük pótolják a természet oly’ nyomasztó hiányát. Íme öt nagyméretű növény, ami nem fog ránk megharagudni, ha egy terebélyes terasz helyett a nappaliban neveljük.