Turbolya

Turbolya

Leírás

(Anthriscus cerefolium, illatos mirhafű) A zamatos turbolya erős ánizs illatával, nagy szárnyas leveleivel és fehér virágzatával hívja fel a figyelmét tavasszal az utak mentén, akácosokban. Levelét levesekhez, salátákoz használhatjuk, vagy apróra vágva egyszerűen egy szelet vajaskenyérre szórva fogyaszthatjuk. Friss aromája hamar elillan, ezért lehetőleg ne főzzük, csak a főzés után keverjük bele az ételbe. Gyakorlatilag a petrezselyemzöldet helyettesíthetjük vele. Természetes antioxidáns, mivel igen magas a C-vitamin és flavointartalma. A turbolyából főzött tea segít enyhíteni a légző- és emésztőszervi megbetegedések tüneteit, valamint vese- és hólyagpanaszokat. Kiváló méregtelenítő, valamint javítja a vérkeringést.

Mikor vegyem

Igyekezzük megbízható forrásból beszerezni. Frissen, csokorba kötve tavasszal vásárolhatjuk meg. Ha saját magunk gyűjtjünk, akkor ügyeljünk arra, hogy a forgalmas utaktól lehetőleg távoli helyen szedjük.

hogyan tároljam

Csak rövid ideig tároljuk, mert illóolajtartalma hamar elveszik.

21 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

A túl sok só az immunrendszeredet is hazavághatja

Sokszor írtunk már róla, hogy a túl sok só káros a szervezetre, valószínűleg ezt mindenki már magától is tudja. Azt viszont kevésbé, hogy világjárvány idején is érdemes különösen figyelni a sófogyasztás mérséklésére, mivel túl sok ebből az ízesítőből akár az immunrendszert is károsíthatja.

Stuth-Nagy Niki

Tanuljunk meg jól főzni a konyha négy elemével – 2....

Földrajzi elhelyezkedéstől és kultúrától függően más és más zsiradékok határozzák meg egy nemzet konyhaidentitását. Ami nekünk a napraforgóolaj és az állati zsír, az az olaszoknak az olívaolaj, a franciáknak meg a vaj. Na de hogyan váljunk mestereivé az zsiradékok használatának? Négyrészes sorozatunk 2. fejezete következik.

Karsai Roni

További cikkek