Turbolya

Turbolya

Leírás

(Anthriscus cerefolium, illatos mirhafű) A zamatos turbolya erős ánizs illatával, nagy szárnyas leveleivel és fehér virágzatával hívja fel a figyelmét tavasszal az utak mentén, akácosokban. Levelét levesekhez, salátákoz használhatjuk, vagy apróra vágva egyszerűen egy szelet vajaskenyérre szórva fogyaszthatjuk. Friss aromája hamar elillan, ezért lehetőleg ne főzzük, csak a főzés után keverjük bele az ételbe. Gyakorlatilag a petrezselyemzöldet helyettesíthetjük vele. Természetes antioxidáns, mivel igen magas a C-vitamin és flavointartalma. A turbolyából főzött tea segít enyhíteni a légző- és emésztőszervi megbetegedések tüneteit, valamint vese- és hólyagpanaszokat. Kiváló méregtelenítő, valamint javítja a vérkeringést.

Mikor vegyem

Igyekezzük megbízható forrásból beszerezni. Frissen, csokorba kötve tavasszal vásárolhatjuk meg. Ha saját magunk gyűjtjünk, akkor ügyeljünk arra, hogy a forgalmas utaktól lehetőleg távoli helyen szedjük.

hogyan tároljam

Csak rövid ideig tároljuk, mert illóolajtartalma hamar elveszik.

100g Turbolya

fehérjetartalom

23.2 g

zsírtartalom

3.368 g

szénhidráttartalom

49.1 g

víztartalom

7.2 g

Hány kalória

gramm

turbolya?

Top ásványi anyagok

Kalcium

1346 mg

Foszfor

450 mg

Magnézium

130 mg

Nátrium

83 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.93 g

C vitamin

50 mg

Niacin - B3 vitamin

5.4 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.68 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

23.2 g

Zsír

telített zsírsav

0.169 g

egyszeresen telített zsírsav

1.399 g

többszörösen telített zsírsav

1.8 g

ásványi anyagok

Kalcium

1346 mg

Vas

31.95 mg

Magnézium

130 mg

Foszfor

450 mg

Nátrium

83 mg

Cink

8.8 mg

Réz

0.44 mg

Mangán

2.1 mg

Szelén

29.3 µg

szénhidrát

rost

11.3 g

víz

7.2 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.38 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.68 mg

Niacin - B3 vitamin

5.4 mg

Folát

274 µg

A vitamin

293 µg

C vitamin

50 mg

B6 vitamin

0.93 g

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek