r
Nosalty Logó

Csorbaleves húsgombóccal (vagy nélküle)

Rosanics Petra
Csorbaleves húsgombóccal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

húsgombóc

leves

tálalás

351
Kalória
18g
Fehérje
25.7g
Szénhidrát
18.3g
Zsír
193.4g
Víz
81.8g
Koleszterin
4.7g
Élelmi rost
5.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír

húsgombóc

leves

tálalás

Összesen 351 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír

húsgombóc

leves

tálalás

Összesen 2111 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír

húsgombóc

leves

tálalás

Összesen 61 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18 g

Zsír

  • Összesen
    18.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1349.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    257 mg
  • Nátrium
    912 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    25.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    193.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    310 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    79 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    827 micro
  • β-karotin
    2172 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    314 micro
Összesen 351 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    108.2 g

Zsír

  • Összesen
    109.7 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    491 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8099 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    115 mg
  • Kálcium
    634 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    301 mg
  • Foszfor
    1545 mg
  • Nátrium
    5469 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    154.2 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    1160.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1860 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    310 mg
  • D vitamin:
    112 micro
  • K vitamin:
    474 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    574 micro
  • Kolin:
    495 mg
  • Retinol - A vitamin:
    218 micro
  • α-karotin
    4961 micro
  • β-karotin
    13035 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1882 micro
Összesen 2111 kcal
  • 7% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    234.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    158 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    33.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    144 micro
  • β-karotin
    377 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 61 kcal

Elkészítés

húsgombóc

  1. A rizst egy kanál olajon átpirítjuk, majd felöntjük kb. másfélszeres vízzel, és 8 percig főzzük (azaz még épp fogkeményre).
  2. Egy nagy keverőtálba tesszük a darálthúst, a tojást, a finomra aprított hagymákat, valamint az előfőzött, félkész rizst. Meglocsoljuk olívaolajjal, ízlés szerint fűszerezzük, és hozzáadjuk az aprított zöldfűszereket is.
  3. A húsmasszát teljesen egyneműre gyúrjuk, majd nedves kézzel golyókat formázunk belőle, amiket sütőpapíros tepsire sorakoztatunk, majd 190 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütünk.

leves

  1. Az olívaolajon megpároljuk a finomra aprított hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott-karikázott gyökérzöldségeket. Az egészet alaposan átforgatjuk, és kicsit hagyjuk megpirulni.
  2. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, megszórjuk jó adag tárkonnyal, és hozzáadjuk a babérlevélt.
  3. Felöntjük az alaplével és a savanyúságlével, majd puhára főzzük a zöldségeket (közben pedig megsütjük a húsgolyókat). A csorbát klasszikusan ciberével savanyítják, de ez nálunk nehezen beszerezhető, ellenben jól tudjuk helyettesíteni savanyúkáposzta- vagy kovászosuborka-lével. Ha ezeket se tudnánk szerezni, akkor használhatunk pár kanál citromlevet vagy ecetet is.
  4. Amikor már puha minden zöldség, eljött a tálalás ideje. A sütőben sült húsgombócokat belekeverhetjük a levesbe is, de direkt a tányérba téve is tálalhatjuk.

tálalás

  1. A csorbát fogyaszthatjuk magában (húsgolyóval vagy nélkül), vagy kevés tejföllel és pár csepp citromlével is. Aki pedig bírja az erőset, az tehet rá mindenféle paprikákat is, hadd szóljon!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A csorba számos balkáni, közel- és közép-keleti országban jelent valamilyen levest, míg Erdélyben egy konkrét, ciberével savanyított gombóclevest neveznek így, ez a ciorbă de perișoare. Az erdélyi csorbába jellemzően gyökérzöldségek szegődnek a szaftos húsgombócok társául, maguk a gombócok pedig friss zöldfűszerektől illatosak. Mivel ciberét nehéz beszerezni, a savanyítást sokszor kobászosuborka- vagy savanyúkáposzta-lével végezzük, az ízélmény azonban így is garantált. A hagyományos recepten mi annyit csavartunk még, hogy a gombócokat nem a levesbe főztük bele, hanem sütőben készítettük el: így nem csak a húsgolyó formája marad szebb, de ízesebb is lesz, sőt, a csorba leve sem lesz zavaros.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek