Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Barnamártás ahogy vicsys készíti

Barnamártás ahogy vicsys készíti
Barnamártás ahogy vicsys készíti
1014 perc / előkészület: 15 perc főzés: 999 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a barnamártást. Teljesen odavagyok érte! Bármilyen sült hús kísérője lehet. Többször próbáltam mindenféle (gyors) receptet, de egyik sem lett olyan, mint amit annyira imádok a steakem mellé csorgatni. Aztán nem bírtam tovább, és egy szakácsot faggattam ki, hogy ugyan már: hogyan készül ez csodálatos mártás? A trükk az, hogy nincs trükk! Maradék csontokból, húsnyesedékből, kidobásra ítélt gombaszárakból és néhány zöldségből összeállítható. A lényeg a főzési idő. A szakács elmondása szerint akár két teljes napig is lehet rotyogtatni. Nem egy tízperces recept, az már biztos...:-)

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsíron (nagy lángon) elkezdjük pirítani a szalonnát (bőrkét) és az apróbbra darabolt csontokat. Addig pirítjuk sűrűn kevergetve a csontokat, amíg mindenhol szép egyenletesen sötétbarnára nem pirulnak.
  2. A lángot mérsékelve, ráhintjük a csontokra a lisztet, és tovább pirítjuk. Vigyázni kell, hogy a liszt ne égjen meg!
  3. Beletesszük a ketchupot és a cukrot, majd tovább pirítjuk még néhány percig.
  4. Ráöntjük a worcestershire szószt, a paradicsomlevet és a vörösbort.
  5. Hozzátesszük az összedarabolt zöldségeket, majd (1-2 tk) sóval és (1 tk) őrölt borssal ízesítjük.
  6. Hozzáadjuk a babérleveleket, a borókabogyót, a szegfűborsokat és egy-egy jó nagy csipet oregánót és kakukkfüvet. Az őrölt gyömbérből és a köményből is egy-egy jó nagy csipettel tehetünk bele (vagy 1-1 csapott kávéskanálnyit).
  7. Megkeverjük, és felöntjük annyi vízzel (ha van otthon alaplé, akkor azzal), hogy ellepje.
  8. Fedő alatt, nagyon kis lángon (éppen, hogy csak gyöngyözzön, mint a húsleves), 20-24 órán keresztül főzzük. (Nem elírás, tényleg ilyen sokáig kell főzni!)
  9. Ha főzés közben a leve kezd vészesen lecsökkenni, pótoljuk.
  10. Akkor van kész, ha a zöldségek teljesen szétfőttek péppé, és a csont olyan puha, hogy kézzel el lehet törni, vagy szét lehetne harapni.
  11. Ha egy kicsit hűlt, kiszedjük a csontokat, és fém szűrőn átpasszírozzuk, hogy egy szép sima mártást kapjunk.
  12. Ha túl híg lenne a leszűrt mártás, forraljuk fel, és hintsünk bele kevéske lisztet, majd alaposan forraljuk ki, hogy ne legyen liszt íze, és ne maradjanak benne csomók.
  13. Kóstolás után még ízesíthetjük sóval, cukorral vagy pici vörösborral.
  14. Ha teljesen kihűlt, porciózzuk (légmentesen dobozba). Mélyhűtőben több hónapig tárolhatjuk. Fogyasztás előtt mikróban is kiolvaszthatjuk.
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 50 816
elküldve: 10
receptkönyvben: 205
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

vicsys

Mióta szakács: 2013.03.17.
13 recept

receptjellemzők

konyha: francia
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: szósz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Au Jus, barnaszósz, francia mártás

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

BLRita
BLRita Sun, 2017-09-10 17:23

Kedves vicsys! Nagyon finom lett! Krumplikrokettel, főtt marhahússal ettük, az áfonyalekvár még illett volna hozzá. Köszi a receptet! :)

Timike85
Timike85 / Timike85 Tue, 2013-09-10 11:43

Kedves vicsys!
Tegnap készen lettem vele. Életem első barnamártása készült el és nagyon-nagyon finom lett!!!!!!!!! Köszi a receptet! Üdv: Timi

vicsys
vicsys / vicsys Tue, 2013-09-10 13:03

Kedves Timi!
Köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy bevált a recept.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-04-17 22:59

Kedves vicsys!

Megtaláltam, olvastam, és mentem. :)

Én is , amint tudom, lesznek hozzávalók,- és jelenleg most az idő a legfontosabb hozzávalóm,- elkészítem, nagyon finom lehet, és ez a finomság megéri a rászánt időt!
Szép tavaszi napokat kívánok!
Éva-Anyóca

vicsys
vicsys / vicsys Thu, 2013-04-18 12:42

Kedves Éva-Anyóca!
Feltétlenül kíváncsi lennék a végeredményre- véleményedre.

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2013-04-16 21:22

Kedves vicsys:)
Köszönöm, hogy szóltál és hogy feltetted. Közben utána olvasgattam. 90%-ban mindenhol ez az alap amit leírtál. És az elkészítési mód is. Kivéve a főzési időt. Mindenhol 3-4 órát írnak és kb. 2 l. vizet. Közben beugrott, hogy ettem ilyet és valóban nagyon finom. Ha jó a memóriám vadhús mellé kaptam + áfonyalekvárt. Ki fogom próbálni a receptedet, mert szerintem nálunk is beválik majd:) Eltettem a receptékámba, ahogy lesz időm és csontom kiváncsiságból elkészítem:) Üdv:Gabi

vicsys
vicsys / vicsys Wed, 2013-04-17 19:05

Szia Gabys!
3-4 óra alatt még egy normális csont alap sem nagyon lesz belőle... Feltétlenül próbáld ki és várom ide a véleményedet!

295
levescsont 40 dkg
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
gomba 15 dkg
ketchup 2 ek
paradicsomlé 4 dl
vörösbor 3 dl
zöldpaprika 1 db
paradicsom 1 db
sárgarépa 2 db
fehérrépa 2 db
zeller 1 kis db
bacon 2 szelet
sertészsír 5 ek
cukor 1 csapott ek
worcestershire-szósz 1 ek
finomliszt 2 evőkanál
babérlevél 3 db
borókabogyó 5 db
szegfűszeg 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
gyömbérpor 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint