friss fűszernövény

Rozmaring

A fűszernövények nagy részéhez hasonlóan a rozmaring is a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik. Ezeken a helyeken számtalan típusa, változata alakult ki, melyek akár országonként is változhatnak. Nálunk vadon nem fordul elő, de az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel.

Menta

A menta (Mentha) egy növénynemzetség, amely többféle fajt magában foglal. A menta típusai különböző illóolajokat tartalmaznak, amelyek friss, enyhén édes, hűsítő aromát adnak a növénynek.

Bazsalikom

A bazsalikom igen sokoldalúan felhasználható alapanyag, a fűszerek királya, rakhatjuk levesekbe, főzelékekbe, salátákba, szószokba, pácokba, sültekre vagy pesztóba. Jellegzetes az íze, viszont nagyon érzékeny fűszer, hő hatására hamar elveszti aromás ízét, így csak tálalás előtt adjuk az ételekhez! A friss zöldfűszert desszertekbe is belecsempészhetjük, aromáját a legjobban olyan süteményreceptekben adja ki, amelyek sütés-főzés nélkül készülnek. Krémeknek, pohárdesszerteknek és pudingnak kifejezetten jól áll, párosítsuk sárgabarackkal, eperrel, sárgadinnyével, mangóval, fehércsokival, tejszínnel vagy vaníliával. 

Zsálya

A zsálya a Földközi-tenger mellékéről származó növény, és bár elsősorban fűszerként ismert, az egyik legrégebbi gyógynövény is. (Erre utal latin neve is: <em>Salvia</em>, ami azt jelenti "gyógyítani".) Erős íze jól illik a zsíros ételekhez (sertés, liba). Nyersen nem kerül felhasználásra.

Kakukkfű

A kakukkfű aromás, édeskés ízű mediterrán fűszernövény, eredetileg Dél-Európában, Nyugat- és Észak-Afrikában őshonos. A bárányhúsnak különleges aromát ad, jól illik még halakhoz, sertéshúshoz és a mediterrán zöldségekhez. Különösen kedvelik a franciák: a provance-i fűszerkeverék elmaradhatatlan része.

Oregánó

Az oregánó az egyik legkedveltebb fűszerünk, amit használhatunk frissen, szárítva vagy olajként, bevethetjük sültekhez, levesekhez, mártásokhoz, töltelékekhez, salátákhoz, az igazi olasz pizza nélkülözhetetlen fűszere. Hasznos tipp: ha friss oregánót használunk, csak tálalás előtt adjuk az ételhez, ha szárított formájában használjuk fel, akkor a főzési idő vége előtt 15 perccel adjuk hozzá fogásunkhoz, így az intenzív ízhatás garantált!

Gyömbér

A gyömbér Ázsia trópusi részein őshonos növény, melynek a gyökerét használjuk fűszerként, frissen vagy szárított, porított formában. Markáns, borsos, csípős ízű, enyhe citromos aromával. Az ázsiai konyhából nem hiányozhat. Ha friss gyömbért vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy kemény húsú és fényes héjú darabot válasszunk.

Citromfű

A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növény. A leveleiből, ujjaink között szétmorzsolva finom, a citromillatú illóolajak szabadulnak fel. Természetgyógyászatban a kellemes íze mellett nemkevésbé illóolaj- és cseranyag- valamint flavointartalma miatt gyakran használják különféle teakeverékekben. Nyugtató- és vírusölő hatású gyógynövény.

Majoranna

A majoranna a magyar konyhában is gyakran használt fűszer, szinte bármilyen húsételt, főzeléket, levest feldob. Jól párosítható paradicsommal vagy zöldséges ételekkel, de használhatjuk pástétomok és mártások fűszerezéséhez is. Ízét gyakran édesnek, fás jellegűnek vagy mentásnak nevezik</strong>.

Chili

A chilit már Kr.e. 7500-ban fogyasztották Dél-Amerikában. Régészeti leletek tanúsága szerint legkorábban Equador területén termesztették kultúrnövényként. Amerika felfedezésével, Colombus és felfedezőtársai találkoztak elsőként a paprikával, és hozták magukkal Európába. Ezt követően az egész világon elterjedt a paprika termesztése. A széles forma-, szín- és ízvariációból az általánosságban kisebb termésű, de mindig csípős paprikákat nevezzük gyűjtő néven chilinek.

Torma

A torma ősi fűszer- és gyógynövény, melynek gyökerét használjuk, főként reszelve. A húsvéti főtt sonka elengedhetetlen kísérője, de jól illik főtt és sült marhahúsos, sertéshúsos fogásokhoz, savanyúságokba, szendvicsekbe és salátákba is.

Lestyán

A <strong>lestyán </strong>egy fűszer- és gyógynövény, melyet a régiek sokkal gyakrabban alkalmaztak, a modern kor sajnos főleg a bolti ételízesítőkben találkozik vele, szárítva. Érdemes a piacokon friss zöldfűszerként keresni, mert remek ízt ad (főleg) a magyaros ételeknek! Házilag is megéri termeszteni, mert nincs szükség belőle nagy mennyiségre, intenzív íze miatt ugyanis csak keveset kell használni belőle.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek