Mandarin

A mandarin egy nagyon népszerű gyümölcs, és nemcsak a mikuláscsizmában a helye, így hát adjunk neki esélyt, és készítsünk belőle például salátákat! Tökéletesen passzol a rukkolához, madársalátához, bébispenóthoz, de akár sült zöldségek mellé is kínálhatjuk. Sült húsokkal (csirkével, sertéssel) is párosítható, sőt, húspácot is készíthetünk belőle.
A téli időszakban érdemes minél több mandarint fogyasztanunk, mivel nagyon finom és egészséges snack, ráadásul számos jótékony hatása van: sok C-vitamint tartalmaz, ami elengedhetetlen az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, van benne A-vitamin, rostban, ásványi anyagokban és flavonoidokban gazdag. Egy közepes mandarinban 47 kalória és 12 gramm szénhidrát van, így diétába is könnyen beilleszthető.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A mandarin egy apró, édes és lédús citrusféle, a narancsfélék családjába tartozik. Leginkább a trópusi és szubtrópusi éghajlaton termesztenek mandarinfákat, mint például Spanyolországban, Törökországban és Olaszországban. Eredetileg Ázsiából, azon belül Japánból és Kínából származik. Magyarországon a 20. század végén jelent meg ez az édes, enyhén savanykás, héjas gyümölcs. Itthon leginkább import változata érhető el a téli hónapokban, mivel az itthoni éghajlat nem alkalmas a termesztésére.
Ha ízletes és friss darabokat szeretnénk kiválasztani, akkor elsősorban figyeljünk a héj színére: legyen élénk narancssárga színű és foltmentes. Külseje legyen sima, ne túl kemény, de ne is túl puha. A nehezebb darabok általában lédúsabbak és édesebbek.
Ha nem szeretnénk, hogy a konyhapulton elárasszon mindent a ragacsos-citrusos lé, akkor vágjuk ketté, majd egy egyszerű mozdulattal nyomjuk be a héjas oldalát, és fordítsuk ki belőle a tartalmát. Ezzel a módszerrel a gerezdek szétválasztására sem kell időt fordítanunk!
Semmiképp ne csak magában fogyasszuk a téli hónapokban, kísérletezzünk vele, és bolondítsunk meg minél több ételt mandarinnal! Készítsünk pulykamellet sült céklával és mandarinos pirított gombával, bűntudatmentes brownie-t, édesköménysalátát, görög gyümölcslevest, színes-illatos citrussalátát, frissítő gyümölcssalátát, vaníliakrémes pavlovát, mandarinlekvárt, japán gyümölcsös szendvicset vagy kétszersült pudingot.
Még több mandarinos receptért görgess lejjebb!
Szezonja jellemzően novembertől egészen februárig tart.
A mandarin tárolása nem igényel különösebb odafigyelést, vásárlás után tegyük otthon napfénytől védett, hűvös, száraz helyre, így hosszabb ideig is megőrizhetjük frissességét. Szobahőmérsékleten maximum egy hétig tárolható. Ha meghámoztuk, mindenképp tegyük a hűtőbe! Fogyasszuk el minél hamarabb azokat a darabokat, amiken van egy-egy apró sérülés, mert ezek hamarabb elkezdhetnek penészedni.
fehérjetartalom
0.81 g
zsírtartalom
0.164 g
szénhidráttartalom
13.34 g
víztartalom
85.17 g
Kalcium
37 mg
Foszfor
20 mg
Magnézium
12 mg
Nátrium
2 mg
B6 vitamin
0.078 g
C vitamin
26.7 mg
Kolin
10.2 mg
Béta-kriptoxantin
407 µg
fehérje
0.81 g
Zsír
telített zsírsav
0.039 g
egyszeresen telített zsírsav
0.06 g
többszörösen telített zsírsav
0.065 g
ásványi anyagok
Kalcium
37 mg
Vas
0.15 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
20 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.07 mg
Réz
0.042 mg
Mangán
0.039 mg
Szelén
0.1 µg
szénhidrát
rost
1.8 g
cukor
10.58 g
víz
85.17 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.058 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.036 mg
Niacin - B3 vitamin
0.376 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.216 mg
Folát
16 µg
Kolin
10.2 mg
Alfa-karotin
101 µg
Béta-karotin
155 µg
Béta-kriptoxantin
407 µg
Lutein+zeaxantin
138 µg
E vitamin
0.2 mg
A vitamin
34 µg
C vitamin
26.7 mg
B6 vitamin
0.078 g
A szezont kimaxolva eperkrémlevest készítünk, amit először uborkás tócsni, majd káposztás rétes követ.
NosaltyA mosószer és a tojáshéj keveréke sokaknak bevált házi praktika, ráadásul nem is akármire!
Németh Orsi(Szinte) mindannyian csináljuk, pedig ezzel a szokással többet ártunk, mint gondolnánk.
Szabó AnnaSokan észre sem veszik, pedig szó szerint a lábuk előtt hever ez a szuperélelmiszer.
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Ezekkel az élelmiszerekkel csínján kell bánni, mert könnyedén okozhatnak károkat az egyik legfontosabb szervünkben, a májunkban.
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.