r
Nosalty Logó

Extra krémes cukkini- és tökrakottas

Hering András
Extra krémes cukkini- és tökrakottas
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1002
Kalória
44.8g
Fehérje
55.3g
Szénhidrát
65g
Zsír
547.7g
Víz
173.6g
Koleszterin
6.3g
Élelmi rost
29.6g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1002 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2005 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 84 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.8 g

Zsír

  • Összesen
    65 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    174 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3016.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    1263 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    640 mg
  • Nátrium
    938 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    55.3 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    547.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    539 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    140 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    486 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    615 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5012 micro
Összesen 1002 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.7 g

Zsír

  • Összesen
    130 g
  • Telített zsírsav
    72 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    347 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6032.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    2527 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    277 mg
  • Foszfor
    1280 mg
  • Nátrium
    1876 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    110.6 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    1095.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1078 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    200 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    53 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    280 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    973 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1229 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10024 micro
Összesen 2005 kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    46.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    423 micro
Összesen 84 kcal

Elkészítés

  1. Tegyünk 1/2 evőkanál sózatlan vajat egy nagyjából 2 literes sütőedénybe, és tegyük félre, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen. Éles szakácskés segítségével vágjuk le a cukkini és a tök végeit és nagyon vékonyan szeleteljük fel karikákra a zöld és a sárga cukkinit, a nyári tököt.
  2. Én ezúttal nem karikákra vágtam, hanem egy uborkaszeletelő segítségével hosszabb és vékonyabb szeletekkel dolgoztam, mert sokkal szebb látványt adnak így. Ha megvagyunk a szeleteléssel, helyezzük egy szűrőedénybe őket, szórjunk rá nagyjából 2 teáskanál sót, és keverjük össze. Helyezzük a szűrőedényt a mosogatóba vagy egy nagy tál fölé, és hagyjuk 20 percig, hogy kiengedjék a levüket. Közben előmelegítjük a sütőt, és elkészítjük a besamel-mártást.
  3. Tegyünk egy rácsot a sütő közepére, és melegítsük fel a sütőt 175 fokra. 4 gerezd fokhagymát vágjunk vagy mozsárban törjünk finomra. A fennmaradó 4 evőkanál sózatlan vajat egy közepes lábasban, közepes lángon felmelegítjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, és időnként megkeverve illatosra főzzük, körülbelül 1 percig. Adjunk hozzá a lisztet, és habverővel kevergetve kezdjük el főzni, amíg a fokhagyma és a liszt enyhén megpirul. Ez nagyjából 2 percig tart.
  4. Folyamatos habverés közben lassan öntsük hozzá a tejet. Növeljük a hőt közepes erősségűre, és állandó keverés mellett forraljuk fel. Ha forr, csökkentsük a lángot, majd gyakran kevergetve folyamatosan pároljuk, amíg a mártás jelentősen besűrűsödik (ez nagyjából 5-10 percig tart). Levesszük a tűzről. Adjunk hozzá 1 teáskanál pirospaprikát, 1 teáskanál mustárt, sót és őrölt fekete borsot ízlés szerint, majd keverjük össze.
  5. Amikor a tök és a cukkini láthatóan kiengedte a levét, tegyük egy tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre, és préseljük ki belőlük a lehető legtöbb maradék vizet, majd tegyük egy tálba.
  6. Reszeljünk le 15 dkg sajtot egy reszelő nagyobb lyukú reszelőjén. A sütőedényt megkenjük a szobahőmérsékletű vajjal. A tepsi aljába kenjünk el egy kisebb merőkanál besamel-mártást. A tökféléket egyenletes rétegben tegyük fel és oszlassuk el a mártáson. Meglocsoljuk ismét egy kisebb merőkanál mártással (nagyjából 2 dl), majd megszórjuk meg a reszelt sajt felével. Jöhet egy újabb réteg cukkini és tök, majd ismét a besamel-mártás és a sajt.
  7. Helyezzen 1/2 csésze (nagyjából 2 gramm) panko zsemlemorzsát, reszelt parmezán sajtot és 2 teáskanál olívaolajat egy kis tálba, ízesítsük egy csipet sóval és fekete borssal, majd keverjük össze. Szórjuk egyenletesen a rakottas tetejére.
  8. Süssük addig, amíg a serpenyő oldalai buborékolni nem kezdenek, körülbelül 40 percig. Tálalás előtt 15 percig pihentetjük, majd szedhetjük is az extra krémes cukkini- és tökrakottast.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C

Fedezd fel a cukkini és a zsenge nyári tök színes és ízletes oldalát egy sajtos, kiadós rakottsütéssel . Ez a recept egy tökéletes késő nyári vagy kora őszi étel: a tök még mindig a főszezonban van, de az időjárás elkezdett egy kissé lehűlni, így most már tényleg nyugodtan bekapcsolhatod a sütőd. A rakott cukkiniknek sokféle variációja létezik, amelyek közül sok krémalapú. Ebben a verzióban tejből, vajból és lisztből készítettem besamel-mártást, ami nem csak hogy plusz dekadenciát ad a rakottasnak, de sokkal kevésbé valószínű, hogy elválik, ha a cukkini levével találkozik. És persze a bónusz az igazán sajtos és roppanósra sült legfelső réteg, ami sajttól, panko-morzsától, parmezánforgácstól és fűszerektől lesz izgalmas.

További receptek

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

7 nap, 7 étel – Főételnek is beillő laktató levesekkel...

Így, gőzerővel készülve az ünnepekre, tudat alatt is igyekszünk kicsit jobban odafigyelni, mi kerül a tányérra, hogy karácsonykor minden bűntudat nélkül csússzon le. A hétre laktató leveseket hoztunk nektek, amikkel a jóllakás garantált, így második sem kell utánuk. Elég lesz most egy fogás!

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...