r
Nosalty Logó

Extra krémes cukkini- és tökrakottas

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Extra krémes cukkini- és tökrakottas
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1002 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2005 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 84 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.8 g

Zsír

  • Összesen
    65 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    174 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3016.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    1263 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    640 mg
  • Nátrium
    938 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.3 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    547.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    539 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    140 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    486 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    615 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5012 micro
Összesen 1002 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.7 g

Zsír

  • Összesen
    130 g
  • Telített zsírsav
    72 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    347 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6032.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    2527 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    277 mg
  • Foszfor
    1280 mg
  • Nátrium
    1876 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.6 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1095.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1078 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    200 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    53 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    280 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    973 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1229 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10024 micro
Összesen 2005 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    423 micro
Összesen 84 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tegyünk 1/2 evőkanál sózatlan vajat egy nagyjából 2 literes sütőedénybe, és tegyük félre, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen. Éles szakácskés segítségével vágjuk le a cukkini és a tök végeit és nagyon vékonyan szeleteljük fel karikákra a zöld és a sárga cukkinit, a nyári tököt.
  2. Én ezúttal nem karikákra vágtam, hanem egy uborkaszeletelő segítségével hosszabb és vékonyabb szeletekkel dolgoztam, mert sokkal szebb látványt adnak így. Ha megvagyunk a szeleteléssel, helyezzük egy szűrőedénybe őket, szórjunk rá nagyjából 2 teáskanál sót, és keverjük össze. Helyezzük a szűrőedényt a mosogatóba vagy egy nagy tál fölé, és hagyjuk 20 percig, hogy kiengedjék a levüket. Közben előmelegítjük a sütőt, és elkészítjük a besamel-mártást.
  3. Tegyünk egy rácsot a sütő közepére, és melegítsük fel a sütőt 175 fokra. 4 gerezd fokhagymát vágjunk vagy mozsárban törjünk finomra. A fennmaradó 4 evőkanál sózatlan vajat egy közepes lábasban, közepes lángon felmelegítjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, és időnként megkeverve illatosra főzzük, körülbelül 1 percig. Adjunk hozzá a lisztet, és habverővel kevergetve kezdjük el főzni, amíg a fokhagyma és a liszt enyhén megpirul. Ez nagyjából 2 percig tart.
  4. Folyamatos habverés közben lassan öntsük hozzá a tejet. Növeljük a hőt közepes erősségűre, és állandó keverés mellett forraljuk fel. Ha forr, csökkentsük a lángot, majd gyakran kevergetve folyamatosan pároljuk, amíg a mártás jelentősen besűrűsödik (ez nagyjából 5-10 percig tart). Levesszük a tűzről. Adjunk hozzá 1 teáskanál pirospaprikát, 1 teáskanál mustárt, sót és őrölt fekete borsot ízlés szerint, majd keverjük össze.
  5. Amikor a tök és a cukkini láthatóan kiengedte a levét, tegyük egy tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre, és préseljük ki belőlük a lehető legtöbb maradék vizet, majd tegyük egy tálba.
  6. Reszeljünk le 15 dkg sajtot egy reszelő nagyobb lyukú reszelőjén. A sütőedényt megkenjük a szobahőmérsékletű vajjal. A tepsi aljába kenjünk el egy kisebb merőkanál besamel-mártást. A tökféléket egyenletes rétegben tegyük fel és oszlassuk el a mártáson. Meglocsoljuk ismét egy kisebb merőkanál mártással (nagyjából 2 dl), majd megszórjuk meg a reszelt sajt felével. Jöhet egy újabb réteg cukkini és tök, majd ismét a besamel-mártás és a sajt.
  7. Helyezzen 1/2 csésze (nagyjából 2 gramm) panko zsemlemorzsát, reszelt parmezán sajtot és 2 teáskanál olívaolajat egy kis tálba, ízesítsük egy csipet sóval és fekete borssal, majd keverjük össze. Szórjuk egyenletesen a rakottas tetejére.
  8. Süssük addig, amíg a serpenyő oldalai buborékolni nem kezdenek, körülbelül 40 percig. Tálalás előtt 15 percig pihentetjük, majd szedhetjük is az extra krémes cukkini- és tökrakottast.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 47
  • 7 napos nézettség: 1824
  • Össznézettség: 5943
  • Feltöltés dátuma: 2021. augusztus 18.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Extra krémes cukkini- és tökrakottas
Hering András 39 recept

Fedezd fel a cukkini és a zsenge nyári tök színes és ízletes oldalát egy sajtos, kiadós rakottsütéssel . Ez a recept egy tökéletes késő nyári vagy kora őszi étel: a tök még mindig a főszezonban van, de az időjárás elkezdett egy kissé lehűlni, így most már tényleg nyugodtan bekapcsolhatod a sütőd. A rakott cukkiniknek sokféle variációja létezik, amelyek közül sok krémalapú. Ebben a verzióban tejből, vajból és lisztből készítettem besamel-mártást, ami nem csak hogy plusz dekadenciát ad a rakottasnak, de sokkal kevésbé valószínű, hogy elválik, ha a cukkini levével találkozik. És persze a bónusz az igazán sajtos és roppanósra sült legfelső réteg, ami sajttól, panko-morzsától, parmezánforgácstól és fűszerektől lesz izgalmas.

Hozzászólások

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek