r
Nosalty Logó

Meggyes rácsos pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kristyán Fanni
Meggyes rácsos pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 860 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 5159 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 333 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    40.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    385.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    183 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.7 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    328 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    289 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    467 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    142 micro
Összesen 860 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    82.5 g

Zsír

  • Összesen
    242.9 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    874 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2310.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    212 mg
  • Kálcium
    371 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    257 mg
  • Foszfor
    1099 mg
  • Nátrium
    344 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    676.2 g
  • Cukor
    252 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    478.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1966 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    294 micro
  • Kolin:
    430 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1733 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2802 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    851 micro
Összesen 5159 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    150.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    182 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 333 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet, a cukrot és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, a tejfölt és a tojást. Belereszeljük egy fél citrom héját, ízesítjük sóval, majd pár perc alatt egynemű tésztát gyúrunk belőle.
  2. A tészta folpackkal becsomagolva (hogy ne száradjon ki), mehet a hűtőbe fél-egy órára. Ez idő alatt elkészíthetjük a meggyes tölteléket.

Töltelék

  1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd egy közepes edényben összeömlesztjük a cukorral és a fahéjjal, és elkezdjük forralni.
  2. Kb. 20 perc alatt folyamatosan kevergetve sűrű cukros tölteléket főzünk belőle, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.

Összeállítás

  1. A kiválasztott piteformát (kb. 25 centi átmérőjű) kivajazzuk úgy, hogy az oldalára is jusson.
  2. A behűtött tészta 2/3-ad részét elkezdjük belenyomkodni a formába. Csinálhatjuk a kezünkkel vagy egy pohár segítségével, de deszkán is kinyújthatjuk, utána a formába helyezve.
  3. Az elegyengetett tésztát szurkáljuk meg villával, majd a 170°-ra előmelegített sütőben süssük elő 10 percet. Kivéve a sütőből hagyjuk egy kicsit hűlni, és ha mégis nagyon feljött a tészta, nyomkodjuk egy kicsit lejjebb.
  4. A félkész tésztát ezután érdemes megszórni a zsemlemorzsával, a búzadarával és a dióval. Ezzel a három összetevővel azt akadályozzuk meg, hogy nehogy a tészta túlságosan elázzon a töltelék maradék levétől. Ha bármelyikkel szeretnénk ízesíteni, akkor elég egyféléből több kanállal megszórni a tésztát. Én azért használtam mindhármat, hogy egyik íz se legyen túlságosan domináns a meggyes töltelék mellett.
  5. Miután a töltelék is a pitébe került, a tészta megmaradt 1/3-ad részét nyújtsuk ki, majd vágjunk belőle egyforma csíkokat, de formázhatunk bármilyen mintázatot is.
  6. Helyezzük a pite tetejére, majd kenjük meg jól egy felvert tojással.
  7. Ezután mehet vissza a pite a sütőbe, most már véglegesen. Ugyanúgy 170°C-on hagyjuk bent 25 percet, és süssük készre.
  8. Amikor a teteje már szép sült, vegyük ki, és felszelés előtt hagyjuk egy kicsit hűlni. Porcukorral megszórva, fagyival a tetején, de akár önmagában is tálalhatjuk, mindenhogy nagyon finom.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 234
  • Tegnapi nézettség: 35
  • 7 napos nézettség: 198
  • Össznézettség: 25395
  • Feltöltés dátuma: 2022. augusztus 10.

Receptkategóriák

Meggyes rácsos pite
Kristyán Fanni 87 recept

Mindegy, hogy épp javában tapossuk a gyümölcsszezont, vagy már meg sem közelítjük, egy finom meggyes rácsos pite az év bármely szakában jólesik, főleg, ha a nagymama receptje alapján készítjük. Vegyük hát elő a magozót és a sodródeszkát, és dobjuk össze ezt a meggyes pitét, amit bárki megkíván majd!

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?