r
Nosalty Logó

Meggyes rácsos pite

Kristyán Fanni
Meggyes rácsos pite
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Összeállítás

860
Kalória
13.8g
Fehérje
112.7g
Szénhidrát
40.5g
Zsír
79.8g
Víz
145.6g
Koleszterin
4g
Élelmi rost
42g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 860 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 5159 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 333 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    40.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    385.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    183 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    112.7 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    79.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    328 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    289 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    467 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    142 micro
Összesen 860 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    82.5 g

Zsír

  • Összesen
    242.9 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    874 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2310.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    212 mg
  • Kálcium
    371 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    257 mg
  • Foszfor
    1099 mg
  • Nátrium
    344 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    676.2 g
  • Cukor
    252 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    478.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1966 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    294 micro
  • Kolin:
    430 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1733 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2802 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    851 micro
Összesen 5159 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    150.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    31.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    182 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 333 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet, a cukrot és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, a tejfölt és a tojást. Belereszeljük egy fél citrom héját, ízesítjük sóval, majd pár perc alatt egynemű tésztát gyúrunk belőle.
  2. A tészta folpackkal becsomagolva (hogy ne száradjon ki), mehet a hűtőbe fél-egy órára. Ez idő alatt elkészíthetjük a meggyes tölteléket.

Töltelék

  1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd egy közepes edényben összeömlesztjük a cukorral és a fahéjjal, és elkezdjük forralni.
  2. Kb. 20 perc alatt folyamatosan kevergetve sűrű cukros tölteléket főzünk belőle, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.

Összeállítás

  1. A kiválasztott piteformát (kb. 25 centi átmérőjű) kivajazzuk úgy, hogy az oldalára is jusson.
  2. A behűtött tészta 2/3-ad részét elkezdjük belenyomkodni a formába. Csinálhatjuk a kezünkkel vagy egy pohár segítségével, de deszkán is kinyújthatjuk, utána a formába helyezve.
  3. Az elegyengetett tésztát szurkáljuk meg villával, majd a 170°-ra előmelegített sütőben süssük elő 10 percet. Kivéve a sütőből hagyjuk egy kicsit hűlni, és ha mégis nagyon feljött a tészta, nyomkodjuk egy kicsit lejjebb.
  4. A félkész tésztát ezután érdemes megszórni a zsemlemorzsával, a búzadarával és a dióval. Ezzel a három összetevővel azt akadályozzuk meg, hogy nehogy a tészta túlságosan elázzon a töltelék maradék levétől. Ha bármelyikkel szeretnénk ízesíteni, akkor elég egyféléből több kanállal megszórni a tésztát. Én azért használtam mindhármat, hogy egyik íz se legyen túlságosan domináns a meggyes töltelék mellett.
  5. Miután a töltelék is a pitébe került, a tészta megmaradt 1/3-ad részét nyújtsuk ki, majd vágjunk belőle egyforma csíkokat, de formázhatunk bármilyen mintázatot is.
  6. Helyezzük a pite tetejére, majd kenjük meg jól egy felvert tojással.
  7. Ezután mehet vissza a pite a sütőbe, most már véglegesen. Ugyanúgy 170°C-on hagyjuk bent 25 percet, és süssük készre.
  8. Amikor a teteje már szép sült, vegyük ki, és felszelés előtt hagyjuk egy kicsit hűlni. Porcukorral megszórva, fagyival a tetején, de akár önmagában is tálalhatjuk, mindenhogy nagyon finom.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25

Mindegy, hogy épp javában tapossuk a gyümölcsszezont, vagy már meg sem közelítjük, egy finom meggyes rácsos pite az év bármely szakában jólesik, főleg, ha a nagymama receptje alapján készítjük. Vegyük hát elő a magozót és a sodródeszkát, és dobjuk össze ezt a meggyes pitét, amit bárki megkíván majd!

További receptek

Paradicsomos pite

Ropogósra sült leveles tésztán krémes ricotta és lédús paradicsom, mindez megkoronázva a kapribogyó sósságával a bazsalikom frissességével és az olívaolaj lágyságával. Bármilyen ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...