Meggyes rácsos pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kristyán Fanni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
83g finomliszt303 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
7g tejföl13 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
Összeállítás
-
5g vaj33 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
-
3g búzadara10 kcal
-
9g dió57 kcal
-
9g tojás12 kcal
Összesen
860
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
Összeállítás
-
28g vaj201 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
16g búzadara58 kcal
-
52g dió340 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
5159
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
32.5g finomliszt118 kcal
-
7.8g porcukor30 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
13g vaj93 kcal
-
2.6g tejföl5 kcal
-
3.6g tojás4 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
Összeállítás
-
1.8g vaj13 kcal
-
1.3g zsemlemorzsa5 kcal
-
1g búzadara4 kcal
-
3.4g dió22 kcal
-
3.6g tojás4 kcal
Összesen
333
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 13.8 g
Zsír
-
Összesen 40.5 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 385.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 183 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112.7 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 79.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 328 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 289 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 467 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 142 micro
Összesen
860
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 82.5 g
Zsír
-
Összesen 242.9 g
-
Telített zsírsav 127 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 874 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2310.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 212 mg
-
Kálcium 371 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 257 mg
-
Foszfor 1099 mg
-
Nátrium 344 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 676.2 g
-
Cukor 252 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 478.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1966 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 294 micro
-
Kolin: 430 mg
-
Retinol - A vitamin: 1733 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2802 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 851 micro
Összesen
5159
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 15.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 150.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.9 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 31.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 182 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
333
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
Tészta
- A lisztet, a cukrot és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, a tejfölt és a tojást. Belereszeljük egy fél citrom héját, ízesítjük sóval, majd pár perc alatt egynemű tésztát gyúrunk belőle.
- A tészta folpackkal becsomagolva (hogy ne száradjon ki), mehet a hűtőbe fél-egy órára. Ez idő alatt elkészíthetjük a meggyes tölteléket.
Töltelék
- A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd egy közepes edényben összeömlesztjük a cukorral és a fahéjjal, és elkezdjük forralni.
- Kb. 20 perc alatt folyamatosan kevergetve sűrű cukros tölteléket főzünk belőle, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.
Összeállítás
- A kiválasztott piteformát (kb. 25 centi átmérőjű) kivajazzuk úgy, hogy az oldalára is jusson.
- A behűtött tészta 2/3-ad részét elkezdjük belenyomkodni a formába. Csinálhatjuk a kezünkkel vagy egy pohár segítségével, de deszkán is kinyújthatjuk, utána a formába helyezve.
- Az elegyengetett tésztát szurkáljuk meg villával, majd a 170°-ra előmelegített sütőben süssük elő 10 percet. Kivéve a sütőből hagyjuk egy kicsit hűlni, és ha mégis nagyon feljött a tészta, nyomkodjuk egy kicsit lejjebb.
- A félkész tésztát ezután érdemes megszórni a zsemlemorzsával, a búzadarával és a dióval. Ezzel a három összetevővel azt akadályozzuk meg, hogy nehogy a tészta túlságosan elázzon a töltelék maradék levétől. Ha bármelyikkel szeretnénk ízesíteni, akkor elég egyféléből több kanállal megszórni a tésztát. Én azért használtam mindhármat, hogy egyik íz se legyen túlságosan domináns a meggyes töltelék mellett.
- Miután a töltelék is a pitébe került, a tészta megmaradt 1/3-ad részét nyújtsuk ki, majd vágjunk belőle egyforma csíkokat, de formázhatunk bármilyen mintázatot is.
- Helyezzük a pite tetejére, majd kenjük meg jól egy felvert tojással.
- Ezután mehet vissza a pite a sütőbe, most már véglegesen. Ugyanúgy 170°C-on hagyjuk bent 25 percet, és süssük készre.
- Amikor a teteje már szép sült, vegyük ki, és felszelés előtt hagyjuk egy kicsit hűlni. Porcukorral megszórva, fagyival a tetején, de akár önmagában is tálalhatjuk, mindenhogy nagyon finom.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 293
- Tegnapi nézettség: 34
- 7 napos nézettség: 411
- Össznézettség: 39380
- Feltöltés dátuma: 2022. augusztus 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Kristyán Fanni
104 recept
Mindegy, hogy épp javában tapossuk a gyümölcsszezont, vagy már meg sem közelítjük, egy finom meggyes rácsos pite az év bármely szakában jólesik, főleg, ha a nagymama receptje alapján készítjük. Vegyük hát elő a magozót és a sodródeszkát, és dobjuk össze ezt a meggyes pitét, amit bárki megkíván majd!