r
Nosalty Logó

Meggyes rácsos pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kristyán Fanni
Meggyes rácsos pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 860 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 5159 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 333 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    40.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    385.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    183 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.7 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    328 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    289 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    467 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    142 micro
Összesen 860 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    82.5 g

Zsír

  • Összesen
    242.9 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    874 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2310.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    212 mg
  • Kálcium
    371 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    257 mg
  • Foszfor
    1099 mg
  • Nátrium
    344 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    676.2 g
  • Cukor
    252 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    478.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1966 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    294 micro
  • Kolin:
    430 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1733 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2802 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    851 micro
Összesen 5159 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    150.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    182 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 333 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet, a cukrot és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, a tejfölt és a tojást. Belereszeljük egy fél citrom héját, ízesítjük sóval, majd pár perc alatt egynemű tésztát gyúrunk belőle.
  2. A tészta folpackkal becsomagolva (hogy ne száradjon ki), mehet a hűtőbe fél-egy órára. Ez idő alatt elkészíthetjük a meggyes tölteléket.

Töltelék

  1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd egy közepes edényben összeömlesztjük a cukorral és a fahéjjal, és elkezdjük forralni.
  2. Kb. 20 perc alatt folyamatosan kevergetve sűrű cukros tölteléket főzünk belőle, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.

Összeállítás

  1. A kiválasztott piteformát (kb. 25 centi átmérőjű) kivajazzuk úgy, hogy az oldalára is jusson.
  2. A behűtött tészta 2/3-ad részét elkezdjük belenyomkodni a formába. Csinálhatjuk a kezünkkel vagy egy pohár segítségével, de deszkán is kinyújthatjuk, utána a formába helyezve.
  3. Az elegyengetett tésztát szurkáljuk meg villával, majd a 170°-ra előmelegített sütőben süssük elő 10 percet. Kivéve a sütőből hagyjuk egy kicsit hűlni, és ha mégis nagyon feljött a tészta, nyomkodjuk egy kicsit lejjebb.
  4. A félkész tésztát ezután érdemes megszórni a zsemlemorzsával, a búzadarával és a dióval. Ezzel a három összetevővel azt akadályozzuk meg, hogy nehogy a tészta túlságosan elázzon a töltelék maradék levétől. Ha bármelyikkel szeretnénk ízesíteni, akkor elég egyféléből több kanállal megszórni a tésztát. Én azért használtam mindhármat, hogy egyik íz se legyen túlságosan domináns a meggyes töltelék mellett.
  5. Miután a töltelék is a pitébe került, a tészta megmaradt 1/3-ad részét nyújtsuk ki, majd vágjunk belőle egyforma csíkokat, de formázhatunk bármilyen mintázatot is.
  6. Helyezzük a pite tetejére, majd kenjük meg jól egy felvert tojással.
  7. Ezután mehet vissza a pite a sütőbe, most már véglegesen. Ugyanúgy 170°C-on hagyjuk bent 25 percet, és süssük készre.
  8. Amikor a teteje már szép sült, vegyük ki, és felszelés előtt hagyjuk egy kicsit hűlni. Porcukorral megszórva, fagyival a tetején, de akár önmagában is tálalhatjuk, mindenhogy nagyon finom.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 293
  • Tegnapi nézettség: 34
  • 7 napos nézettség: 411
  • Össznézettség: 39380
  • Feltöltés dátuma: 2022. augusztus 10.

Receptkategóriák

Meggyes rácsos pite
Kristyán Fanni 104 recept

Mindegy, hogy épp javában tapossuk a gyümölcsszezont, vagy már meg sem közelítjük, egy finom meggyes rácsos pite az év bármely szakában jólesik, főleg, ha a nagymama receptje alapján készítjük. Vegyük hát elő a magozót és a sodródeszkát, és dobjuk össze ezt a meggyes pitét, amit bárki megkíván majd!

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...