r
Nosalty Logó

Húsmentes töltött paprika

Lakos Benedek
Húsmentes töltött paprika paradicsomszószban, főtt újburgonyával tálalva
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A töltött paprikához

A paradicsomszószhoz

325
Kalória
12.2g
Fehérje
52g
Szénhidrát
9.1g
Zsír
245.9g
Víz
-
Koleszterin
7.8g
Élelmi rost
12.7g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A töltött paprikához

A paradicsomszószhoz

Összesen 325 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A töltött paprikához

A paradicsomszószhoz

Összesen 2592 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A töltött paprikához

A paradicsomszószhoz

Összesen 92 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    903.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    602 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    245.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    216 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    538 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    18519 micro
  • Lut-zea
    311 micro
Összesen 325 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.7 g

Zsír

  • Összesen
    72.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7228.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    366 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    417 mg
  • Foszfor
    1513 mg
  • Nátrium
    4815 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    416.2 g
  • Cukor
    102 mg
  • Élelmi rost
    63 mg

Víz

  • Összesen
    1966.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    367 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    46 mg
  • C vitamin:
    635 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    96 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1728 micro
  • Kolin:
    433 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    147 micro
  • β-karotin
    4300 micro
  • β-crypt
    76 micro
  • Likopin
    148154 micro
  • Lut-zea
    2485 micro
Összesen 2592 kcal
  • 4% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    262.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    175 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    71.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    156 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    5378 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 92 kcal

Elkészítés

A töltött paprikához

  1. Az olajon üvegesre dinszteljük a felkockázott hagymát, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát és 1-2 percig pirítjuk az egészet. A hagymára nyomjuk a sűrített paradicsomot, amit magas lángon 1-2 perc alatt karamellizálunk.
  2. Az edényt lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fűszereket és elkeverjük az alapot. Erre mehet a szeletelt csiperke, amit közepes lángon, rendszeresen megkeverve alaposan átpárolunk.
  3. A gombás alaphoz öntjük a rizst, majd felöntjük az egészet annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk-borsozzuk, és alacsony lángon, fedő alatt majdnem puhára főzzük a rizst (nem baj, ha még belül kicsit fogkemény, a paprikába töltve tovább puhul majd).
  4. A megfőtt rizshez adjuk a leszűrt, átmosott konzervlencsét. Az egészet elkeverjük, és az előkészített TV-paprikákba töltjük.

A paradicsomszószhoz

  1. Az olajon üvegesre dinszteljük a felaprított hagymát, majd megszórjuk cukorral és 1-2 perc alatt karamellizáljuk. Ekkor jöhet hozzá a sűrített paradicsom, amit további 2 perc alatt lepirítunk.
  2. A hagymás alapot felöntjük a passzírozott paradicsommal, beletesszük a zeller- vagy petrezselyemcsokrot, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd alacsony lángon, lefedve, 5-7 perc alatt összefőzzük.
  3. A paradicsomszószba helyezzük a megtöltött paprikákat. Alacsony lángon, fedő alatt 20 percig főzzük őket, majd átfordítjuk, és további 10-20 percig pároljuk a paprikákat a paradicsomszószban. Azon melegében, főtt krumplival vagy más tetszőleges körettel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 80 p

Annak ellenére, hogy a nyári nagy melegben gyomrunk nem kívánja a túlzottan nehéz ételeket, a klasszikus magyar konyha csak relatíve kevés olyan receptet biztosít, amivel elhagyhatnánk a zsírt, kolbászt és sült húsokat. Szerencsére a töltött paprikához hasonló hagyományos receptek húsmentesítése nem lehetetlen, sőt, mindezt végbevihetjük anélkül, hogy íz vagy állag terén bármiben kompromisszumot kéne kötnünk.

Sokan ódzkodnak a klasszikus magyar ételek megváltoztatásától, mert úgy érzik, ezzel az adott fogás teljesen mássá válna. Ehhez ragaszkodni azonban bizonyos esetekben nem javunkra válik, hanem árt nekünk – nyáron például semmi értelme nehezen emészthető, zsíros ételeket fogyasztanunk, és ezzel terhelnünk a szervezetünket.

Hús nélkül is imádni fogod

Jobban járunk, ha szezonálisan elhagyjuk a húst néhány ételből: természetesen olyan módon, hogy elkerüljük a receptek kiüresedését és megtartsuk laktató jellegüket, illetve karakteres jellemzőiket.

A töltött paprika esetében szerencsére végtelenül egyszerű megejteni az átalakítást: az így kapott húsmentes verzió nemcsak a gyomor számára, de a pénztárcának is kevesebb terhet jelent majd.

Mitől marad laktató a húsmentes töltött paprika?

Az alapanyagcsere során fontos, hogy olyan húsmentes hozzávalókat válasszunk, amelyek nemcsak helyettesítik a húst, hanem teljes körűen átveszik annak szerepét a töltelékben. Tehát: hosszan tartó jóllakottság-érzést nyújtanak, de nem nehezítenek el, emellett pedig hasznos tápanyagokat is szolgáltatnak a szervezet számára (pl. fehérje).

Könnyebb a gyomrodnak, de ugyanolyan nagyot szól a szádban
  • A rizs amúgy is fontos eleme a paprika töltelékének: húsos verzió esetében a térfogatot növeli, de egyben össze is fogja a masszát. Ezt megtartjuk a vega receptben is.
  • Gombát több vegetáriánus étel is használ, egyrészt kellemesen rágós, karakteres textúrája, másrészt különleges aromája miatt.
  • A konzerv lencse előnye, hogy nem kell órák hosszat áztatnunk, majd megfőznünk, hanem egy egy gyors átmosás után már használhatjuk is az általunk kiszemelt receptben.
  • Ahhoz, hogy a töltelék íze autentikus maradjon, és hozza a magyaros fogások jól megszokott hangulatát, fűszerezzünk bőkezűen édes és füstölt fűszerpaprikával illetve fűszerköménnyel.

Karakteres paradicsomszósz rántás nélkül

A legtöbb klasszikusnak mondható töltöttpaprika-recept vaskos rántásokat használ a paradicsomszósz főzése során. Azt leszámítva, hogy ez elhanyagolható mértékben, de mégis kissé laktatóbbá teszi az egész fogást, sok magyarázat nem adott a habarásra.

Petrezselymes újkrumplival tálalva isteni

Hagyjuk el tehát bátran, hiszen ezzel a lépéssel is csak a gyomrunknak segítünk a töltött paprika megemésztésében. Ahhoz pedig, hogy a mártás tényleg karakteres, ízes és feledhetetlen maradjon, fogadjuk meg az alábbi tippeket is.

A hagymás alapot szórjuk meg némi cukorral, amit karamellizáljunk közepes/magas hőfokon. Ez elvesz valamennyit a passzírozott paradicsom savasságából és kellemesebbé teszi az ízeket.

Könnyed, nyári ebédkaland

Ugyanezt a hatást tovább fokozhatjuk, mellette pedig a paradicsom umamis ízprofilját is erősíthetjük, ha a cukros-hagymás alapra egy kanál sűrített paradicsomot nyomunk. A koncentrált sűrítmény hő hatására csodásan lepirul, az edény aljába ragadt, karamellizált részek pedig a passzírozott paradicsom hozzáadásával visszaoldódnak majd a szószba.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...