hüvelyesek

Zöldbab

A zöldbab a nyár egyik nagy ajándéka, fogyasszuk frissen, tegyük el vagy fagyasszuk le télre, és ne csak zöldbabfőzeléket készítsünk belőle! 

Csicseriborsó

A csicseriborsó az egyik legősibb kultúrnövények egyike, a közel-keleti térségben kb. 7500 éves maradványokat is találtak. Legfőbb termőhelyei a mediterránium országai, Nyugat-Ázsia és India.

Szója

A szója az egyik legsokoldalúbb hüvelyes növényünk, amely nemcsak a vegetáriánus és vegán étrendek alapköve, hanem az ázsiai konyha egyik alappillére is. Rengeteg formában elérhető: tej, liszt, tofu, tempeh, szójaszósz, olaj, sőt még húspótlóként is. Magas fehérjetartalma miatt kedvelt alapanyag a sportolók és diétázók körében is.

Fehérbab

A fehérbab az egyik legismertebb és legsokoldalúbb hüvelyesünk, amely nemcsak tartalmas és laktató, de kiemelkedő fehérje- és rosttartalma miatt az egészséges étrend szerves része lehet. Semleges íze miatt szinte bármilyen fűszerezéssel jól párosítható, így salátákban, ragukban, krémekben vagy akár desszertként is megállja a helyét.

Szójabab

A szójabab az egyik legfontosabb növényi fehérjeforrásunk. Ázsiából származik, de ma már világszerte termesztik. A hüvelyesek családjába tartozik, és rendkívül sokoldalúan felhasználható az élelmiszeriparban. Nemcsak vegetáriánusok körében népszerű, hanem azoknál is, akik szeretnének változatosabban, tudatosabban táplálkozni.

Vöröslencse

A vöröslencse igen népszerű, apró szemű, jellegzetes, narancsos színű lencseféle. Ez a fajta hüvelyes elsősorban a Földközi-tenger partján őshonos, és a Közel-keleti, illetve az indiai konyhában vált alapvető hozzávalóvá.

Vörösbab

A bab egy Amerikában őshonos hüvelyes zöldségféle, amelynek számtalan fajtája létezik, ezek egyike a vörösbab. A vörösbab (Phaseolus vulgaris) egy széles körben termesztett hüvelyes, amelyet gyakran főzéshez és salátákhoz használnak. Az egyik legismertebb típusa a vesebab (vagy kidney bean), amely nevét alakjáról kapta. A vörösbab jellemzően élénk vörös színű, és többféle formában is előfordulhat, mint például a kisebb méretű vörösbab, amelyet gyakran mexikói ételekben használnak.

Mungóbab

A mungóbab egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hüvelyes növény, mely Ázsiából származik. Jelentős B- és C-vitamin-forrás, de vastartalma is kiemelkedő. Tartalmaz még folsavat, magnéziumot, mangánt és foszfort is, emellett nem kevés növényi fehérjét és élelmi rostot, ezzel pedig támogatja a bélműködést és az emésztést, segíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből, tisztító, méregtelenítő hatású. Hántolt és hántolatlan formában is elérhető.

Vajbab

A vajbab a zöldbab egy fajtája, amely lapos, hosszúkás hüvelyekkel rendelkezik. Általában halványzöld színű, de létezik sárga változatban is. A vajbab hüvelyei és magvai is ehetőek, és főleg főzve, párolva fogyasztják. Nevét onnan kapta, hogy a főtt hüvely állaga lágy és „vajas" lesz, így különösen ízletes. Gyakran használják salátákban, köretekben vagy levesekben.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek