hüvelyesek
Zöldbab
A zöldbab a nyár egyik nagy ajándéka, fogyasszuk frissen, tegyük el vagy fagyasszuk le télre, és ne csak zöldbabfőzeléket készítsünk belőle!
Csicseriborsó
A csicseriborsó az egyik legősibb kultúrnövények egyike, a közel-keleti térségben kb. 7500 éves maradványokat is találtak. Legfőbb termőhelyei a mediterránium országai, Nyugat-Ázsia és India.
Szója
A szója az egyik legsokoldalúbb hüvelyes növényünk, amely nemcsak a vegetáriánus és vegán étrendek alapköve, hanem az ázsiai konyha egyik alappillére is. Rengeteg formában elérhető: tej, liszt, tofu, tempeh, szójaszósz, olaj, sőt még húspótlóként is. Magas fehérjetartalma miatt kedvelt alapanyag a sportolók és diétázók körében is.
Fehérbab
A fehérbab az egyik legismertebb és legsokoldalúbb hüvelyesünk, amely nemcsak tartalmas és laktató, de kiemelkedő fehérje- és rosttartalma miatt az egészséges étrend szerves része lehet. Semleges íze miatt szinte bármilyen fűszerezéssel jól párosítható, így salátákban, ragukban, krémekben vagy akár desszertként is megállja a helyét.
Szójabab
A szójabab az egyik legfontosabb növényi fehérjeforrásunk. Ázsiából származik, de ma már világszerte termesztik. A hüvelyesek családjába tartozik, és rendkívül sokoldalúan felhasználható az élelmiszeriparban. Nemcsak vegetáriánusok körében népszerű, hanem azoknál is, akik szeretnének változatosabban, tudatosabban táplálkozni.
Vöröslencse
A vöröslencse igen népszerű, apró szemű, jellegzetes, narancsos színű lencseféle. Ez a fajta hüvelyes elsősorban a Földközi-tenger partján őshonos, és a Közel-keleti, illetve az indiai konyhában vált alapvető hozzávalóvá.
Vörösbab
A bab egy Amerikában őshonos hüvelyes zöldségféle, amelynek számtalan fajtája létezik, ezek egyike a vörösbab. A vörösbab (Phaseolus vulgaris) egy széles körben termesztett hüvelyes, amelyet gyakran főzéshez és salátákhoz használnak. Az egyik legismertebb típusa a vesebab (vagy kidney bean), amely nevét alakjáról kapta. A vörösbab jellemzően élénk vörös színű, és többféle formában is előfordulhat, mint például a kisebb méretű vörösbab, amelyet gyakran mexikói ételekben használnak.
Mungóbab
A mungóbab egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hüvelyes növény, mely Ázsiából származik. Jelentős B- és C-vitamin-forrás, de vastartalma is kiemelkedő. Tartalmaz még folsavat, magnéziumot, mangánt és foszfort is, emellett nem kevés növényi fehérjét és élelmi rostot, ezzel pedig támogatja a bélműködést és az emésztést, segíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből, tisztító, méregtelenítő hatású. Hántolt és hántolatlan formában is elérhető.
Vajbab
A vajbab a zöldbab egy fajtája, amely lapos, hosszúkás hüvelyekkel rendelkezik. Általában halványzöld színű, de létezik sárga változatban is. A vajbab hüvelyei és magvai is ehetőek, és főleg főzve, párolva fogyasztják. Nevét onnan kapta, hogy a főtt hüvely állaga lágy és „vajas" lesz, így különösen ízletes. Gyakran használják salátákban, köretekben vagy levesekben.
Címlapról ajánljuk
Nosalty-kvíz: Hány zöldséget ismersz fel? – Figyelem, csak elsőre tűnik...
Gyere, és teszteld a tudásodat velünk! Azt hiszed, minden zöldséget ismersz? Válaszolj a következő kérdésekre, és kiderül!
NosaltyNosalty-kvíz: Hány zöldséget ismersz fel? – Figyelem, csak elsőre tűnik...
Gyere, és teszteld a tudásodat velünk! Azt hiszed, minden zöldséget ismersz? Válaszolj a következő kérdésekre, és kiderül!
NosaltyEzeket a népszerű ételeket és italokat mellőzzük, amikor influenzásak vagyunk
Méz, gyömbér, fokhagyma, sok folyadék, lehetőleg víz vagy gyógytea formájában: azt kívülről fújjuk, hogy mit kell(ene) fogyasztanunk egy betegség alatt. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy mit érdemes kerülni.
Szabó AnnaLegnépszerűbb cikkek
4 élelmiszer, ami tiltólistára kell, hogy kerüljön 50 év felett,...
50 év felett fokozatosan csökken az anyagcsere gyorsasága, amit először a hasnyálmirigyünk érez meg. Fontos, hogy egészségünk megőrzése érdekében átgondoljuk táplálkozásunkat, és körbenézzünk a hűtőnkben. Íme, 4 olyan tiltólistás élelmiszer, ami árt a hasnyálmirigynek!
Áron alul kínálja a Penny a Tefal konyhai eszközét, mely...
A decemberi időszak sok háztartásban sütés-főzéssel telik. Az adventi aprósütemények, na meg a karácsonyi asztal desszertjeinek elkészítését könnyíti meg a Pennyben kapható Tefal konyhai eszköz, amit most különösen kedvező áron szerezhetünk be.
Ezt a magyar vörösbort választották a világ legjobbjának
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Top Receptek
Karácsonyi rögtön puha mézeskalács
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Klasszikus hagyományos bejgli
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...
Klasszikus töltött káposzta
A kolozsvári töltött káposzta nem csak karácsonykor esik ám jól...