hüvelyesek
Zöldbab
A zöldbab a nyár egyik nagy ajándéka, fogyasszuk frissen, tegyük el vagy fagyasszuk le télre, és ne csak zöldbabfőzeléket készítsünk belőle!
Csicseriborsó
A csicseriborsó az egyik legősibb kultúrnövények egyike, a közel-keleti térségben kb. 7500 éves maradványokat is találtak. Legfőbb termőhelyei a mediterránium országai, Nyugat-Ázsia és India.
Szója
A szója az egyik legsokoldalúbb hüvelyes növényünk, amely nemcsak a vegetáriánus és vegán étrendek alapköve, hanem az ázsiai konyha egyik alappillére is. Rengeteg formában elérhető: tej, liszt, tofu, tempeh, szójaszósz, olaj, sőt még húspótlóként is. Magas fehérjetartalma miatt kedvelt alapanyag a sportolók és diétázók körében is.
Fehérbab
A fehérbab az egyik legismertebb és legsokoldalúbb hüvelyesünk, amely nemcsak tartalmas és laktató, de kiemelkedő fehérje- és rosttartalma miatt az egészséges étrend szerves része lehet. Semleges íze miatt szinte bármilyen fűszerezéssel jól párosítható, így salátákban, ragukban, krémekben vagy akár desszertként is megállja a helyét.
Szójabab
A szójabab az egyik legfontosabb növényi fehérjeforrásunk. Ázsiából származik, de ma már világszerte termesztik. A hüvelyesek családjába tartozik, és rendkívül sokoldalúan felhasználható az élelmiszeriparban. Nemcsak vegetáriánusok körében népszerű, hanem azoknál is, akik szeretnének változatosabban, tudatosabban táplálkozni.
Vöröslencse
A vöröslencse igen népszerű, apró szemű, jellegzetes, narancsos színű lencseféle. Ez a fajta hüvelyes elsősorban a Földközi-tenger partján őshonos, és a Közel-keleti, illetve az indiai konyhában vált alapvető hozzávalóvá.
Vörösbab
A bab egy Amerikában őshonos hüvelyes zöldségféle, amelynek számtalan fajtája létezik, ezek egyike a vörösbab. A vörösbab (Phaseolus vulgaris) egy széles körben termesztett hüvelyes, amelyet gyakran főzéshez és salátákhoz használnak. Az egyik legismertebb típusa a vesebab (vagy kidney bean), amely nevét alakjáról kapta. A vörösbab jellemzően élénk vörös színű, és többféle formában is előfordulhat, mint például a kisebb méretű vörösbab, amelyet gyakran mexikói ételekben használnak.
Mungóbab
A mungóbab egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hüvelyes növény, mely Ázsiából származik. Jelentős B- és C-vitamin-forrás, de vastartalma is kiemelkedő. Tartalmaz még folsavat, magnéziumot, mangánt és foszfort is, emellett nem kevés növényi fehérjét és élelmi rostot, ezzel pedig támogatja a bélműködést és az emésztést, segíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből, tisztító, méregtelenítő hatású. Hántolt és hántolatlan formában is elérhető.
Vajbab
A vajbab a zöldbab egy fajtája, amely lapos, hosszúkás hüvelyekkel rendelkezik. Általában halványzöld színű, de létezik sárga változatban is. A vajbab hüvelyei és magvai is ehetőek, és főleg főzve, párolva fogyasztják. Nevét onnan kapta, hogy a főtt hüvely állaga lágy és „vajas" lesz, így különösen ízletes. Gyakran használják salátákban, köretekben vagy levesekben.
Címlapról ajánljuk
Mit főzzek ma? Tojásleves, sültpaprikás tarhonya és női szeszély muffin...
Mennyi mennyei finomság sorakozik ma az étkezőasztalokra! Tojásleves, ezúttal nagyon finoman, tarhonya, sültpaprikával spékelve és egy kis rózsavizes muffin is érkezik.
Macsuga ViktóriaNe idd meg! Idegenanyag került ebben a népszerű gyógyteába
A Nébih kivonta a forgalomból a Mama Gyógynövényei Hibiszkuszvirág teát, mert idegen anyagot találtak benne.
NosaltyCsak karácsonykor sztároljuk, pedig az egyik leggazdagabb, olcsó kalciumforrás
Az adventi és karácsonyi időszakban rengeteg sütemény készül a közreműködésével, azonban az év más időszakaiban rendszerint hanyagoljuk a konyhában. Kitaláljátok melyik növényi alapú, igen gazdag kalciumforrásra gondoltunk?
NosaltyLegnépszerűbb cikkek
Nagyon sokan isszuk így a teát, pedig súlyos betegséget okozhat
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Közösségi felháborodás miatt eltakarták a malacsütést az egyik adventi vásárban
A kordonozás után sem csillapodtak a kedélyek, így most a hely a Facebook-oldaláért küzd.
Megnyitott Kapás Boglárka kávézója: erdélyi nevet kapott a hely
Megnyitott Kapás Boglárka világbajnok úszó és férje, Telegdy Ádám közös kávézója, méghozzá Budapest V. kerületében.
Top Receptek
Karácsonyi rögtön puha mézeskalács
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Klasszikus hagyományos bejgli
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...
Klasszikus töltött káposzta
A kolozsvári töltött káposzta nem csak karácsonykor esik ám jól...