r
Nosalty Logó

Újévi lencseleves füstölt csülökkel

Hering András
rusztikus tálban tálalt lencseleves füstölt csülökkel: sűrű, zöldesbarna lencseleves sárgarépával és burgonyával, a tetején szeletelt füstölt csülökhús, tejföl és apróra vágott snidling, körülötte kenyér és poharak az asztalon.
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

787
Kalória
53.1g
Fehérje
68.2g
Szénhidrát
32g
Zsír
276.8g
Víz
122.6g
Koleszterin
11.7g
Élelmi rost
8.2g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 787 kcal
  • 12% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 3151 kcal
  • 12% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 169 kcal
  • 12% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.1 g

Zsír

  • Összesen
    32 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2716.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    669 mg
  • Nátrium
    1799 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    68.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    276.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    318 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    394 micro
  • Kolin:
    218 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    2967 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 787 kcal
  • 12% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    212.2 g

Zsír

  • Összesen
    128 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    491 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10866.4 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    370 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    376 mg
  • Foszfor
    2677 mg
  • Nátrium
    7197 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    272.8 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

Víz

  • Összesen
    1107.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1272 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    110 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1576 micro
  • Kolin:
    873 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    11869 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    380 micro
Összesen 3151 kcal
  • 12% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    582.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    143 mg
  • Nátrium
    386 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    59.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    265 micro
  • β-karotin
    636 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 169 kcal

Elkészítés

  1. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, majd legalább 2–3 órára (vagy egy éjszakára) beáztatjuk.
  2. A csülköt hideg vízben feltesszük főni a babérlevéllel, és alacsony lángon kb. 1–1,5 óra alatt majdnem puhára főzzük.
  3. Hozzáadjuk a karikára vágott répákat, zellert, burgonyát, és további 15–20 percig főzzük.
  4. Közben a zsíron megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a pirospaprikákat.
  5. A lencsét leszűrjük, a leveshez adjuk a hagymás alapot, a köményt és a borsot, a lencsét, majd kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
  6. A sűrítéshez egy merőkanálnyi lencsét botmixerrel pürésítünk, és visszakeverjük - így krémes lesz, rántás nélkül.
  7. A végén felöntjük a fehérborral, pár percig forraljuk, majd ecettel vagy mustárral finomhangoljuk.
  8. Kóstolás után döntünk a sózásról, végül a felkockázott csülköt visszatesszük a levesbe.
  9. Tálaljuk tejföllel vagy crème fraîche-sel, friss kenyérrel a legjobb - és nem baj, ha marad belőle másnapra is. Ha igazán újévi hangulatot szeretnél, a tetejére szórj egy kevés friss petrezselymet vagy snidlinget, és kínálj mellé pogácsát.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 105 p

Az újévi lencseleves nem hiányozhat az ünnepi asztalról: a lencse a bőséget, a füstölt csülök pedig a gazdag ízeket hozza el az év első napján. Ez a verzió krémes, füstös és pont annyira savas, hogy minden falat jól essen – másnap pedig még finomabb.

Felülnézetből fotózott lencseleves füstölt csülökkel, sárgarépával és burgonyával, a tetején tejföl és snidling, rusztikus tálban.
Újévi lencseleves füstölt csülökkel, tejföllel és snidlinggel – tartalmas klasszikus, ami szerencsét hoz az év elején.
Hering András

Újév napján lencsét enni nem szokás, hanem hagyomány. Azt mondják, minél több lencseszem kerül a kanálba, annál több szerencse és anyagi bőség jut az évre. Mi ehhez most egy füstölt csülkös, tartalmas, mégis kiegyensúlyozott lencselevest hoztunk, ami egyszerre idézi a nagyi konyháját és ad egy apró, modern ízcsavart.

A titok a részletekben van: egy kevés őrölt fűszerkömény, egy korty száraz fehérbor, és a legvégén egy csepp almaecet vagy mustár, amitől a leves nem lesz savanyú, csak élénkebb, frissebb és sokkal emlékezetesebb.

Miért működik ez a hármas?

  • Az őrölt kömény mélyíti a lencse földes ízét, és segít az emésztésen is – nem véletlen klasszikus páros.
  • A száraz fehérbor főzés közben elveszíti az alkoholt, viszont elegáns savat és könnyedséget ad a sűrű levesnek.
  • Az almaecet vagy egy kevés mustár a végén felrázza az ízeket, és pont azt a hiányzó kis „csippantást” hozza, amitől nem lesz lapos a végeredmény.

Füstölt csülök: a leves lelke

A csülök adja meg azt a karakteres, füstös alapot, amitől ez a leves nem csak újévi kötelező kör, hanem valódi komfortétel. Lassú főzéssel a hús omlós lesz, az íze pedig teljesen átjárja a lencsét, a sárgarépát és a burgonyát.

A legjobb újévi lencseleveshez füstölt sertéscsülköt érdemes választani, mert ez adja meg azt a mély, karakteres ízt, amitől a leves igazán tartalmas és „ünnepi” lesz. Ha teheted, válassz csontos, bőrös csülköt, mert a csontból és a kollagénből főzés közben extra íz és sűrűség kerül a levesbe.

Idő szempontjából két jó irány van. A nyers, füstölt csülök hosszabb főzést igényel, viszont cserébe intenzívebb, gazdagabb ízt ad, és a hús egészen omlósra puhul. Ha gyorsabban szeretnél végezni, a félkész vagy előfőzött füstölt csülök is teljesen jó választás: ezzel rövidebb a főzési idő, az íz mégis megmarad.

Fontos, hogy a csülök ne legyen túl sós. Ha erősen füstölt darabot kapsz, érdemes főzés előtt hideg vízben pár órára – vagy akár egy éjszakára – beáztatni, majd friss vízben feltenni főni. Így nem viszi el az egész levest a sósság, és a lencse íze is jobban érvényesül.

Kerüld a nagyon sovány, húsos darabokat vagy a csülökpótló füstölt húsokat: ezek nem adják meg azt a mélységet, amit egy klasszikus újévi lencseleves megkíván. A jó csülök ismérve, hogy van rajta hús, zsír és bőr is – ettől lesz a leves sűrű, selymes és igazán megnyugtató.

Sűrű újévi lencseleves füstölt csülökhússal, tejföllel és zöldfűszerrel, körülötte mustár és poharak az asztalon.
Sűrű, csülkös lencseleves sárgarépával és burgonyával, a tetején egy kanál tejföllel – igazi január elsejei komfortétel.
Hering András

Főzzük elő?

A füstölt csülök előfőzése nem kihagyható lépés, ha igazán jó újévi lencselevest szeretnénk. Ez az a pont, ahol eldől, mennyire lesz a leves selymes, mély ízű és harmonikus. A jól előkészített csülök nem nyomja el a lencsét, hanem szépen együtt dolgozik vele.

Ha a csülök erősen füstölt vagy sós, főzés előtt érdemes hideg vízben pár órára, akár egy éjszakára beáztatni. Ez segít kiegyensúlyozni az ízét, és megakadályozza, hogy a leves túl sós legyen. Az áztatás után a csülköt mindig friss vízben tegyük fel főni.

Az előfőzéshez a csülköt akkora edénybe tesszük, hogy kényelmesen ellepje a víz. Hideg vízzel felöntjük, majd lassú tűzön melegíteni kezdjük. Amikor felforr, a tetején képződő habot leszedjük, hogy tiszta, szép főzőlevet kapjunk. Ezután mérsékeljük a hőt, és a csülköt gyöngyözve főzzük addig, amíg a hús meg nem puhul – ez általában 1,5–2 óra, a csülök méretétől és előkészítettségétől függően.

A főzővíz aranyat ér: tele van füstös aromával, zselatinnal és ízzel. Amikor a csülök megpuhult, kivesszük, a főzőlevet pedig nem öntjük ki. Leszűrjük, hogy tiszta alaplevet kapjunk, majd ezt használjuk fel a lencseleveshez részben vagy teljes egészében. Ettől lesz a leves teste telt és természetesen sűrű.

A csülköt hagyjuk kissé hűlni, majd a húst lefejtjük a csontról. A bőr és a zsírosabb részek is mehetnek vissza a levesbe – ezek adják azt a mélységet, amitől az étel igazán „újévi”. A húst felkockázva vagy szálaira szedve a főzés végén keverjük a lencséhez, hogy ne főjön szét, csak átmelegedjen.

Így készül el az a csülkös alap, amire már nyugodtan rá lehet építeni a lencsét, a fűszereket, a fehérbort és azt a pici savas csavart, amitől a leves nemcsak hagyományos, hanem igazán emlékezetes lesz.

Apró konyhai tanácsok

  • A lencsét érdemes előző este jól átmosni és beáztatni, így gyorsabban puhul és krémesebb lesz.
  • A köményt ne pirítsd túl: elég, ha a hagymás alapon pár másodpercig felmelegszik, különben kesernyés lehet.
  • A savas elem (almaecet vagy mustár) mindig a legvégén kerüljön bele, így marad friss és élő az íz.

Tipp:

A füstölt csülök miatt a levest csak a főzés legvégén sózd, és akkor is óvatosan. A csülök főzőleve főzés közben folyamatosan ízesít, ezért könnyű túlsózni. Inkább kóstolj gyakran, és ha kell, csak a legutolsó percekben adj hozzá egy csipet sót, így biztosan kiegyensúlyozott marad az íz.
Csülkös lencseleves közelről: barnás lencse, narancssárga répakarikák, burgonyakockák és szeletelt füstölt csülök.
Klasszikus újévi lencseleves füstölt csülökkel: lassan főtt, gazdag ízű leves a hideg napokra.
Hering András

Tálalás, ahogy szeretjük

Egy kanál tejföl, apróra vágott snidling vagy petrezselyem a tetején, mellé friss kenyér vagy kovászos cipó – és már kész is az a leves, ami nemcsak szerencsét ígér, hanem tényleg jól is esik.

Ez az újévi lencseleves nem akar forradalmat csinálni. Csak egy kicsit okosabb, kicsit kiegyensúlyozottabb – pont olyan, amilyennek az új évet is szeretnénk.

<strong>Tányérban tálalt füstölt csülkös lencseleves, a tetején tejföllel, mellette mustár és kenyér.</strong>
Újévi lencseleves füstölt csülökkel – klasszikus, ami nélkül nincs január elseje
Hering András

Recept és fotók: Hering András / @andrishering

Nosalty stories

További receptek

Vegán krumplileves

Senkinek nem kell lemondania a magyaros ízekről: még azoknak sem, akik vegán étrend szerint étkeznek. Ebben a burgonyalevesben egy szemernyi állati eredetű alapanyag sincs, mégis hozza azt a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...