Kacsazsír

A kacsazsír hagyományos magyar alapanyag, mely nemcsak a népi konyha, hanem a modern gasztronómia kedvelt eleme is. Gazdag íze, krémes állaga és magas füstpontja miatt kiváló sütéshez, pirításhoz, de hidegen, kenyérre kenve is igazi ínyencség.

Leírás

Kacsazsír – receptek, leírás, tippek

A kacsazsír leggyakrabban a kacsa bőréből vagy hájából kiolvasztott, aranysárga színű zsír, amely sokoldalúan felhasználható. A klasszikus ízek kedvelői pirított kenyérrel és lilahagymával fogyasztják, de kelt tésztákhoz, burgonyás ételekhez vagy akár levesekhez is adható ízfokozóként. A francia konyhában is előszeretettel használják, különösen a konfitálás technikájánál. Hűtőben sokáig eltartható, jól záródó üvegben vagy edényben tárolva.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kacsazsír?

Kacsazsír

A kacsazsír a kacsa bőréből, hájából vagy húsos részeiből lassú hevítéssel kiolvasztott zsiradék. A magyar konyhában már évszázadok óta használják, különösen a disznózsír alternatívájaként, amikor sertést nem fogyasztottak. Aranyszínű, selymesen krémes, és kissé diós aromával rendelkezik. Nemcsak íze, hanem összetétele miatt is kedvelt: telítetlen zsírsavtartalma magasabb, mint a sertészsírnak, így mértékkel fogyasztva egészségesebb zsiradék lehet.

Hogyan vásároljuk?

Minőségi kacsazsírt vehetünk piacokon, termelőktől, henteseknél vagy delikáteszboltokban. Kapható házi, szűrt vagy fűszerezett változatban is, illetve gyakran kapható együtt tepertővel (kacsa töpörtyű). Vásárlásnál érdemes figyelni arra, hogy friss, enyhén sárgás, de ne avas színű legyen. Hűtőszekrényben, zárt üvegben vagy dobozban akár hónapokig is eláll, mélyhűtve pedig még tovább megőrzi minőségét.

Hogyan tároljuk?

Felbontás előtt hűvös, napfénytől védett helyen tárolható. Felbontás után hűtőben kell tartani, és néhány héten belül felhasználni.

Mire jó a kacsazsír?

A kacsazsír kiváló sütéshez és pirításhoz, mert magas hőfokot is jól bír anélkül, hogy megégne. Finom ropogós sült krumpli vagy tepsis zöldség készülhet, de levesek alapjaként, nokedlihez, lángoshoz vagy főzelékekhez is sajátos karaktert ad. Kenyérre kenve lilahagymával, pici sóval és paprikával klasszikus reggeli vagy vacsora. A gasztronómiában a konfitálás egyik alapzsiradéka: a kacsahús ebben készítve omlós, ízes és hosszan eltartható lesz.

Mi készülhet a kacsazsírból?

Készülhet csirkés vadasmártás, sült kacsacomb és kacsamell tökéletesen elkészítve, az eredeti legényfogó leves, konfitált karaj, töltött csirkecomb krumplival, tökéletes mézes zserbó, Welsh cakes, pikáns cigánypecsenye sült burgonyával, flamingó szelet Katharosztól, KFC jellegű sült csirkecombok, csodapuha mézes krémes, zöldborsóleves vajas galuskával, ízletes vadasmarha, fenséges csirkepaprikás, rozé kacsamell kétkáposztás kockával, ropogós libacombok tepsiben sült zöldségágyon és kolbászos-sajtos rakott krumpli.

Még több kacsazsíros receptért görgess lejjebb!

Kalória
-
Fehérje
-
Szénhidrát
-
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Kacsazsír

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm kacsazsír?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

391 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...