Kacsazsír

Kacsazsír

Leírás

"Az emberi szervezet legfontosabb energiaforrásai a különböző zsiradékok. Energiaforrásként szolgálnak a szervezet számára, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, állandó szinten tartják testhőmérsékletet. Szükségesek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez, valamint a D-vitamin képződéséhez. A sejtek működése során felhasznált energia optimális esetben 30%-ban különböző zsír eredetű alapanyagból származik. Az étkezésünkben felhasznált zsírok és olajok kémiai szempontból mind glicerin zsírsavakkal alkotott észterei. A legfőbb különbség a zsírsavak típusában, kémiai összetételében van. Állati zsírok A szárnyasok zsiradékai, a kacsa- és libazsír ízletesek, élvezeti értékük nagy, de népszerűségük alacsony, tömeges fogyasztásuk nem jellemző. A libazsír és a kacsazsír telített zsírokban szegényebb, egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavakban pedig gazdagabb, mint más állati eredetű zsírok. Ezek a tulajdonságok a szív- és érrendszerre kedvezőbb hatásúvá teszik." A kacsazsírban legkevesebb a telített, és legtöbb a telítetlen zsírsav. A jó minőségű zsírok egységes fehér, vagy viaszságra - színűek, illatuk kellemes, tepertő-illat, avasodástól, kellemetlen aromáktól mentes. A liba és kacsazsír kémiai összetétele közelebb van az olívaolajéhoz, mint a vaj vagy disznózsíré.” Franciaországban, Auch-ban és Gers-ben, ahol jóval több libamájat és kacsazsírt fogyasztanak az átlagosnál,- hiszen itt tenyésztik ezeket az állatokat,- jóval kisebb a cardio-vascularis megbetegedés, mint másutt. (Forrás: elestar.hu)

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben, de én egy hűvösebb helységben tartom, így sem lesz baja hónapokig sem.

351 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Heti menü: melengető és sűrű ragulevesek hete

A ragulevesekben az a jó, hogy készülhet csirkével, borjúval, sertéssel, de akár a zöldségeknél is maradhatsz. Kerüljön bele tárkony, petrezselyem vagy kapor, esetleg mustár, tejföl, és persze a levesbetéttel is variálhatsz! Minden raguleves mellé ajánlunk egy-egy pompás főfogást, és a desszert sem marad el.