r
Nosalty Logó

Fenséges csirkepaprikás

Simon Gábor
Csirkepaprikás
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Barna csirkealaplé

Csirkepaprikás

Tejfölös habarás

663
Kalória
46.7g
Fehérje
35g
Szénhidrát
35g
Zsír
1471.1g
Víz
234.5g
Koleszterin
8.5g
Élelmi rost
10.8g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Barna csirkealaplé

Csirkepaprikás

Tejfölös habarás

Összesen 663 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Barna csirkealaplé

Csirkepaprikás

Tejfölös habarás

Összesen 2657 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Barna csirkealaplé

Csirkepaprikás

Tejfölös habarás

Összesen 29 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.7 g

Zsír

  • Összesen
    35 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    234 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3652.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    203 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    506 mg
  • Nátrium
    2773 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    1471.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    323 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    94 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    696 micro
  • β-karotin
    2342 micro
  • β-crypt
    99 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    956 micro
Összesen 663 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    187 g

Zsír

  • Összesen
    139.9 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    938 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14609.6 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    197 mg
  • Kálcium
    813 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    436 mg
  • Foszfor
    2024 mg
  • Nátrium
    11093 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    140 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    5884.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1292 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    377 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    144 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    51 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    370 micro
  • Kolin:
    470 mg
  • Retinol - A vitamin:
    329 micro
  • α-karotin
    2782 micro
  • β-karotin
    9370 micro
  • β-crypt
    395 micro
  • Likopin
    5147 micro
  • Lut-zea
    3824 micro
Összesen 2657 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    124 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    66 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    58 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 29 kcal

Elkészítés

Barna csirkealaplé

  1. Tegyük a csirkenyakat, a félbevágott vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, fokhagymát és pár szál rozmaringot egy tepsire. Locsoljuk meg egy kevés kacsazsírral, forgassuk át az egészet, majd tegyük be a sütőbe 200°C-on nagyjából egy órára, hogy szépen megsülhessenek.
  2. Időnként forgassuk át, hogy egyenletesen megpiruljon. Az elkészült sült alapot vegyük ki a sütőből, majd tegyük át egy fazékba.
  3. Adjuk hozzá a friss sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a szárzellert. Szórjuk bele az egész borsot, a sót, végül öntsük fel vízzel. Tegyünk bele még friss rozmaringot, vagy egyéb zöldfűszereket.
  4. Forraljuk fel, majd takarékon főzzük 3-4 órát. Ha nagyon elfőne a leve, pótoljuk vízzel.
  5. Szűrjük le az alaplevet.
  6. Az alaplé nagy részét érdemes lefagyasztani, így később bármikor fel lehet használni.

Csirkepaprikás

  1. Hevítsünk fel egy serpenyőt, tegyük bele a kacsazsírt, majd a csirkecombokat bőrrel lefelé.
  2. Pirítsuk aranybarnára a combokat, majd szedjük ki őket. Ezek a pörzsanyagok is hozzáadnak az igazán jó pörköltalaphoz.
  3. Szórjuk bele a finomra vágott vöröshagymát a serpenyőbe, és pirítsuk meg üvegesre.
  4. Jöhet bele az apróra vágott paprika és a fokhagyma, amit pirítsunk tovább.
  5. Húzzuk félre, szórjuk meg a fűszerpaprikával, adjuk hozzá a paradicsomconcassét, kavarjuk át, ezután húzzuk fel egy adag alaplével.
  6. Főzzük 20-30 percet, hogy szépen megpuhulhassanak az összetevők.
  7. Tegyük vissza a csirkecombokat a paprikás alapba, és öntsük fel annyi alaplével, hogy ellepje.
  8. Szépen, lassan főzzük nagyjából egy órát, amíg megpuhulnak a combok.
  9. Szedjük ki a húst, hogy könnyebben be tudjuk habarni.

Tejfölös habarás

  1. Keverjük ki a lisztet és a vizet simára. Ezután adjuk hozzá a tejfölt is, majd kavarjuk ki.
  2. Folyamatos keverés közben öntsük a paprikásba. Ha túl sűrű lenne a paprikásunk szaftja, húzzuk fel alaplével vagy akár vízzel a kívánt sűrűséghez.
  3. Forraljuk ki a mártást pár perc alatt.
  4. Ha még simább paprikást, és világosabbat szeretnénk, akkor botmixerrel turmixoljuk simára.
  5. Tálaljuk a kedvenc köretünkkel, jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 240 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A csirkepaprikás egyike azon ételeknek, amely szinte a legközelebb áll a szívünkhöz, hisz megannyi családi ebéd emléke köthető hozzá. Igaz, hogy a nagymama paprikása mindig a legjobb lesz, de a megfelelő receptet és technikát alkalmazva mi is igazán fenségeset alkothatunk. Aki még nem készített barna alaplevet hozzá, az mindenképp próbálja ki, mivel a mártás sokkal gazdagabb ízvilágú lesz tőle!

Gazdag, szaftos csirkepaprikás nokedlivel, felülnézetből, tányéron
Gazdag, szaftos csirkepaprikás nokedlivel
Nosalty/Simon Gábor

A csirkepaprikás a magyar gasztronómiai paletta örökzöldje, mely egyszerre hordozza a hagyományos, népi konyhaművészet évszázados emlékét, a nagymama-féle ebédek nosztalgiáját, és a hétvégi családi étkezések hangulatát, egészen napjainkig. Mert vannak ételek, melyek sosem mennek ki a divatból, maximum az elkészítésük finomodik, alkalmazkodva a haladó konyhai eljárásokhoz, de megőrizve az adott étel lelkét.

Ez a csirkepaprikás-recept azoknak való, akik kihoznák a teljes maximumot az alapanyagokból, és rászánják azt a pár órát, amíg elejétől a végéig, barna alaplétől a legutolsó szem nokedliig minden elkészül. Olyan gazdag, mély, sűrű, ízgazdag csirkepaprikás lesz a jutalmunk, amit még nem kóstoltunk!

A barna alaplé

A barna csirkealaplé egy házi alaplé, amin a paprikást indítjuk: csirkenyakat, fokhagymát, hagymát, paradicsomot, paprikát rusztikusra vágva egy tepsire fektetünk, egy órán át sütjük kacsazsíron, így értékes ízeket, pörzsanyagokat kapva. Ezt a sült egyveleget, kiegészítve sárga- és fehérrépákkal, zellerszárral, rozmaringággal, vízzel felöntve 3-4 óráig főzzük. Ez maga a barna alaplé, és ez lesz a csirkepaprikás alapja, sava-borsa.

Tipp:

A házilag készített alaplé a konyha kincse: a maradékot mindig fagyasszuk le jégkockatartóban, és használjuk fel különféle levesek, raguk, rizottók, pörköltek alapjául!

A csirkehús mindig csontos legyen!

A csirkepaprikásnál nem kell sokat gondolkodnunk a hús kiválasztásán: a legjobb, ha csirke felső- és alsócombot is választunk, bőröstül, csontostól, természetesen, hiszen, mint a legtöbb magyaros ételnek, a csirkepaprikásnak is a csontból, bőrből kifővő kollagén illetve a különféle zsírok adják a sűrűségét. A csirkemellet most felejtsük el, a húst pedig, ha lehetséges, kistermelőtől szerezzük be!

A hagyma és a paprika

A másik, ami befolyásolhatja a jó sűrű, nem vízízű szaftot, ha megfelelő mennyiségű hagymát aprítunk a paprikás alapjául, és kiváló minőségű fűszerpaprikát használunk hozzá. Aki szereti, próbálja ki hozzá a füstölt fűszerpaprikát!

csirkepaprikás tányéron, rozmaringágakkal, nokedlivel
A legfinomabb csirkepaprikáshoz készítsünk magunk barna alaplevet!
Nosalty/Simon Gábor

A séf tippje:

a csirkecombokat kacsazsíron süssük előre hirtelen, pár perc alatt, jó forró serpenyőben, ezzel kérget adva a húsnak, aranybarnára pirítva a bőrt. Csak ezután következzen a hagymás-paprikás alaplében puhára főzés.

A tejfölös habarás és krémesítés

Vannak, akik előre behabarják tejföllel, liszttel a csirkepörkölt/paprikás szaftját, míg mások csak a porciózáskor tesznek egy kanál tejfölt a készétel tetejére. A habarásnál figyeljünk arra, hogy a lisztet/keményítőt mindig forraljuk ki!

A legselymesebb szaft trükkje:

ha nem ragaszkodsz a rusztikus hagymadarabokkal gazdagított paprikás szafthoz, akkor a tejfölös habarás után - a csirkehúsok kiemelését követően - botmixerrel le is turmixolhatod a teljes szaftot, a legkrémesebb eredményért!

A köret

Ahány család, annyi szokás, de a legelterjedtebb csirkepaprikás-köret a házilag szaggatott nokedli, de sokan tarhonyával vagy tésztával (pl. szarvacska) szeretik. Akkor sem dől össze a világ, ha durumlisztes tésztával esszük, sőt, vannak, akik rizzsel vagy főtt krumplival fogyasztják.

További receptjeinkből:

A savanyúság le ne maradjon!

Mi a házi ecetes céklára, a töltött almapaprikára vagy a kovászos uborkára szavazunk, de a csalamádé is nagy kedvencünk.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek